Субота, 27 липня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Відео Корисна інформація

Вбережіть себе і свого улюбленця від сказу — зробіть йому щеплення! Новина з фото Новина з відео

Вбережіть себе і свого улюбленця від сказу — зробіть йому щеплення!
Тема сказу серед тварин не втрачає актуальності. Більш того, кількість випадків захворювання тварин на цю небезпечну хворобу останніми роками зростає. Так, на території Кіровоградської області за минулий рік зафіксовано 153 випадки сказу, що на 86 випадків більше, ніж у 2017 році. Найбільше випадків захворювання виявлено у собак (35%). Приблизно однакову частку становлять випадки сказу серед лисиць та котів (24 та 21% відповідно). Найбільше випадків реєструвалось у Кіровоградському, Знам’янському, Олександрійському та Долинському районах.
^ Реклама ^

Нагадаємо, що сказ є надзвичайно небезпечною інфекційною хворобою, яка супроводжується враженням центральної нервової системи й завжди закінчується смертю. Зараження людини відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

З метою впливу на ситуацію, фахівцями Держпродспоживслужби області проводяться всі необхідні заходи щодо недопущення подальшого поширення сказу (карантинні обмеження, дератизаційні та дезінфекційні заходи у вогнищі сказу, щеплення проти сказу, роз’яснювальна робота), в тому числі заходи адміністративного впливу.

Наприкінці осені минулого року проведено пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин за допомогою авіації — розповсюджено 370 тисяч доз антирабічної вакцини на території лісомисливських угідь площею 18,5 тисячі квадратних кілометрів. Протягом поточного року триватиме контроль ефективності цієї роботи.

Враховуючи, що основне джерело інфекції знаходиться в дикій флорі, такий захід є одним з найбільш ефективних у боротьбі зі сказом саме у цьому ареалі. Іншим вагомим важелем впливу на захворюваність сказом є щеплення проти сказу домашніх тварин. В користь цього говорить і статистика — ризик нещепленого домашнього улюбленця захворіти на сказ значно зросла, адже інфеція поступово змінює свою "сферу обігу", переміщуючись з дикої флори до домашніх тварин. Останній випадок "домашнього" сказу у кота було зафіксовано у лютому цього року у приватному секторі м.Кропивницького.

Щеплення проти сказу необхідно робити щорічно всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

Вбережіть себе і свого улюбленця від сказу — зробіть йому щеплення!

Вакцина проти сказу є безкоштовною, оплатити треба лише необхідні витратні матеріали (шприц тощо). Для проведення щеплення тварин проти сказу необхідно звернутися до державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: м.Світловодськ, вул.Комарова, 115. Контактний телефон: 2-49-59. Перелік усіх установ тут: perelikvetystanov.pdf

Крім того, протягом року фахівцями міської державної лікарні ветеринарної медицини будуть проводитись щеплення тварин по місту — графіки по районам міста буде оприлюднено додатково. Будьмо відповідальними за тих, кого приручили!

Тетяна Кривошея
начальник Світловодського міського управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області
  • Нравится
  • 1

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.


Партнери:


Top