Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я Корисна інформація

Колодязна вода — небезпека чи здоров’я?

Колодязна вода — небезпека чи здоров’я?
Багато хто з нас сьогодні віддає перевагу природним продуктам, аби зменшити вплив на організм "побічних ефектів" технологічного прогресу. В перелік таких продуктів входить і питна вода, а точніше — вода з криниць та свердловин. Так, звичайно, безпосередній технічний вплив на неї мінімальний — вона не піддається обробці реагентами та знезараженню хлором, як це відбувається з водопровідною водою; її не спустошують до рівня дистильованої сучасні фільтри, як це практикується з бутильованою водою. Вона природна — в цьому її користь і її небезпека.

^ Реклама ^

Якщо користь питної води з колодязів та свердловин зрозуміла — насиченість природними мінералами та корисними речовинами за відсутності будь-яких штучних втручань, то небезпека такої “живильної рідини” залишається для багатьох несприйнятливою, недостатньо переконливою. Хоча для цього є немало причин.

По-перше: природний склад води такого джерела не завжди може бути безпечним, не те що цілющим. Вона може бути насиченою нітратами та нітритами, залізом та мінеральними сполуками. Не кажучи вже про бактеріальне забруднення або забруднення пестицидами та іншими сполуками з отруйними властивостями.

По-друге: розміщення колодязя або свердловини може створювати умови для забруднення навіть ідеальної по своїм природним властивостям води. Наприклад, імовірним джерелом забруднення азотовмісними сполуками та бактеріями можуть бути туалети на вигріб та вигрібні ями, бо далеко не завжди розміри ділянок дозволяють дотриматись нормованих 20 м від них до індивідуальних колодязів та 50 м — до громадських. Не менш небезпечними для води з таких джерел водопостачання є розміщені неподалік сміттєзвалища, склади отрутохімікатів, промислові підприємства, а також ділянки, де застосовуються нітратні добрива, обробки пестицидами та агрохімікатами.

По-третє: утримання самого колодязя може створювати загрозу додаткового забруднення питної води в ньому. Адже він потребує періодичної очистки, ремонту стінок та обладнання, а у випадку погіршення якості води — дезобробки. Далеко не кожен власник колодязя проводить такі заходи, не говорячи вже про громадські колодязі, багато з яких так і залишаються “безхозними”.

В-четвертих: відсутність лабораторного контролю за якістю води в колодязі не дозволяє стверджувати, що вона є безпечною. Нагадаємо, що наявність або перевищення шкідливих речовин не обов’язково впливає на смак та колір води, тому розпізнати небезпеку без лабораторних досліджень неможливо.

Особливо важливо бути пильними у випадку, коли колодязь або неглибока свердловина є джерелом для приготування сумішів, напоїв та страв для дитини до 3-х років. Саме цей вік робить маленьку людину майже беззахисною перед шкідливим впливом нітратів, викликаючи у неї важке захворювання метгемоглобінемію. То ж у такому випадку, якщо немає гарантії безпечності питної води, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду або завідомо якісну воду з іншого джерела.

Зазначимо, що на території міста розміщено 15 громадських колодязів (район Ревівки), які не стоять ні у кого на балансі та належним чином не обслуговуються протягом багатьох років (не проводиться їх обов’язкова щорічна чистка та профілактична дезінфекція), оснащення деяких колодязів недостатнє або потребує ремонту, лабораторний контроль за якістю води в них відсутній. За виключенням 2-х колодязів по вул.Робоча, де проводяться моніторингові дослідження Світловодським РЛВ, в одному з яких (по вул.Робоча,29) за останніми даними РЛВ вміст нітратів перевищив норму. Отож, вважаємо за необхідне рекомендувати мешканцям міста, які користуються даними колодязями для власних потреб, не використовувати воду з них в якості питної.

Вода — це основна рідина нашого організму. То ж пильнуйте, аби вона була якісною та безпечною!

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top