Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я Корисна інформація

Яку воду ми п’ємо?

Яку воду ми п’ємо?
Вода — це джерело життя, і від якості цього джерела залежить наше здоров’я. Чиста, збагачена природними елементами вода дає людині наснаги, тонізує, живить людський організм. І навпаки — брудна, перенасичена шкідливими речовинами вода може стати причиною інфекційних захворювань (холери, черевного тифу, сальмонельозу, бруцельозу, лептоспірозу, гепатиту А) або отруєнь. Тому питання якості "живильної вологи", яку ми вживаємо, набуває актуальності з кожним роком.
^ Реклама ^

Джерелом питної води, яку споживають світловодчани (а разом з ними і жителі міст Кропивницького, Олександрії та Знам’янки), є Кременчуцьке водосховище. Доводить цю воду до стандартів питної велике підприємство обласного значення — СВКГ ОКВП "Дніпро-Кіровоград", яке має відповідне технологічне обладнання та власну відомчу лабораторію. Остання постійно здійснює лабораторний контроль за якістю питної води, яка надходить в мережі. За даними підприємства, відхилень якості води від вимог нормативних документів не виявлялось.

Моніторингові дослідження відповідності води в мережі міста здійснює Світловодське районне лабораторне відділення Відокремленого підрозділу Олександрійський МВЛД ДУ "Кіровоградський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України", за даними якого за поточний період року на мікробіологічні показники досліджено 16 проб питної води з міської мережі, 2 проби — на санітарно-хімічні. Відхилень не виявлено.

Тобто ситуація з якістю водопостачання у місті є стабільною. Але, зважаючи на спекотні погодні умови та можливість вторинного забруднення питної води на шляху до споживача (безпосередньо у мережі або при її використанні), Держпродспоживслужба радить для пиття використовувати кип’ячену воду та ретельно дотримуватись правил особистої гігієни при використанні питної води для миття продуктів та приготування їжі.

Також, при використанні бутильваної води, звертайте увагу на маркування такого продукту — наявність виробника та його адреси, склад води, наявність документів, що посвідчують її якість, дати виготовлення, умов зберігання та їх дотримання при реалізації.

Окремо хочемо звернути увагу людей, які віддають перевагу питній воді з колодязів та свердловин, на те, що вона також може бути небезпечною для здоров’я. Адже в більшості випадків якість її залишається невідомою, при тому що вона може бути насиченою нітратами та нітритами, залізом та мінеральними сполуками. Не кажучи вже про бактеріальне забруднення, бо далеко не завжди розміри ділянок дозволяють дотриматись нормованих 20 м від вигребів туалетів до індивідуальних колодязів та 50 м — до громадських. При цьому нагадаємо, що жоден з перелічених показників не обов’язково впливає на смак та колір води, тому розпізнати небезпеку без лабораторних досліджень неможливо. Що особливо важливо у випадку, коли колодязь або неглибока свердловина є джерелом для приготування сумішів, напоїв та страв для дитини до 3-х років. Саме цей вік робить маленьку людину майже беззахисною перед шкідливим впливом нітратів, викликаючи у неї важке захворювання метгемоглобінемію. То ж у такому випадку, якщо немає гарантії безпечності питної води, для потреб дитини краще використовувати бутильовану воду або завідомо якісну воду з іншого джерела.

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top