П’ятниця, 19 квітня 2024
Здоров'я

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози Новина з фото

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози
Cтаттю на цю тему можна почати з жахітть та суцільного мороку, статистики та неприємної інформації. Я почну словами: Найгарніші в світі жінки! Кожна з вас унікальна та чарівна, таємнича та загадкова. Хочеться щоб ви залишались такими, але…


Рак молочної залози вами не сприймається як питання, проблема чи біда. А жаль… Адже, коли захворювання виникає, виникають питання: чому, за що, чому це сталося зі мною? Відповідь легка та найважча одночасно. Запитайте себе, ким ви працюєте, що ви їсте, як часто ви відпочиваєте, що шкодить вашому здоров’ю. Ваша відповідь самій собі – це ключик до попередження раку молочної залози. Коли знайдете час та відвідаєте гінеколога, хірурга чи онколога — проблеми будуть вирішуватись швидше, з меншими негативними наслідками, а, можливо, проблеми не буде.

Кіровоградська область перебуває на одному з перших місць по захворюваності на рак молочної залози. За 9 місяців 2016року в м.Світловодську та Світловодському районі зареєстровано 15 випадків раку молочної залози проти 12 випадків за аналогічний період 2015 року, при цьому в 1-му випадку хворобу лікувати неможливо — занадто пізно, в 3-х випадках — вдалося зберегти молочну залозу.

За даними статистики, жінки підлягають щорічному огляду, проте контингент залишається оглянутим неповністю. Лікарі постійно наполягають на необхідності обстеження, хоча кожна жінка повинна піклуватися про своє здоров’я, в першу чергу, сама. Думка про те, що такі огляди потрібні лікарям глибоко помилкова.

Основними факторами, які сприяють виникненню рака молочної залози є вік, спадковість, фізичні травми молочної залози, психічні травми (стреси, переживання), харчування, порушення функцій печінки, ендокринних залоз, шкідливі фактори навколишнього середовища, дефіцит вітаміна D, гіподинамія.

Вік
Через те, що рак молочної залози частіше виявляється у віці від 40 до 60 років (близько 50% всіх випідків), особливо уважними до себе повинні бути жінки старше сорока років. Однак слідкувати за своїми грудьми повинні і дівчата молодого віку, тому що рак "молодшає".

Спадковість
При наявності раку молочної залози у близьких родичів, особливо у молодому віці, жінка повинна слідкувати за собою особливо ретельно, бо ризик виявлення у неї пухлини в 2,5-5 разів вище (в залежності від ступеня спорідненості). На щастя, лише 5% випадків раку молочної залози передається із покоління в покоління; частіше успадковується тільки схильність.

Фізичні травми молочної залози
Процент "посттравматичного" раку молочної залози коливається від 4,2 до 44,6.
Необхідно оберігати молочні залози від травм. Якщо ж на місці травми залишилось ущільнення, потрібно негайно звернутися до спеціаліста, а не займатися самолікуванням.

Психічні травми (стреси і хвилювання)
Довготривале перевантаження центральної нервової системи різними факторами призводить до її функціонального виснаження і тим самим порушує нормальний обмін в організмі, що є передумовою до розвитку злоякісних новоутворень.

Харчування
Надмірне вживання тваринних жирів, висококалорійної їжі, нестача вітамінів (особливо А,Е,С), ожиріння також підвищують ризик виникнення онкологічного захворювання.

Дітородна функція жінки
Сюди можна віднести ранній, до 12 років, початок менструального циклу і пізній клімакс (після 53-55 років), пізні перші пологи (26 років і старше) і взагалі пологи після 40 років, невелике число пологів, короткочасність годування груддю, часті аборти, запалення придатків матки, порушення статевого життя, первинне безпліддя, нерегулярність і пізній початок статевого життя, перенесені мастити та інше.

Порушення функції печінки, щитовидної залози, яєчників
Незадовільна якість води і повітря
Іонізуюча радіація


Найбільш сильна онкогенна дія радіації виявляється у тих, хто піддався їй у віці 10-19 років, більш слабо — у жінок старше 35 років.
Часто виникнення раку молочної залози спостерігаються після радіотерапії з приводу хвороби Ходжкіна (лімфогранулематоз). Вторинний рак молочної залози розвивається після радіотерапії первинного раку, але тільки серед жінок, які опромінені у віці до 45 років. Вплив малих доз радіації на ризик появлення раку молочної залози вивчено порівняно мало. На рахунок діагностичних (радіологічних) процедур можно віднести менше 1% випадків раку молочної залози. Більшість жінок роблять маммографію після 40 років, коли ризик раку молочної залози від цього опромінення незначний.

Яскраве світло
Спостережень небагато. Тим паче було показано, що жінки, які працюють із яскравим світлом, мають підвищений ризик захворювання на рак молочної залози (збільшується рівень мелатоніна, потім естрогенів і пролактину).

Дефіцит вітаміну D
При порівняльному обстеженні жінок із півночі та півдня виявлено, що вітамін D і його метаболіти можуть знижувати ризик раку молочної залози. Однак, обстеження продовжуються.

Гіподинамія
Відмічено, що недостатність фізичної активності підвищує ризик раку молочної залози.

Поєднання декількох негативних факторів підвищує ризик захворювання. Знання вказаних факторів важливо для профілактики раку молочної залози і його своєчасної діагностики. Першими ознаками, що повинні насторожити жінку, є ущільнення в тканинах молочної залози, виділення з сосків, зміна кольору шкіри, деформація молочних залоз.

Прохання: якщо ви виявили в молочних залозах вищевказані ознаки не займайтесь самолікуванням — зверніться до спеціалістів. Пам’ятайте – від своєчасного звернення за медичною допомогою залежить не лише ваше здоров’я та благополуччя, а й ваших рідних.


Ірина Гончарова,
лікар-онколог

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top