Субота, 20 квітня 2024
Здоров'я

Стихійна торгівля — потенційна небезпека для здоров’я

Стихійна торгівля — потенційна небезпека для здоров’я
Стихійна торгівля продовольчими товарами наразі є проблемою всієї нашої країни. І поки можновладці шукають дієві важелі впливу на ситуацію, держсанепідслужба звертається до свідомості людей, які купують продукти на стихійних ринках лише тому, що, на їхню думку, вони там дешевші, та нагадує, до чого може призвести така економія.


По-перше, в місцях несанкціонованої торгівлі не дотримуються елементарні санітарні норми: продукти реалізуються без супровідних документів про якість та їх безпечність, в неналежних умовах (без дотримання температурного режиму, просто з землі або асфальту, поблизу автомобільних доріг). Продавці не мають санітарного одягу та особових медичних книжок з відмітками про проходження медоглядів. До того ж про дату виготовлення та строк реалізації, а також умови транспортування продуктів у більшості випадків можна дізнатись лише зі слів продавця.

По-друге, не завжди економічний фактор дійсно спрацьовує — сьогодні продукція “з рук” не має великої цінової різниці з магазинною. До того ж підприємливість сучасних стихійних продавців також “не дрімає”, тому немає ніякої гарантії, що ви купуєте саме домашній продукт.

По-третє, продукти зі стихійних місць торгівлі регулярно фігурують серед імовірних чинників кишкових інфекцій. Нагадаємо, що вживання неякісних харчових продуктів може стати причиною таких захворювань як гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції, гепатит А, сальмонельоз, дизентерія, ботулізм, гельмінтози та ін.

Звертає на себе увагу і статистика захворювань на кишкові інфекції. Так, уже в цьому році в Україні зареєстровано 93 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок чого постраждало 1476 співвітчизників, більша частина із них – це діти. По нашому місту за 11 місяців 2015 року за медичною допомогою з приводу кишкових інфекцій звернулось майже 160 світловодців.

Враховуючи, що на даний час держсанепідслужба не має законодавчого підґрунтя для здійснення контролю за харчовими продуктами взагалі, закликаємо мешканців міста уважніше ставитись до того, що і де купуєте, ретельно зважувати всі “за” і “проти” перед тим, як купувати продукти в місцях стихійної торгівлі; не соромитись, а навпаки, розпитувати про товар. Адже незначна економія вартості харчів може обернутись значними витратами на лікування.

Тетяна Кривошея,
заступник начальника санітарно-гігієнічного відділу
Олександрійського ММРУ ГУ ДСЕС у Кіровоградській області


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top