Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Не забувайте, стихійна торгівля — небезпечна! Новина з фото

Не забувайте,  стихійна торгівля — небезпечна!
Ситуація щодо захворюваності населення країни на кишкові інфекції залишається напруженою. До того ж літо “набирає обертів”. А тепло та сонечко полюбляємо не лише ми, але й збудники кишкових інфекцій. Тому Управління Держпродспоживслужби закликає світловодців та гостей міста бути особливо пильними щодо того, що ви вживаєте в їжу та де ви її купуєте. Наразі мова піде про найбільш небезпечні у епідемічному відношенні місця торгівлі — стихійні ринки.
^ Реклама ^

Прискіпливої уваги в цей період року потребують продукти харчування, які відносяться до швидкопсувних та вимагають особливих умов зберігання (низьких температур). Це, насамперед, молоко та кисло-молочні продукти, м’ясо, субпродукти та вироби з них, риба та рибні продукти. В умовах же стихійного ринку навряд чи ви побачите спеціальне холодильне та торговельне обладнання — продукти реалізуються з ящиків, столів та навіть безпосередньо автомобілів або з землі. Тобто в умовах, які аж ніяк не сприяють збереженню їх якості. Хоча остання і без цього доволі сумнівна, адже ніяких матеріальних доказів протилежного у продавців стихійних ринків нема. До того ж невідомим залишається й той факт, чи не піддався продукт забрудненню під час транспортування його до місця продажу. Адже навряд чи автомобіль, в якому привезли на продаж м’ясо чи кисломолочний сир зі сметаною, використовується лише для цих потреб та регулярно проходить дезобробку (як цього вимагає законодавство).

Не менш небезпечними для здоров’я можуть бути і овочі та фрукти, придбані в місцях стихійної торгівлі. Більшість українців все ще вважають городину “приватного виготовлення” більш корисною та безпечною, ніж ту, що лежить на полицях магазинів. Можливо воно й так, але технічний прогрес дійшов вже й до домашніх городів, де також можуть застосовуватись шкідливі препарати боротьби з шкідниками та бур’янами (пестициди, агрохімікати) та азотовмісні засоби, які можуть безперешкодно потрапляти в овочі, зелень та фрукти. Підтвердження ж того, що домашня городина безпечна (у вигляді результатів лабораторних досліджень), на стихійному ринку ви вряд чи отримаєте. До того є такі підприємливі продавці, які вирощують продукцію “для себе” та “на продаж” окремо.

Зачіпаючи тему небезпеки стихійної торгівлі, неможливо оминути такої продукції, як риба, гриби та домашня консервація. Особливої уваги потребує в’ялена непотрошена риба та домашні консерви (овочеві, м’ясні, грибні), адже вони можуть викликати не лише отруєння, а й дуже небезпечне захворювання - ботулізм. Гриби, навіть їстівні, але зібрані в забрудненій місцевості, також можуть стати причиною серйозного отруєння. Не зайвим також буде нагадати про те, що зазначені продукти домашнього виготовлення є по суті продуктами “невідомими”, адже достеменної інформації (тобто документальної) про те, хто, як і де їх виготовив вам не нададуть. Як і інформації про умови зберігання і транспортування.

Звичайно, за всіма правилами торгівлі, на будь-яке ваше запитання продавець стихійного ринку розповість вам “у барвах” про чудову якість та смак свого товару, надзвичайну свіжість та безліч позитивних відгуків. Але чи варто протиставляти інформації “на віру” своє здоров’я та здоров’я своїх близьких? Ми не радимо! Будьте обачними, адже якщо щось трапиться, у випадку з стихійною торгівлею дуже мало шансів довести вину “домашнього” виробника.

Тетяна Кривошея, в.о.начальника управління
Держпродспоживслужби в м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top