П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

До уваги споживачів природного газу! Правила проведення перерахунку кількості та вартості спожитого газу Новина з фото

До уваги споживачів природного газу! Правила проведення перерахунку кількості та вартості спожитого газу

Розрахунок населення за надані послуги з газопостачання здійснюється починаючи з 1 січня 2007 року за роздрібними цінами, диференційованими залежно від обсягів споживання, що встановлені НКРЕ, за показаннями лічильників газу, а у разі їх відсутності — за нормами споживання природного газу.
^ Реклама ^

З 1 травня 2014 року відповідно до постанови Національної Комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 03.04.2014р. за №420, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 08.04.2014р. за №388/25165, діють нові роздрібні ціни на природний газ, що використовується для потреб населення.

Звертаємо увагу, що для споживачів, які використовують природний газ для приготування їжі та/або підігріву води (не використовують газ для опалення) у багатоквартирних будинках (2 і більше квартири) встановлені ціни незалежно від обсягу річного споживання. Крім того, кількість категорій цін, диференційованих за обсягами річного споживання, зменшена до трьох — встановлено єдині ціни на газ для споживачів, що використовують більше 6000 та більше 12000 куб.м газу на рік.

1.З річним обсягом споживання, що не перевищує 2 500 куб.м газу.
2.З річним обсягом споживання від 2 501 до 6 000 куб.м газу.
3.З річним обсягом споживання більше 6 000 куб.м газу.

Визначення ціни газу для застосування у поточному році проводиться в залежності від річного обсягу споживання у попередньому році.

Для нових споживачів діє правило: у разі нового підключення споживача до газорозподільної мережі або зміни власника об`єкта споживача у поточному році застосовуються мінімальні роздрібні ціни, що затверджені НКРЕ для споживачів з річним обсягом споживання до 2 500 куб. метрів.

Згідно до п.10 "Правил надання населенню послуг з газопостачання" ВАТ "Кіровоградгаз", Світловодське УЕГГ щороку станом на 1 січня проводить перерахунок вартості використаного природного газу та суми нарахованих пільг і субсидій окремо щодо кожного споживача залежно від обсягу використання газу у попередньому році та від диференційованих роздрібних цін, що діяли в зазначеному році. Якщо за підсумками попереднього року використання природного газу споживачем не відповідає обсягам, на підставі яких визначалась ціна на природний газ, зокрема:

у разі перевищення обсягу використаного природного газу порівняно з встановленим у попередньому році (V2 > V1), споживач зобов`язаний протягом трьох місяців з дати здійснення перерахунку сплатити газопостачальному підприємству різницю його вартості, розрахунок якої здійснюється за формулою
Вс = (Ц2 х V2) - (Ц1 х V2)

Ц1 — роздрібна ціна на природний газ, встановлена для оплати природного газу у попередньому році;
V1 — річний обсяг, згідно з яким була визначена ціна у попередньому році;
Ц2 — встановлена для оплати природного газу роздрібна ціна, що застосовується для споживача згідно з використаним у попередньому році обсягом;
V2 — річний обсяг, використаний споживачем у попередньому році;
Вс — вартість природного газу, яку споживач повинен сплатити за результатами перерахунку.

У разі зменшення обсягу використаного природного газу, порівняно з встановленим у попередньому році (V2 < V1), різниця у вартості газу залишається на особовому рахунку споживача і зараховується в рахунок майбутніх платежів. Розрахунок вартості у цьому разі здійснюється за формулою:
Вгп = (Ц1 х V2) - (Ц2 х V2), де

Вгп — вартість природного газу, яку газопостачальне підприємство зараховує на особовий рахунок споживача в рахунок майбутніх платежів.

Такий перерахунок здійснюється до 1 лютого поточного року.

За ініціативою ВАТ "Кіровоградгаз" Світловодського УЕГГ або за заявою споживача аналогічним чином може проводитись перерахунок вартості природного газу, використаного у першому півріччі поточного року. При цьому враховується, що обсяг використаного споживачем природного газу у першому півріччі становить 60 відсотків річного обсягу споживання.

Такий перерахунок здійснюється до 1 серпня поточного року.

Під час визначення річних обсягів споживання при проведенні перерахунку враховується наступне.

У разі розміщення за однією поштовою адресою кількох об`єктів, що належать споживачеві (наприклад житловий будинок та флігель, у яких встановлено лічильники газу), загальний обсяг споживання природного газу для застосування роздрібних цін визначається як сума річних обсягів газу по всіх лічильниках, встановлених на таких об`єктах.

У разі нового підключення споживача до газорозподільної мережі або зміни власника об`єкта споживача річний обсяг споживання визначається залежно від обсягів використаного природного газу з моменту підключення або зміни власника об`єкта споживача до кінця року.

У разі встановлення в газифікованому житловому фонді протягом року лічильника газу — шляхом додавання визначеного за нормами споживання обсягу природного газу з початку попереднього року до моменту встановлення лічильника газу та обсягів фактично використаного природного газу за показаннями лічильника з моменту його встановлення до кінця року.

Перерахунок проводиться в автоматизованому режимі, при цьому враховуються сплачені споживачем обсяги газу та контрольні показання лічильників, зафіксовані працівниками ВАТ "Кіровоградгаз" Світловодського УЕГГ.

Більшість звернень споживачів з приводу перегляду цінової категорії пов’язані з порушеннями споживачами термінів оплати за газ, не зняттям показань лічильника станом на 1 число, оплатою "наперед", порушенням інших вимог Правил.

Отже, щоб не мати зайвого клопоту, треба пам’ятати 4 простих правила:

• показання лічильника газу знімаються споживачем самостійно 1-го числа місяця, наступного за розрахунковим;
• оплата за газ повинна проводитись до 10 числа місяця, наступного за розрахунковим;
• контролер ВАТ "Кіровоградгаз" має право перевірити правильність зняття показань лічильника та правильність оформлення платіжних документів;
• споживач зобов’язаний допускати контролера у приміщення, де розташовані лічильники, для контрольного зняття показань.

Вікторія Ясавієва,
майстер служби обліку Світловодського УЕГГ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top