Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Один на місто і район?

Микола СереденкоМикола СереденкоСвітловодщина таки була представлена на обласному конкурсі "Молода людина року". А Світловодськ?..
Цими днями, а точніше, на День Конституції, який цьогоріч символічно збігся із Днем молоді, у Кіровограді пройшов фінал чергового обласного конкурсу "Молода людина року". На жодному з етапів наше місто не було представлено аніким абсолютно. А від Світловодського району єдиним його представником був голова Асоціації молоді Кіровоградщини "Златопілля" Микола Середенко. Але район не висував його кандидатуру. Тож, як він туди потрапив, про конкурс взагалі та про інше (щоправда, з гіркуватим присмаком) ми й поспілкувалися із номінантом.
^ Реклама ^

— Отже, пане Миколо, розкажіть, що то за конкурс, і чому у Світловодську про нього майже нічого невідомо?

— Сам дивуюся! Хоча, цей престижний конкурс, організатором якого є обласна державна адміністрація, проводиться вже третій рік поспіль. З кожним роком кількість учасників і номінації стає все більше. Так цього року на конкурсі, основним завданням якого є розкриття нових імен молодих людей, які своєю працею, вмінням та талантом прославили свої міста і села як в області, так і далеко за її межами, було представлено понад ста учасників аж у 16-ти номінаціях — від управлінців, правоохоронців, освітян, спортсменів до будівельників, аграріїв і простих робітників. Сама ж структура конкурсу нескладна — на початку року районні, селищні та сільські органи влади, установи, бізнес-структури тощо подають на розгляд журі своїх кандидатів із переліком їхніх заслуг. Далі компетентне жури проводить відповідну "селекцію" претендентів. Відтак до фінального етапу (а цьогоріч відбувся він у приміщенні обласного драмтеатру ім. Марка Кропивницького) проходять по три особи від кожної номінації. Таким чином я і потрапив до фіналу у номінації "Кращий громадський діяч року" від Світловодського району. Хоча жодна із районних структур мою кандидатуру не подавала. Вона, взагалі, жодної кандидатури не подавала. Як і Світловодськ.

— Не інтригуйте — як же ви тоді туди потрапили?

— Жодної інтриги. Річ у тім, що вже кілька років поспіль я є членом Молодіжної ради при голові Кіровоградської ОДА. Відтак кіровоградські громадські структури і висунули мою кандидатуру на конкурс. Тож на початку я був заявлений як представник Кіровограду. Але, живучи у Світловодську, я наполіг, щоби бути представленим якщо не від Світловодська, то хоча б, від його району.

— Тож ви фіналіст. Вітаємо вас за те, що ви гідно представили наші терени! Але чому, на ваш погляд, у нашому місті про цей конкурс нічого не відомо? Може це недопрацювання обласних властей?

— Навряд. Обласні власті ставляться до цього конкурсу відповідально. Втім, як і більшість регіонів нашої області. І я переконаний, що наші чиновники, рівно як і чиновники в Олександрії, Устинівці, чи Новомиргороді, отримали з області відповідні циркуляри щодо висунення своїх кандидатур. Здається мені, що світловодським і районним чиновникам попросту не захотілося "зашиватися" з цим ділом. Це ж такий клопіт (!) — створювати свій оргкомітет з пошуку кандидатур та "відволікатися" на його роботу… І знаєте, як мені було ніяково на цьому конкурсі у повній "самотності". Хоча Світловодськ (та й район) наш могли спокійно претендувати на призові місця ледь не у всіх номінація. Наприклад, "Кращий будівельник року"… Невже якийсь молодий будівельник такого гіганту будівельної галузі як "Дніпроенергобудпром" чи "Спецзалізобетон" виглядав би гірше свого колеги із облцентру, чи там із Онуфріївки? А номінація "Відкриття у галузі спорту"… Переконаний, наші юні дзюдоїсти або баскетболісти тільки би прикрасили своєю участю цей конкурс. Знаєте, що ще мені здалося повчальним і корисним на цьому конкурсі? Те, що у ньому була номінація "Кращий робітник року". Адже, не секрет, що за роки розвитку в Україні такого собі дикого капіталізму якось незаслужено нівелювались робітничі професії. Та на означеному конкурсі молоді робітники мали змогу заявити про себе, популяризуючи свої професії, подаючи приклад для молоді того, що престижно бути не лише там юристом, бухгалтером чи податківцем — а й фрезерувальником, токарем, бетонником тощо.

На завершення нашої розмови наш інтерв’юер додав, що згадувана вище Молодіжна рада збирається щоквартально на свої засідання. Головує там зазвичай заступниця голови ОДА Галина Пастух. На засіданні обговорюються різні питання молодіжної політики. "Кошик" же цих питань наповнюється інформацією з місць. Але, за словами Середенка, жодного разу, там не розглядалась інформація від Світловодська чи від його району. Виходить, у нас молодіжні питання вже вирішені? Чи причина у чомусь іншому?

Один на місто і район?

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top