П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Обов’язок батьків утримувати дитину

Карикатура: Дмитро Бабець, "Вісник Кременчука"Карикатура: Дмитро Бабець, "Вісник Кременчука"За даними міського та районного відділів державної реєстрації актів цивільного стану у місті та районі за минулий рік та по квітень місяць поточного року було укладено 384 шлюбів, але дуже неприємно зазначати, що майже на кожен шлюб припадає одне розлучення їх кількість — 358.
За кожним розлученням постають не тільки зруйновані сім’ї, а й діти, які залишаються з одним із батьків і втрачають можливість щодня спілкуватися з іншим.
^ Реклама ^

Добре, коли батько виявляється відповідальним і продовжує спілкуватися з дітьми та допомагає колишній дружині їх утримувати. Що ж робити тим матерям, які залишаються сам на сам із своїми матеріальними проблемами? Майже кожна з них звертається до суду із позовом про стягнення аліментів.

З набранням чинності у 2003 році Сімейного кодексу, з’явилася можливість стягувати аліменти не тільки у процентному відношенні від отриманого доходу, а й у твердій грошовій сумі. Хочу нагадати, що мінімальний розмір аліментів не може бути нижчим ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. З 1 січня 2013 року це складає 291,60 грн. для дитини до 6 років та 309,60 грн. для дитини від 6 до 18 років.

Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Але за деяких обставин сплата аліментів може бути подовжена. Так, якщо дитина навчається, то сплата аліментів продовжується до 23 років. Таке утримання дитини припиняється у разі припинення навчання. Також у ст. 198 Сімейного кодексу передбачено, що батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо батьки можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Сімейним кодексом передбачена і відповідальність за прострочення сплати аліметнів. Так одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

Як правило, аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову. Але можуть бути присуджені аліменти і за минулий час, якщо позивач подасть суду докази того, що він вживав заходів щодо одержання аліментів з відповідача, але не зміг їх одержати у зв’язку із ухиленням останнього від їх сплати. Аліменти можуть бути присуджені за минулий час, але не більше, як за три роки.

Батьки, які не проживають разом із дитиною повинні брати участь у додаткових витратах на дитину. Тобто, якщо у дитини розвиваються здібності до мистецтва, спорту тощо, а також, коли дитина хворіє, окрім аліментів батько (мати) повинні додатково надавати матеріальну допомогу. В разі спору щодо розміру додаткових витрат, той із батьків хто виховує дитину може звернутися за вирішенням цього питання до суду.

Сімейним кодексом передбачена можливість батька чи матері, які проживають окремо і сплачують аліменти звернутися до органу опіки та піклування для перевірки цільового витрачання коштів, які вони сплачують на дитину. У разі нецільового витрачання аліментів платник може звернутися до суду з позовом про зменшення аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні ощадбанку.

Заступник голови районної МКМР,
начальник управління юстиції Бащук Н.П.


Карикатура: Дмитро Бабець, "Вісник Кременчука"

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top