П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Культура

Дві експозиції з воєнним стрижнем Новина з фото

"Афганська" експозиція"Афганська" експозиціяУ міському краєзнавчому музеї, як даність двом датам, безпосередньо пов’язаним з війною, відкрито дві виставки.
Перша дата — 15 лютого. У цей день 1989 року Совєтська Армія покинула остаточно Афганістан, де від 1979 року вона намагалася втілити у життя задумку перестарілих кремлівських вождів збудувати у цій мусульманській країні соціалізм і забезпечити у такий спосіб спокій біля своїх південних кордонів. У результаті цієї спроби понад 13 тисяч військовиків загинуло,з яких понад двох тисяч — з УССР. І п’ятеро з цього числа — уродженці наших теренів: рядові Віктор Клюс, Валерій Холодов, Сергій Даниленко, єфрейтор Микола Пронь, капітан Володимир Чечель. Здебільшого саме цим хлопцям і присвячена виставка "Вірні інтернаціональному обов’язку", головною експозицією якої є уніформа тодішніх десантників. А ще — чимало фотознімків та газетних публікацій.
^ Реклама ^

…А навпроти — інша виставка "Вони наближали перемогу", присвячена так званому дню захисника вітчизни. Цей день сягає своїми витоками 23 лютого 1918 року, що вважалося у часи СССР офіційною датою створення Красної, а згодом Совєтської Армії — армії, чиї перемоги так чи інакше пов’язані зі сталінським "Пріказом 227" ("Ні шаґу назад") з його "заґранатрядамі", що свинцем гнали у наступ своїх же воїнів…

Центральну частину відведено нашим земляками, удостоєним звання Героя Совєтського Союзу — таких у Світловодську було п’ятеро…

Та все ж найбільш раритетними у цій експозиції є листи-трикутники справжніх фронтовиків. Перші — від табурянина Кирила Черняка своїй дружині Фросі, який, не провоював й року, загинув пекельного 41-го. Свої листи ратник хоч відправити додому устиг. А от московіт з Енгельса Саратовської області Владімір Топоров пав смертю хоробрих 1943 року, форсуючи Дніпро. Його листи додому (так і не відправлені) у бурих плямах крові відшукали порівняно недавно кременчуцькі пошуковці — вони вціліли, покоячись у планшеті поряд із останками звитяжця.

Дві експозиції з воєнним стрижнем

Дві експозиції з воєнним стрижнем
"Афганська" експозиція

Дві експозиції з воєнним стрижнем

Дві експозиції з воєнним стрижнем
Експозиція навпроти

Дві експозиції з воєнним стрижнем
Оті самі листи справжніх фронтовиків

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top