П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

20 років поспіль

Валентин Козярчук. Фото Б.Дроздова.Валентин Козярчук. Фото Б.Дроздова.Аналізуючи ситуацію в нашому місті можна констатувати, що роки незалежності для нашого міста є провальними.
З колись привабливого, чистого, молодого, розвинутого міста з працюючими підприємствами ми стали засміченим, з "убитими" заводами і дорогами, зі старіючим населенням містечком. Чому так сталося? Що відбувається? Де край розвалу й зубожінню?
^ Реклама ^

В нашому місті протягом багатьох років визначають і проводять політику в життя певні особи. Нерозуміння або небажання цієї групи політиків визнавати закони розвитку територіальних громад, економіки, бізнесу призвели до такого стану справ. Узурпувавши право на використання політичного бренду, ця містечкова "еліта" ігнорує політику власної партії, а іноді виступає в опозиції до Президента і Прем’єр-міністра.

На протязі останніх років ці діячі декілька разів припиняли повноваження Власівських голів, бо вони намагалися проводити незалежну політику на користь територіальної громади. В 2006 році в Світловодську припинені повноваження міського голови П.Солодова. По закону потрібно було провести позачергові вибори міського голови, але готується лист на ім’я Президента України Ющенка В.А. про недоцільність проведення позачергових виборів. Першим, хто підписує цього листа є керівник цієї групи. Цим листом попирається основне конституційне право міської громади обирати собі владу. Повноваження міського голови певний час виконує секретар міської ради. Але тільки він стає не угідним – його прибирають. Далі повноваження міського голови виконує більш слухняний секретар. Місто ці роки деградує і міську громаду безсоромно і нагло обкрадають. На ремонт міських доріг виділяється 16 млн. грн., але дороги кращими не стають. Куди поділись гроші? Комунальне майно вартістю в десятки мільйонів гривень продається за копійки. Кому це вигідно і хто привласнює кошти міської громади?

Землі, які на той час коштують мільйони гривень, безкоштовно роздають своїм. По вул. Леніна, 94а і Приморській, 74 з гуртожитків насильно виселяють мешканців, готуючи ці об’єкти до "прихватизації". Куди дивляться "отці благодєтєлі" міста? В кишені міської громади?

У 2010 році міським головою обирається Ю.М.Котенко. Через певний проміжок часу міський голова при спробі проведення реформ наштовхується на стіну непорозуміння і спротиву "своїх" однопартійців. На спробі міського голови бути незалежним вони ставлять жирну крапку.

Я задаю собі питання:
"Що, в нашому місті, як і в країні, не потрібна реформа ЖКГ? Ті тези й завдання, які ставлять Президент і Прем’єр-міністр не актуальні для нашого міста?"
Ще й як актуальні! ЖЕКи в нашому місті є монополістами з надання платних послуг. Фактично мешканці багатоповерхівок сплачують кошти за послуги, яких вони не отримують. Зменшується періодичність і зростає вартість послуги з повірки водяних лічильників. Заробітна платня керівників ЖЕКів в 5 і більше разів перевищує зарплати освітян і медичних працівників. Що, для суспільства професія ЖЕКівця в рази важливіша, ніж професія лікаря чи вчителя?

На мою думку в нашому місті потрібно активно сприяти створенню в багатоповерхівках ОСББ. Це дасть змогу залучати кошти з державного бюджету на проведення наступних заходів:
— утеплення фасадів і підвальних приміщень, заміна вхідних дверей і вікон на енергозберігаючі. Ці заходи скоротять виплати мешканців квартир за тепло на 50%, а держава буде економити кошти, купуючи менше дорогого Російського газу;
— дозволити мешканцям багатоповерхівок (там, де це технічно можливо) встановлювати індивідуальні котли опалення. Інший варіант — будувати прибудинкові або горищні котельні. Якщо не вирішувати ці проблеми, то збільшення рахунків за опалення і фінансова неспроможність їх оплати частиною мешканців багатоповерхівок можуть призвести до соціальних конфліктів.

На транспортування теплоносія від міських котелень до багатоповерхових будинків витрачається близько 40% тепла, а платять за втрати отримувачі послуг. Всі перераховані заходи реалізовані в Польщі і вони дали вражаючі результати. Маючи ВВП в четверо більший, поляки на промисловість і потреби ЖКГ витрачають газу значно менше, ніж Україна.

Представники вищеназваної політичної групи, мабуть з класових міркувань чи залишаючись по своїй суті й менталітету "радянськими", блокують розвиток приватного підприємництва. З їхніх міркувань, всі торгівельні, розважальні, побутові заклади треба винести за місто, а вул. Леніна повинна залишатися незайманою, як в часи "розвинутого соціалізму". Я декілька разів задавав запитання представникам цієї групи:
"Якби після розвалу Союзу і зупинки підприємств нашого міста не було приватної ініціативи, де б працювали люди? Як би годували свої сім’ї?".
Відповіді я не почув.

Я наводив і наводжу приклади розвитку і занепаду двох територіальних громад — Кременчука і Орбіти (що біля Чигирина). Кременчук, як яскравий позитивний приклад — де розвивається промисловість, торгівля, сфера послуг і розваг, гарні дороги, молоді й усміхнені мешканці. Все тому, що в місті створено привабливий інвестиційний клімат, в місто йдуть інвестиції. Інший приклад — Орбіта, де люди залишили свої будинки і квартири, бо померла економіка. У нас приклад порожніх будинків уже є — Приморська,74 та Леніна, 94а. За станом справ ми набагато ближче до Орбіти, ніж до Кременчука, тому що інвестори і підприємці наштовхуються на стіну ворожого нерозуміння законів розвитку економіки і бізнесу.

Я "мав щастя" бути присутнім на раді директорів нашого міста. Сподівався, що будуть розвиватись тези губернатора з програми "Купуй Кіровоградське" та "Центральний регіон — 2015". Окрім двох виступів — О.Єдіна та Є.Козирєва про шляхи розвитку Світловодська, більше нічого конструктивного не почув. Одні, на чолі з керівником певної політичної групи, добивали "лежачого" хворого Ю.Котенка, інші просили грошей на утримання дирекції УСПП. Хочу спитати себе і деяких ораторів:
"Хіба в нас уже дозволено добивати хворих і "лежачих" ногами? І чому не захищаєте своїх дружин, коли їх принижують і паплюжать привселюдно ваші однопартійці? Чи в політиці і в приватному житті все дозволено?"
Чому заявляючи, що ви працюєте, щоб платити більше податків — ви недоплачуєте 67% земельного податку, який є основним для розвитку міста й громади?

І на останнє. Моє бачення того, що конче необхідно і що ми можемо зробити для розвитку нашого міста. Міському голові та його першому заступнику:
1. Консолідувати і об’єднати всіх, хто знає як і готовий йти вперед.
2. Сформувати виконавчий комітет, призначити заступників та компетентних керівників відділів.
3. Підготувати, оприлюднити і винести на громадське обговорення не декларативні, а реальні плани розвитку міста і міської громади.
4. Створити при виконкомі ефективно працюючий відділ інвестицій (у Кременчуці, наприклад, в такому відділі працюють 6 виконавців).
5. До роботи в виконавчій владі залучати молодих ініціативних людей.

На мою думку, не побудувавши високодуховного, активного, вміючого і готового відстоювати свої інтереси, інтереси своїх дітей і онуків громадянського суспільства і не провівши люстрацію певних політичних сил, наше місто майбутнього не має.

P.S. Запрошую всіх небайдужих до дискусії з приводу актуальних проблем життєдіяльності міста і міської громади.

Валентин Козярчук,
депутат Світловодської міської ради

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top