П’ятниця, 29 березня 2024
Влада

Будівництво ТРЦ: кожне знищене дерево буде компенсоване і відшкодоване

Сергій Батяшов, Костянтин Рибачук, Юрій КотенкоСергій Батяшов, Костянтин Рибачук, Юрій Котенко11 липня у кабінеті міського голови відбулася зустріч представників виконавчого комітету, екологічної служби та відділу архітектури із місцевими мас-медійниками. Головною темою для спілкування став факт вирубки дерев на розі вулиць Леніна та Ювілейної (навпроти Головпоштамту).
Нагадаємо, що в тому місці розпочато будівництво Торгово-розважального центру, забудовником якого є фірма "Ай еР еС". І вирубка дерев в ході підготовки до будівництва, яка тривала 9 та 10 липня, стала серйозним приводом для занепокоєння мешканців міста. Громадяни почали звертатися до представників виконкому, на телефони "Гарячої лінії" губернатора, до місцевих ЗМІ з приводу даної проблеми. Саме це і стало головною темою зустрічі посадовців із журналістами.


Юрій Котенко, світловодський міський головаЮрій Котенко, світловодський міський головаЮрій Котенко, світловодський міський голова:
— Все почалося з меморандуму про наміри, підписаного 28 травня 2010 року, сторонами в якому виступали компанія "Ай еР еС", Будівельна компанія №1, Обєднання ДЕБП та виконавчий комітет Світловодської міської ради. У меморандумі були зокрема пункти про будівництво трьох секцій 5-поверхового житлового будинку та магазину по вул. 9-го Січня, 9-поверхового житлового будинку по вул. Павлова та офісно-торговельного розважального центру по вул. Ювілейній, про який і піде мова.

Два місяці тому я отримав листа в якому просили дозволу на вирубку дерев у зазначеній зоні, але точної кількості вказано не було. Я наклав резолюцію уточнити їхню кількість. Такий лист є зараз в СБУ. Інших листів про вирубку дерев до виконавчого комітету не надходило.

Сьогодні я добре розумію людей, які стурбовані тим, що місту в результаті вирубки нанесено шкоду і мені особисто дуже шкода цих дерев, але, на жаль, цей факт вже відбувся.

Валентина Явтенко, Людмила ГетманецьВалентина Явтенко, Людмила ГетманецьМною видане розпорядження про створення робочої комісії до складу якої увійдуть депутати, спеціалісти виконкому та інших служб для перевірки дозвільної та іншої документації. Якщо буде виявлено хоча б найменші порушення, результати перевірки буде передано до правоохоронних органів та прокуратури. До того ж, про результати перевірки ми повідомимо громаду окремо.

Крім того, хочу зазначити, що вирубку припинено і більше не буде знесено жодного дерева. Керівник компанії-інвестора під час особистої зустрічі запевнив мене, що в договірних відносинах окремим пунктом прописано про озеленення 1,4 га території і після того як екологічна служба разом із УЖКГ прорахують суму відшкодувань, ці кошти буде сплачено.

Будемо сподіватися, що вони виконають свої зобовязання.

Проте, також варто зауважити, що протягом 15 останніх років на цій території не проводилася санітарна вирубка дерев і цілком ймовірно, що більшість з них і так підлягала вирубці.

Сергій Батяшов, головний архітектор міста:
— Згідно із генеральним планом забудови міста частина зазначених земель відноситься до земель житлової та громадської забудови і частина — рекреаційна зона. Проектна документація, яку має фірма-забудовник, була узгоджена всіма інстанціями, архітектурою та екологічної службою в тому числі. Проектом було передбачено максимальне збереження зелених насаджень, але якщо все ж таки мова йшла про знесення дерев — то вони мають бути замінені новими зеленими насадженнями: квітниками, декоративними багаторічними насадженнями, деревами. Але справа ще й в тому, що значна кількість дерев в тому місці вже була в незадовільному стані і підлягала вирубці. Крім того, варто звернути увагу на стан тієї місцевості — котлован наповнений сміттям, пустир з амброзією, сміттєві баки тощо.

Костянтин Рибачук, головний спеціаліст Держуправління ОНПС в Кіровоградській області (екологія):
— З юридичної точки зору претензій до фірми-забудовника у мене не має. Закон про врегулювання містобудівної діяльності, прийнятий Верховною Радою України навесні цього року передбачає, що у випадку, якщо фірма-забудовник має дозвіл на будівництво, то окремий дозвіл на знесення зелених насаджень в місці забудови не потрібен.

Та справа в тому, що вирубка відбувалася без дозволу виконавчого комітету. І точну цифру знесених дерев (приблизно — 200 штук) і те, скільки з них відносяться до сухостою, ми не знаємо.

Зрозумійте правильно, я проти знесення будь-яких дерев в принципі, але якщо ситуація склалася таким чином, що підприємство ставиться з розумінням до інтересів громади і зобовязується компенсувати добровільно відновну вартість зелених насаджень, я не проти.

Після зустрічі із посадовцями, представники місцевих ЗМІ виїхали безпосередньо на місце події, де зустрілися з представником компанії "Ай еР еС" Єфімом Козирєвим. Далі він коментує ситуацію навколо зазначеної проблеми:

Єфім КозирєвЄфім Козирєв— В першу чергу я хочу вибачитися перед світловодцями, у яких знесення дерев викликало занепокоєння. Я хочу запевнити, що інтереси громади міста від наших дій не постраждають, а навпаки — територію буде впорядковано найкращим чином.

Тепер щодо будівництва… Я хочу, щоб всі спекуляції на тему парку було завершено. Давайте подивимося в документи, які виготовлено за багато років до нашої появи у Світловодську, документи, в яких зазначено, що ці землі відведено для цивільної забудови і знаходяться в резерві. В генеральному плані забудови міста Світловодська зазначені площі відведено під забудову офісно-готельного торгово-розважального комплексу.

Дерева, які висаджені тут — це залишок від тих, які було придбано колись давно для впорядкування парку відпочинку та дозвілля на тому боці вулиці Леніна. Їх треба було кудись подіти. Але це вже не парк. Я особисто перевіряв ці дані. На жаль, не всі працівники виконкому вчитуються і в Закони України та зміни до них. Це знову доводиться робити мені і я роблю. І дію в рамках Законів.

Будівництво ТРЦ: кожне знищене дерево буде компенсоване і відшкодованеТак, представник екологічної інспекції турбується про долю міста, і це добре, бо це його робота. Але вибачте, знесення дерев в зоні будівництва не є головною проблемою міста. Є проблема прибережної зони, є проблема пляжів і досить серйозна проблема чистоти зеленої зони міста в цілому. Я зараз готовий продемонструвати купу використаних шприців, які зібрали мої працівники (аби не поранитися під час роботи) на цій території.

Але варто врахувати те, що він підтверджує той факт, що роботи з будівництва відбуваються в рамках закону і вся дозвільна документація оформлена належним чином.

Щодо вирубаних дерев та компенсації… Більше не буде зрубано жодного дерева. Жодне дерево не вивезено з ділянки. Нехай пан Рибачук разом із працівниками виконкому (ЖКГ) порахують їх, вирахують суму відшкодувань і ми зобовязуємося все сплатити. Щоправда, спочатку наші спеціалісти теж перевірять ці цифри. Якщо сума відшкодування буде вирахувана правильно — ми її відразу перерахуємо до місцевого бюджету. І ці кошти, я сподіваюсь, підуть на розвиток інфраструктури міста.

В свою чергу і службовці, і мешканці міста повинні зрозуміти ще одну річ — на обєкті заплановано створити 185 робочих добре оплачуваних місць. В середньому одне робоче місце припадає на одне прибране дерево. Як ви вважаєте, добробут 185 світловодських сімей вартий того? Я думаю, так!

Сьогодні на будівництві 54-квартирного будинку по вул. 9-го Січня, який, ми сподіваємося, потрапить до програми "Доступне житло", що гарантує доступні ціни на квартири, працевлаштовано 42 світловодця. Отже, 42 сімї забезпечено шматком хліба.

Щодо ділянки по вул. Павлова — всі дозволи на це будівництво вже отримано. Наразі ми шукаємо підприємство, яке зможе збудувати на тому місці гарний, сучасний, найкращий в місті 74-квартирний будинок. І умови відбору у нас жорсткі — робітники повинні бути місцеві, матеріали для будівництва мають бути виготовлені світловодськими підприємствами.

Загальна ж орієнтовна сума всіх трьох проектів, які ми інвестуємо в місті, становить близько 90 млн.грн.

Будівництво ТРЦ: кожне знищене дерево буде компенсоване і відшкодованеЯ ще раз хочу повернутися до Меморандуму, підписаному минулого року, в якому зазначено, що ми виконуємо свої зобовязання по всіх обєктах, а виконком виступає в ролі гаранту і має всіляко сприяти дотриманню угоди, в тому числі сприяти у оформленні всіх видів дозвільних документів в оптимальні строки.

І все було нормально до цього часу. Боюся, що ми черговий раз стаємо заручниками партійних чи політичний воєн. Весь час спроби зайти до міста тієї чи іншої торговельної мережі зводилися нанівець через те, що це комусь не вигідно. І під виглядом блага для громади, місто залишається на тому ж рівні розвитку інфраструктури.

Світловодськ дуже гарне місто і має право бути сучасним, облаштованим, привабливим для інвесторів. Ми хочемо тут працювати і я сподіваюсь, що всі непорозуміння залишаться в минулому і ми зосередимося не на юридичних тонкощах, а на якісному виконанні своїх зобовязань.

Коли верстався номер, відбулося засідання виконавчого комітету Світловодської міської ради, на якому було прийнято позитивне рішення з приводу відшкодування вартості дерев. Докладніше читайте в наступному номері "Вечірки".

Підготував Микола ШВЕРНЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top