Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Краще пізно, аніж ніколи

Випадків переношування, як і не доношування, приблизно однаково – 7-10%, говорить Сільва ДобровольськаВипадків переношування, як і не доношування, приблизно однаково – 7-10%, говорить Сільва ДобровольськаНерідко бліденьких, кволих дітей їхні ровесники, глузуючи, дратують недоношеними.
Виходить, якщо слідувати цією логікою, переношені діти – це крупні, рослі, не за роками розвинені здоровані?
^ Реклама ^

– Так може розміркувати лише людина, далека від медицини, – розпочала завідувачка дитячим відділенням світловодської поліклініки Сільва Добровольська, з якою ми поспілкувалися на задану тему. – І переношені дітки, як і недоношені, з’являються на світ худюсінькими. Шкіра у них жовтуватого або зеленуватого кольору, зморщена з характерним злущуванням. Стається се через те, що з поверхні шкіри таких новонароджених зникає своєрідна змазка, призначена для полегшення сковзання дитини пологовими шляхами матері. Але, з іншого боку, через те, що дитинка "пересиділа" в материнському череві, вона з’являється, як правило з розплющеними очима, з більш відрослим волоссям і нігтьовим покривом, аніж у тих, хто побачив світ у звичні терміни.

– Скільки матері потрібно "носити" дитину, щоб вона вважалася переношеною?

– Пологи на 38-41 тижні вагітності вважаються нормальними. Раніше цього терміну – від 28 до 37 тижнів - вважаються передчасними. А от малюки, які народжуються після повних 42-х тижнів вагітності вважаються переношеними. Між іншим, таких випадків не так вже й мало – 7-10%. Так само, як і випадків недоношеності.

– Які фактори впливають на це, і чи можна спрогнозувати затримку появи дитини на світ Божий?

– Підмічено, що одним із фактором ймовірності появи переношених дітей є спадковість, що передається із покоління до покоління. Значна вірогідність переношування плоду, що є первістком. Окрім цього жінки, у яких є порушення у роботі ендокринної системи та зміни в центральній нервовій системі також ризикують народити пізніше природного строку. На "запізнення" пологів впливають і зайва вага матері, захворювання у неї печінки та кишечника та цілий ряд специфічних нюансів жіночого організму. "Злий жарт" може зіграти і припис лікаря щодо подовженого постільного режиму майбутньої матусі – тоді голівка плоду недостатньо опускається до входу з матки.

– Наскільки небезпечними для здоров’я дитини і його матері є переношування?

– Найбільш небезпечно переношувати вагітність жінкам з АВ 0 і резус-конфліктором – у них значний ризик народження дитини з важкою формою гемолітичної жовтухи і навіть її смерті. Окрім цього від тривалого перебування плоду, в материнській утробі значно зменшується кількість навколоплідних вод – шкіра пересушується (про це ми вже говорили), що може призвести до інфікування шкірного покриву дитини. За ще довшого терміну – відбувається процес затвердіння кісткової тканини плоду, який (за звичайного терміну) мав би відбуватися вже після народження. А це, у свою чергу, може призвести до небезпечної родової травми, аж до мозкового крововиливу. Адже кістки черепа новонародженого стають менш рухомими. Через що і пологові шляхи породіллі можуть бути серйозно ушкоджені.

– Що ви порадите батькам, аби запобігти ризикові появи дитини пізніше природного строку?

– Передовсім – профілактика і регулярні консультації з лікарем-гінекологом. Майбутній мамі призначається обслідування в результаті яких й виявляється переношена вагітність. А це в подальшому дозволить уникнути описаних вище ускладнень. А взагалі, зазначу, що 95% переношених дітей народжуються здоровими і нічим не вирізняються від народжених у звичні терміни.

Віталій Асауленко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top