Субота, 20 квітня 2024
Люди Культура

До 300-річчя створення фортепіано

До 300-річчя створення фортепіано«Фортепіано має об’єм цілого оркестру, – писав великий Ференц Ліст, неперевершений піаніст та видатний композитор, – і десяти пальців людини достатньо для створення гармоній, рівних з’єднанню сотні музикантів в оркестрі».
У 2009 р. весь музичний світ та шанувальники фортепіанного мистецтва відзначають 300-річчя фортепіано. Вшановуючи цю видатну подію, фортепіанний відділ школи мистецтв продовжує цикл концертних заходів, присвячених ювілею.
…Доля фортепіано розвивалась достатньо драматично. Протягом цілого століття він пробив собі дорогу в конкуренції із старовинними клавішними інструментами – клавікордом та клавісином. Але вирішальне слово сказали композитори. Вони стали створювати для фортепіано таку музику, яку на клавісині грати було неможливо.


13 лютого в школі мистецтв проведено лекцію-концерт, присвячену 300-річчю фортепіано. Розповідь про історію створення фортепіано була поєднана з концертними виступами учнів та викладачів школи. Програма концерту включала в себе твори різних жанрів та епох, гармонійно поєднувались сучасні та класичні твори. Гра юних піаністів змогла зацікавити та здивувати гостей різнохарактерними та яскравими виступами. Слухачі мали можливість почути твори Є.Гріга, А.Хачатуряна, І.Шамо, Л.Веббера, І. Берковича, Дж.Гершвіна в сольному та ансамблевому виконанні.

Репертуар концертної програми – це плідна праця всіх викладачів фортепіанного відділу школи мистецтв, це постійний пошук в розкритті музичних образів.

Так і існує сьогодні поряд з нами фортепіано – найдосконаліший універсальний інструмент, який дає нам змогу відчути велику радість від спілкування з музикою.

Ірина ЖЕЖЕЛЬ,
викладач фортепіанного відділу школи мистецтв.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top