П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Люди

Не на босу ногу

Не на босу ногуЗима добігає кінця. Невдовзі сніг на дорогах намокне. А згодом „горами та долами” потечуть весняні потічки. І розпочнуться справжні випробування для пішоходів. А найголовніше – для їхнього взуття.
Як його вберегти, як доглядати аби невід’ємний аксесуар людського вбрання прослужив якомога довше і не дратував його власника пропусканням вологи, дочасним відриванням каблука тощо. Поради щодо цього ми попросили дати відомого у Світловодську і околицях взуттєвого майстра Володимира Федорова... Отже, розпочав чоботар, починати доглядати взуття треба відразу з моменту його купівлі. Шкіряне, замшеве чи текстильне треба відразу обробити спеціальними засобами, що запобігають проникнення усередину вологи та багнюки і забезпечують пристойний зовнішній вигляд. Такі засоби є для кожного типу матеріалу окремо. В ідеалі, наголошує Володимир, якщо громадянин має кілька пар взуття відповідно до того чи іншого сезону, особливо – на осіннє-зимово-весняний період. І все тому, що йому треба давати можливість день-другий „перепочити” від занурення до „коктейлю” з багнюки, снігу та солі. До речі, зазначає наш консультант, якщо на взутті проступила сіль, що позначається такими собі білими плямами, спочатку на таке взуття треба покласти тканину, змочену гліцерином, щонайменше на півдня. І лише опісля обробляти його кремами. Між іншим, зараз у продажу є спеціальні кремові засоби, які не лише гарно зчищають соляні плями, а й нейтралізують руйнівну дію солі... І вже чисте взуття треба просушити, але, в жодному разі – не на батареях опалення.
^ Реклама ^

Радячи купувати взуття лише з натуральної шкіри (із замінників вона ненадійна, тай нога у ній за лічені часи..., коротше кажучи, вам буде соромно знімати таке взуття з ніг десь у гостях), чоботар дав кілька коротеньких характеристик тому чи іншому типу шкіри. Найпридатніший осіннє-зимовий варіант – взуття зі щільної натуральної шкіри. Воно доволі довго зберігає форму і „товарний” вигляд. І у догляді „невередливе”. А щоб таке взуття прослужило не один рік – як тільки воно куплене, його відразу треба збризнути вологовідштовхуючим спреєм і намастити кремом для шкіри.

Що ж до недешевого взуття з тонкої шкіри, треба знати: воно швидко промокає і не терпить звичайного гуталіну – лише дорогі креми. Не менш „вередливе” і взуття із замші. Його заборонено мити водою та чисти звичайним взуттєвим кремом. Щойно куплені замшеві черевики чи чобітки потрібно обробити вологовідштовхуючим спреєм. І не раз – тричі. Причому, щораз давати спреєві висохнути. Оброблене у такий спосіб замшеве взуття прослужить вам незрівнянно довго. А справжнім „аристократом” є, безумовно, взуття лаковане. Взувати його потрібно лише на всілякі урочистості, куди діставатися бажано автівкою. А щоб таке взуття прослужило якомога довше – обробляти його потрібно засобами захисту спеціально призначеними для суто для лакованого взуття.

Віталій АСАУЛЕНКО
На фото: Майстер своєї справи чоботар Федоров знає, що говорить

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top