П’ятниця, 29 березня 2024
Светловодск Актуально

Всупереч обставинам, Свтловодськ з теплом

Всупереч обставинам, Свтловодськ з тепломЧи не вперше за останні 5 років Світловодськ вступив в опалювальний сезон не як завжди – 15-го, а тижнем пізніше – 23 жовтня. Цьому є пояснення, яке складається з двох факторів. Перший – об’єктивний. Другий – суто людський. А ще точніше – політико-економічний.
Ці та інші питання роз’яснив генеральний директор СП ТОВ „Світловодськпобут” Сергій Яременко на прес-конференції для міських ЗМІ, що була присвячена початку опалювального сезону 2008-2009 років у місті... До об’єктивного фактору інтерв’юер відніс погодні умови – не економно та втратно давати тепло, коли стовпчик термометра, навіть вночі, не опускався нижче +10 градусів, як це спостерігалося аж до 20-х чисел жовтня. Другим фактором став політико-економічний.


Тобто, зазначив Сергій Яременко, в умовах політичної нестабільності у країні, яка відбувається ще й на тлі світової економічної кризи, та цілого ряду законодавчих „нестиковок”, дуже складно проходили перемовини з НАК „Нафтогаз України” щодо отримання необхідних лімітів газу.

До того ж, додав гендиректор, і в самому „Нафтогаз...” наразі відбуваються малозрозумілі реорганізаційні процеси. „Тому, отримання нами необхідних лімітів газу у той час, коли дві третини міст України все ще не опалюються, і невідомо коли почнуть опалюватись, я вважаю неабияким здобутком як нашого підприємства, так і виконавчої влади міста, яка весь цей час не стояла осторонь”, – наголосив Сергій Яременко. За його словами, аби люди не мерзли у своїх квартирах, підприємство повністю розрахувалось за отриманий минулого року газ. Частину – за рахунок банківських кредитів, частину – завдяки постанові Кабміну № 440, яка дозволила частково провести розрахунки за рахунок державної дотації, що покриває різницю в тарифах на опалення. Адже, тариф на опалення у Світловодську, незважаючи на тотальне здороження, не зазнавав змін протягом 2-х останніх років...

На жаль, продовжив гендиректор, попри те, що котельні вже вийшли на звичний режим вироблення тепла, не до всіх квартир воно дійшло у повному обсязі – деінде теплові мережі всередині будинків залишаться заповненими повітрям, що ускладнює якісну подачу тепла. Не знімаючи відповідальності з підприємства, ці „недоопрацювання” гендиректор назвав хибною практикою, коли за „трубу” від котельні до будинку відповідає один – СП ТОВ „Світловодськпобут”, а в будинку – другий, у даному випадку – ЖЕКи. А у семи няньок, як відомо, дитя без ока... Тому, сказав Сергій Яременко, підприємство має намір більш наполегливо добиватися у міської влади передачі внутрішньобудинкових мереж від ЖЕКів на обслуговування та утримування. Так, як це вже відбулося з вводами теплових мереж до будинків: минулого року, коли вони були на балансах ЖЕКів – зафіксовано 32 аварійних ситуацій, пов’язаних саме з вводами, а цього року – після того, як „Світловодськпобут” взяв їх на своє обслуговування – лише чотири.

...Прикро, але кризові явища у світі й країні позначились і на планах підприємства щодо впровадження у виробництво передових енергозберігаючих технологій. Якби не вони (явища), сказав Сергій Яременко, вже сьогодні функціонувала б друга за ліком когенераційна установка. Що дозволило б забезпечувати підприємство власною електроенергію. Більш того – її надлишки постачати бюджетним установам та на потреби КП „Світловодський міськводоканал”. „Що, погодьтеся, мало би користь на фоні ймовірного підвищення Обленерго вартості кіловату електроенергії для підприємств і установ до однієї гривні”, – підкреслив гендиректор.

Закінчилася прес-конференція тим, власне, з чого й розпочалася – опалювальним сезоном. Щодо цього інтерв’юер заспокоїв мешканців – нарахування за опалення буде проводитись з дня початку подачі тепла, тобто, з 23 жовтня. А у тих будинках, де, в силу різних причин, опалення все ще не підключено – з того дня, з якого тепло „піде” до помешкань. А як опалювальний сезон проходитиме – в більшій мірі залежить від населення. Тут, на все тій же „мінорній ноті” підсумував Сергій Яременко, також, справи не втішні: на тлі заборгованості населення за вже спожите тепло у майже три мільйона гривень, проплата лишається на „нульовому рівні”.

Прес-служба СП ТОВ „Світловодськпобут”.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top