Четвер, 28 березня 2024
Светловодск Свято

Світловодськ готується до 1020-річчя хрещення Київської Русі та до відзначення трагічної сторінки історії нашого краю – 50-річчя затоплення частини Новогеоргіївщини

Світловодськ готується до 1020-річчя хрещення Київської Русі та до відзначення  трагічної сторінки історії нашого краю – 50-річчя затоплення частини НовогеоргіївщиниЗ нагоди цих двох подій 10 липня заступник міського голови з гуманітарних питань Ольга Литвиненко, начальник організаційного відділу Сергій Гайдук провели перший організаційний комітет за участю представників духовенства, управління культури і туризму та управління освіти, ЗМІ.
Благочинний Світловодського округу, настоятель собору Покрова Пресвятої Богородиці о.Олександр підкреслив, що ключовою подією до 1020-річчя хрещення Київської Русі, безумовно, стане Хресний хід. Він розпочнеться від автостанції і завершиться великим молебнем у Покровському соборі. День і час Хресного ходу ще уточнюється. Його планується провести так, щоб у ньому взяли участь жителі міста і сіл району, священики нашого краю.


Протягом серпня-жовтня намічається провести низку цікавих заходів. У бібліотеках готуються експозиції, тематичні виставки. У міському краєзнавчому музеї – виставка сакрального мистецтва. Отець Олександр запропонував підготувати виставки, провести лекції для дітей дошкільного і шкільного віку у Просвітницькому православному центрі (для цих заходів у Центрі є дві сучасні великі зали). Добре було б, якби на період роботи виставки жителі міста, сіл району запропонували для подібних експозицій особисті культові предмети, які потім знову повернуться в родини.

«1020-річчя хрещення Київської Русі – визначна подія, що стосується кожного з нас і всієї громади, заходи будуть доповнюватися, розширюватися», – підкреслила О.Литвиненко.

Що стосується 50-річчя затоплення водами Кременчуцького водосховища чималої території: частина Кіровоградської, Полтавської, Черкаської областей (старе русло Дніпра було перекрито у 1959 році), то Світловодський міськвиконком має намір рекомендувати на рівні обласних рад, можливо, на рівні Верховної Ради, затвердити 4 жовтня як День переселення з зони затоплення. 4 жовтня стане і Днем пам’яті Новогеоргіївська. Цю невеселу сторінку нашої історії пропонується писати і доповнювати. Тобто, започаткувати акцію збору свідчень свідків та учасників переселення із зони затоплення, створити сторінку «Новогеоргіївськ» на сайті міської ради та міжрегіональний історико-етнографічний музей території, затопленої водами Кременчуцького водосховища на базі Центру військово-патріотичного виховання. Є намір встановити пам’ятник, присвячений цій неоднозначній події, яку більшість все ж сприймають як трагічну.

Підготовка до неї триватиме протягом серпня 2008 – вересня 2009 року.

Світловодськ готується до 1020-річчя хрещення Київської Русі та до відзначення  трагічної сторінки історії нашого краю – 50-річчя затоплення частини НовогеоргіївщиниСвітловодськ готується до 1020-річчя хрещення Київської Русі та до відзначення  трагічної сторінки історії нашого краю – 50-річчя затоплення частини НовогеоргіївщиниСвітловодськ готується до 1020-річчя хрещення Київської Русі та до відзначення  трагічної сторінки історії нашого краю – 50-річчя затоплення частини Новогеоргіївщини

Вікторія АРХИПОВА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top