Четвер, 18 квітня 2024
Светловодск

Де ви, наші дорогі батьки?

Де ви, наші дорогі батьки?
Прийомна сім’я є однією з форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, що втратили батьків, або діти, батьки яких в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання.


Держава визначила важливе завдання: забезпечити належні умови для виховання дітей в сімейному оточенні. Над досягненням цієї мети працюють міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту і Державний департамент з усиновлення і захисту прав дитини спільно з мережею Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та органами влади на місцях.

У нашому місті цим питанням займається служба у справах дітей міськвиконкому та центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Про влаштування дітей-сиріт у прийомні сім’ї розповідає начальник служби у справах дітей Світловодського міськвиконкому Ніна ПРОША.

– Ніно Яківно, розкажіть, будь ласка, що таке прийомна сім’я та яка різниця між усиновленою і прийомною дитиною?

– Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі і добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання. Порядок прийому дітей в сім’ї встановлено постановою Кабміну України від 26 квітня 2002 р. "Про затвердження Положення про прийомну сім’ю".

Ті, хто взяли дітей у прийомну сім’ю, є прийомними батьками, а влаштовані діти – прийомними дітьми.

Усиновлена дитина приймається в сім’ю на правах біологічної дитини з усіма правовими наслідками, а в прийомну сім’ю – до досягнення повноліття (18 років), або ж до закінчення навчання, але не пізніше 23 років. Сімейних правовідносин між прийомними батьками і прийомними дітьми не виникає. За вихованцями зберігається статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Це передбачає збереження за дитиною раніше призначених аліментів, пенсій та інших державних виплат. Кошти, що належать прийомним дітям, переходять у розпорядження прийомних батьків і витрачаються ними на утримання прийомних дітей, відповідно до механізму єдиного фінансового забезпечення "гроші ходять за дитиною".

– Ніно Яківно, хто може стати прийомними батьками?

– І подружжя, і ті, хто не перебуває в шлюбі, але обов’язково працездатного віку.

Потрібно мати не менший, ніж встановлений законодавством, рівень забезпечення прожиткового мінімуму на кожного члена сім’ї, якщо обчислювати його сукупно середньомісячно. Він обчислюється за останні 6 календарних місяців, що передували місяцю звернення із заявою про утворення прийомної сім’ї.

Майбутні прийомні батьки обов’язково повинні пройти навчання за спеціальною програмою, яке організовує обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо.

Влаштування дітей у прийомну сім’ю розраховано таким чином, щоб до досягнення батьками пенсійного віку дитина могла стати повнолітньою.

На заваді створення прийомної сім’ї можуть стати вади фізичного чи психічного здоров’я прийомних батьків або членів їхньої родини. Наприклад, якщо на спільній житловій площі з прийомними батьками мешкають члени сім’ї, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД (крім сімей, які беруть на виховання дітей, уражених ВІЛ-інфекцією), відкриту форму туберкульозу тощо.

– Який механізм прийому дитини в сім’ю, хто і де допомагає вибрати дитину на влаштування в сім’ю?

– Таку допомогу надають місцеві служби у справах дітей, які співпрацюють з відділами освіти та відділами охорони здоров’я. Дітей можна брати на виховання з державних закладів для дітей-сиріт, і дітей, позбавлених батьківського виховання.

Після проходження навчання і реєстрації у службі у справах дітей, можна ознайомитися з банком даних на дітей, відвідувати установу, в якій перебуває дитина, встановлювати з нею контакт. Після прийняття рішення міськвиконкомом про створення прийомної сім’ї, дитина стає членом вашої родини.

У дитини має бути підтверджений статус сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування. Документи на влаштування дитини у сім’ю готуються безпосередньо службою у справах дітей.

– І, звичайно, всіх цікавить, як здійснюється фінансування і матеріальне забезпечення прийомних родин.
– Починаючи з 1 січня 2006 р. фінансування прийомних сімей здійснюється з Державного бюджету.
Запровадження єдиного механізму "гроші ходять за дитиною", розробленого Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту і Державним департаментом з усиновлення і захисту прав дитини, дозволило всім дітям з відповідним статусом у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу отримувати соціальну допомогу, а прийомним батькам і батькам-вихователям – грошове забезпечення.

Дорогі майбутні прийомні батьки! Ми чекаємо на вас в кабінеті №33 міськвиконкому. Пам’ятайте, що багато знедолених хлопчиків та дівчаток сподіваються на вашу любов.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top