Четвер, 18 квітня 2024
Светловодск Актуально

Зміни до пенсійного забезпечення. Що треба знати?

2008 рік приніс українцям чимало новин. Чого тільки варта виплата по вкладах Ощадбанку колишнього СРСР. Хай не так, як хотілося б власникам заощаджень, але ж...
Зміни до пенсійного забезпечення. Що треба знати?Зміни сталися і в пенсійному забезпеченні. Пенсіонери складають майже третину суспільства (а у Світловодську – більше третини усіх мешканців) і переважній більшості (97%, а саме 15980 особам з 16461) пенсію буде збільшено. Відразу зауважимо: кожен пенсіонер отримає повідомлення, в якому буде чітко зазначено, у зв’язку з чим і як проводився перерахунок. Жодного документу у зв’язку зі змінами надавати не потрібно. Отримавши розрахунки, не варто перейматися, якщо ви чогось не зрозуміли. Ви обов’язково отримаєте відповіді на всі свої запитання за телефоном міської «гарячої лінії» – 32319, або на особистому прийомі. Спеціалісти Пенсійного фонду до кінця січня працюватимуть з 8.00 до 20.00. На чимало запитань пенсіонери хочуть отримати відповідь вже сьогодні. Про зміни у пенсійному законодавстві, які сталися з 1 січня 2008 р., розповідає начальник Пенсійного фонду у м.Світловодську Марія КОРОТКА.



– У зв’язку зі змінами в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та з набранням чинності ЗУ «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України», а також зі зміною прожиткового мінімуму (тепер 470 грн.) нашим управлінням було проведено колосальну роботу з перерахунку пенсій. Підвищення в цілому по управлінню відбулося на 30%. На таку ж цифру збільшилися видатки цього місяця проти минулого року. Але це не означає, що пенсія кожного пенсіонера зросте на 30%. В середньому по управлінню збільшення становить 197 грн., але є перерахунки, коли підвищення складає лише 50 коп. чи до 1 грн. Таких пенсіонерів ми навіть не вносили до додаткових списків, цю невеличку доплату вони отримають у лютому. Є підвищення на 4 чи 5 грн., а є й на 300, 500.

Сьогодні чимало говориться про справедливі пенсії, всі ці зміни – перші кроки до дійсно справедливих пенсій. Раніше пенсіонери були стурбовані так званою «зрівнялівкою». Якщо людина, скажімо, заробила пенсію у розмірі 130 чи 150 грн., вона всерівно отримувала доплату до прожиткового мінімуму (раніше він становив 411 грн.). Хтось працював більше і заробив 400 грн. основного розміру пенсії і також отримував доплату, але набагато меншу. Є люди, які мають достатній для призначення пенсії стаж (чоловіки 25 років, жінки – 20), а є ті, хто пропрацював по 40 і більше років. Звісно, пенсії у них повинні бути різні. Якщо у людини був достатній рівень зарплати, а також чималий стаж, то після перерахунку такий пенсіонер отримає досить суттєву доплату, тим більше, що збільшено вартість одного року страхового стажу. Раніше він становив 1%, сьогодні – 1,2, а з 1 жовтня 2008 р. буде 1,35%.

Щодо виплат. Перерахунок зроблено, додаткові відомості підготовлено та 10 січня було передано до поштових відділень та у банки. Разом з додатковими відомостями надано повідомлення кожному пенсіонеру, в якому зазначено відповідно до якого закону здійснювався перерахунок, як враховувалася середня заробітна плата при розрахунку розміру пенсії, вказується коефіцієнт стажу, а також розмір пенсії після перерахунку. У першу чергу повідомлення та доплату отримають ті, хто отримав пенсію у старих розмірах. До 17 січня виплати по додаткових відомостях буде завершено. Далі буде здійснюватися виплата решті пенсіонерів за основними та додатковими відомостями разом.

Ті, хто отримують пенсію у банку, повідомлення отримають за попередніми домовленостями в банковій установі. Сьогодні фінансування додаткових виплат банківським установам проведено на 100%, поштовим відділенням – на 17%. За основними відомостями поштові відділення профінансовані на 66%, банківські установи – на 71.

Щодо власних надходжень до Пенсійного фонду. Якщо минулого року ми забезпечували себе власними коштами на 63%, то тепер – на 43%. Решту буде отримано по розподілу грошей між областями, але кошти надходитимуть вчасно. Виплата пенсій завершиться в установлений законодавством термін – до 25 числа.

Військові пенсіонери у січні за додатковими списками отримають підвищення пенсій у зв’язку зі змінами прожиткового мінімуму. Їм перерахунок буде проведено після надання даних про нові розміри грошового забезпечення силовими міністерствами.

Відповідно до законів буде також переглянуто кожну пенсійну справу інваліда війни та учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС на предмет доцільності переведення на інший вид пенсії, про що пенсіонера буде обов’язково повідомлено.

Прохання до людей, які пішли на заслужений відпочинок, не так бурхливо реагувати на малі доплати, а також не ображати спеціалістів Пенсійного фонду. Є встановлений порядок, визначений законодавством, згідно з яким ми і діємо. Кожен перерахунок здійснюється за матеріалами пенсійної справи автоматизовано, тож втручання спеціалістів немає.

Тетяна ЗИМА,
Богдан ДРОЗДОВ (фото).

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top