Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск

Cказ: гуманна профілактика

Cказ: гуманна профілактикаСвітловодськ виявився першим населеним пунктом Кіровоградської області, де профілактика сказу серед диких м’ясоїдних тварин не пов’язана з затрапезного вигляду мужиками, які влаштовують криваву бойню цим самим тваринам, а справу вирішують приманки-брикети п’ять на п’ять сантиметрів, що пахнуть м’ясом, з вакциною проти сказу усередині...
За словами начальника управління ветеринарної медицини Світловодська Юрія Кондратюка, вперше цей вид гуманної пероральної вакцинації собак, лисиць та котів застосували у 1995 році 14 європейських країн. На сьогодні сім із них офіційно проголошено країнами, вільними від цієї смертельно небезпечної хвороби. У нашій же країні подібне щеплення було проведено у 1996 році у Криму, і де фахівці, також, констатують явне покращення епідситуації по сказу.
^ Реклама ^

Головний ветеринар віддає належне розторопності міської адміністрації, яка оперативно зреагувала на листопадове рішення надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіровоградській ОДА про проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин. Таким чином, до Світловодська централізовано надійшло 720 згадуваних брикетів вакцини „Броварабіс V-RG”, до речі, вітчизняного виробництва, вартістю 6 гривень 66 копійок за одну дозу, які було розкидано у лісових смугах довкола Світловодська – по 15-20 приманок на квадратний кілометр (термін придатності вакцини „на природі” – місяць). Застосовується вона тваринами просто: хижак, що знюхав м’ясо, з’їдає брикет з вакциною. І цим самим тварина „щеплює” сама себе від сказу на рік. Тому, наголосив Кондратюк, такі протиепізоотичні процедури варто проводити двічі на рік. Коли буде наступна вакцинація – залежить від взаємодії властей з міськими організаціями, установами, закладами, підприємствами тощо, яким треба усвідомити, що хворобу легше попередити, аніж її лікувати. Та й профілактика дешевше обходиться.

Відносно ж мишоподібних гризунів, то, як відмітив наш респондент, „Броварабіс V-RG” на них не діє. А відтак, з ними таки буде продовжену смертельну боротьбу.

Жарт у тему
Як жартують тутешні дотепники, протисказові брикети не завадило б розкидати довкола відділень „Ощадбанку”, де спостерігається загрозливе скупчення емоційно напруженого і знервованого народонаселення в очікувані заповітних тисячі гривень по знеціненим заощадженнях колишнього Союзу.

Ян ДРОБОВИК

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top