Четвер, 09 травня 2024

^ Реклама ^
Светловодск Тарифы

Сьогодні діючий тариф на послуги водопостачання та водовідведення підлягає коригуванню

Сьогодні діючий тариф на послуги водопостачання та водовідведення підлягає коригуваннюЗгідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення» від 12 липня 2006 року №959 (зі змінами та доповненнями) тариф підлягає коригуванню при зміні індивідуальних складових витрат, за якими відбулися цінові зміни.
Так, порівняно з цінами, які закладені в діючий тариф на водопостачання та водовідведення заробітна плата станом на сьогодні зросла на 38,6% та відрахування на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, подорожчали, відповідно, електроенергія на 14,8%, хімреагенти на 24,5% (хлор) та на 15,8% (коагулянт), бензин на 51%, дизельне паливо на 40,5%. Підприємство намагається скоротити витрати для стримання зростання тарифів. Постійно впроваджуються енергозберігаючі технології, в роботі використовуються тарифікатори. Це дає можливість зменшити витрати електроенергії на технологічні цілі. Але в зв’язку з постійним зростанням вартості 1 кВт/год. електроенергії в грошовому виразі такі витрати майже не зменшуються. Підприємство за фінансовими результатами від звичайної діяльності за 9 місяців 2007 року отримало збитки у розмірі 851,9 тис.грн. через те, що діючий тариф на момент затвердження не передбачав 100% відшкодування витрат на послуги водопостачання та водовідведення.
^ Реклама ^

Доходи від реалізації послуг з водопостачання та водовідведення не відшкодовують фактичні витрати на їх виробництво, внаслідок неповного відшкодування тарифами для населення вартості послуг. Рівень відшкодування фактичних витрат на послуги в діючих тарифах для населення за січень 2007 року складає: з водопостачання – 66,0%, з водовідведення – 62,1%, за жовтень 2007 року: з водопостачання – 61,6%, з водовідведення – 49,4%.

Дебіторська заборгованість за послуги протягом 9 місяців 2007 року зросла на 259,0 тис. грн., тобто на 61,0% і на кінець вересня 2007 року вже становила 683,3 тис.грн., з якої борги населення складають 509,8 тис. грн. або 74,6%.

Постійне зростання цін на основні виробничі ресурси та обмеженість дотацій з бюджету суттєво ускладнили фінансовий стан водоканалу і призвели до зростання кредиторської заборгованості.

В результаті підприємство не має достатньої кількості обігових коштів на ведення господарської діяльності та на впровадження проектів перспективного плану розвитку.

50,2% всіх водопровідних мереж у занедбаному та аварійному стані, у 25,8% – закінчився термін експлуатації.

77% каналізаційних мереж мають термін експлуатації від 25 до 50 років, з них 55% потребують заміни. Переважна більшість аварій каналізаційних мереж припадає на затори – 97%, що вимагає наявності промивних машин та сучасного оснащення аварійних бригад. Насосне та енергетичне обладнання на КНС старе і зношене, вимагає заміни на сучасне енергоощадне обладнання.

Неповне відшкодування собівартості послуг на виробництво і реалізацію послуг тарифами для населення не дає можливості підприємству своєчасно розраховуватися за своїми зобов’язаннями та здійснювати у необхідному обсязі оновлення зношених основних засобів. Саме від цього безпосередньо залежить якість послуг, здатність підвищувати ефективність функціонування підприємства.

План капітальних інвестицій підприємства спрямований на технічне переоснащення, скорочення виробничих витрат за рахунок зменшення споживання електроенергії та скорочення втрат води, по-ліпшення рівня надання послуг за рахунок зміни і регулювання режимів роботи насосів, електродвигунів та іншого обладнання; зменшення надлишкового тиску; заміни аварійних ділянок водопровідних та каналізаційних мереж. Крім того, без капіталовкладень на поточні та капітальні ремонти виробництво свої функції виконувати далі не може. Впровадження нових технологій та необхідність створення резервних потужностей теж потребують коштів.

Виходячи з вищевикладеного, діючий тариф на послуги водопостачання та водовідведення підлягає коригуванню.
Економічна обґрунтованість планових витрат підтверджена висновками Державної інспекції з контролю за цінами в Кіровоградській області.

Микола ПАРХОМЕНКО,
в.о. директора КП «Світловодський міськводоканал».

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top