Вівторок, 23 квітня 2024
Светловодск Влада

Не спаралізує?

Не спаралізує?Приводом для скликання 4 травня позачергової XIX сесії міськради стало вето секретаря міськради Геннадія Френкеля, яке він наклав на рішення своїх колег, які 24 квітня на попередній сесії задовольнили протест світловодського міжрайпрокурора Любові Петренко - вона переконана, що нові по-будинкові тарифи у Світловодську прийняті без дотримання Закону України „Про регуляторну політику”. У таких випадках – вето - чинне законодавство вимагає скликання позачергової сесії аби обранці мали змогу або підтримати, або подолати вето свого головуючого.


Понад години 39-ть з 50-ти міськдепів жваво обговорювали це - єдине питання порядку денного. Думки розділились майже порівну. Відчайдушну спробу ублагати обранців не долати вето спікера Френкеля зробив заступник міського голови з комунальних питань Роман Петров. Для початку він здійснив невеличкий екскурс в історію питання. За словами Петрова, відразу, як 11 січня поточного року виконкомом були затверджено нові тарифи на кожен з 282 будинків окремо, до обласної Інспекції по цінам було направлено листа за підписом першого заступника мера Лукінського з проханням надіслати інспекторів задля перевірки відповідності нових тарифів до вимог закону. Інспекція працювала майже місяць. Її висновки, наголосив головний міський комунальник, не є суттєвими і не можуть вплинути на розмір тарифів. Зауваження інспекції акцентуються головно на відсутності 34-х послуг, які мають надавати ЖЕКи. Так, зазначив Петров, виконком залишив лише дев’ять послуг аби додаванням ще 25-х не піднімати тарифну „планку” ще вище. А прокурор Петренко, до того ж, угледіла порушення у тому, що нова квартплата затверджена без відповідної землевпорядної документації, на що доповідач парирував тим, що подібна процедура вимагає щонайменше 4 тисячі гривень на кожен будинок, а таких будинків у Світловодську 282 – міський бюджет таких витрат не потягне. А ще, наголосив він, в Україні немає жодного міста, де тарифи на житло прийняті у суворому дотриманні до усіх вимог чинного законодавства. Тому Роман Петров закликав міськдепів не підтверджувати свого попереднього рішення – за таких обставин, вже назавтра місто ризикує стати спаралізованим, адже, нові тарифи будуть скасовані, а правомочність попередніх (50 і 63 коп./кв.м) все ще з’ясовується судами...

Виразниками протилежної думки виявились „нашоукраїнка” Тамара Рева та БЮТівець Віталій Юшко. Перша зазначила, що нові тарифи невиправдано завищені – громадська комісія це доводить. Також вона висловила припущення, що і за нової квартплати ЖЕКівські послуги як були, так і лишатимуться нікчемними. У якості прикладу, Рева навела приклад власної каналізації, яка у неї щойно почала протікати. А ЖЕКівці, аби її полагодити, запропонували їй за власні гроші купляти різні патрубки. „Даруйте, - значно підвищивши голос, запитала вона, - а за що ж я 30 років сумлінно вношу квартплату!?”... Потім вона запропонувала депутатам, які підтримають вето, перейти на зарплату у 500 гривень, щоб вони, як і більшість народу, на власній шкірі відчули „радість” від нових тарифів. А також висунула умову, що голосування має відбутися у поіменному режимі, аби народ знав своїх „героїв”... Юшко ж, у свою чергу, навів приклад КП „Господарник”, який, як і інші ЖЕКи, працює у тих же умовах і не бідкається, що тарифи замалі.
А от, коли на трибуну піднявся відомий у місті ентузіаст ОСББ, „грім і блискавка” усіх ЖЕКівських начальників Олег Матійців – всі були переконані, що „щас він покаже „кузькіну мать” отім клятим ЖЕКівцям”. І...помилилися. Матійців нагадав, що становище, у якому наразі опинилося місто – результат 8-річного саботування двох реформ у комунальній сфері, тому, сказав він, вже назавтра тутешнім властям у пожежному порядку треба почати братися до виконання державної Програми реформування ЖКГ, а сьогодні, аби місто, залишене без тарифів, „не накрилося мідним тазом”, треба підтримати вето секретаря Френкеля. Цим самим Матійців підтвердив свою репутацію патріота міста, який не пристав на популістичне загравання з народом.

Поіменне голосування. 19 голосів було подано за подолання вето, але, задля підтримки прокурорського протесту, потрібно 34 голоси. Відтак, рішення попередньої сесії про задовольняння протесту прокурора не набрало чинності.

Пилип ЗАКАРЛЮКА

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top