П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск

Ярмарок соціальних ініціатив

26 квітня у Світловодській міській централізованій бібліотечній системі вперше відбулася неординарна подія – ярмарок соціальних ініціатив.
Директор ЦМБС Єлизавета Ялова, вітаючи учасників ярмарку, підкреслила, що мета заходу – виявити кращі ініціативи громадських установ та організацій і спрямувати їх на вирішення проблем міста, що ярмарок – це наймасштабніший захід у рамках проектумережі громадянської освіти.
^ Реклама ^

Тетяна Головачова, ведуча ярмарку, провела масштабну роботу по виявленню ініціативних, небайдужих людей.

Ярмарок соціальних ініціатив Ярмарок (тема – "Місто, в якому я живу") розпочав журналіст-краєзнавець Владислав Журавський, автор і співавтор книг про Світловодськ. Їхню презентацію В.Журавський побудував у формі історичного екскурсу по нашому краю. Розповів, що першим ініціатором книги про Світловодськ став секретар міської ради, а тоді ще начальник управління освіти Геннадій Френкель.

В.Журавський також повідомив, що планує видати книгу спогадів світловодців про Велику Вітчизняну війну, про інші свої задуми стосовно написання історії Світловодська, який з повним правом може відзначати 450-річчя і є одним з найстаріших поселень на Кіровоградщині.

Ярмарок соціальних ініціатив Ініціативу "На вітрилах Світловодська", в якій започатковано навчання молодих яхтсменів на кошти фірми "ВК і К" представив тренер клубу молодого яхтсмена Дмитро Ткаченко. Він нагадав, що засновник фірми "ВК і К" Валентин Козярчук у 2000 р. став ініціатором створення і яхт-клубу, бо сам безмежно закоханий у море і вітрильний спорт, є капітаном яхти "Еверест" та прагне, щоб досвід яхтсменів старшого покоління підхватили і гідно несли далі молоді яхтсмени. Вітрильний спорт гартує волю, виховує мужність, і, врешті, це просто цікавий вид спорту.

Ярмарок соціальних ініціатив "Людей на візку дуже важко зацікавити чимось звичайним – тільки незвичайним", – сказала Олена Шаньгіна, голова Центру активної реабілітації інвалідів "Добрада". І таке незвичайне захоплення інвалідів Світловодська – танці на візку. Її заступник Віра Смірнова додала: "Не потрібно баятися своїх найшаленіших мрій!". "Добрадівці" не побоялися: знайшли кошти на поїздку до Києва на консультації та стажування, а танцювати їх навчила хореограф Валентина Ложченко. З 2003 р. існує секція танців для людей на візках. Вони неодноразово брали участь у чемпіонатах України, виборювали призові місця. Управління освіти надає в ЦДЮТ безкоштовну залу для тренувань (тільки якби тут ще був пандус), безкоштовно займається з "добрадівцями" хореограф Ярослав Мусієнко. Хоча кошти, ой як їм потрібні.

Слово "Подолання!", – головний девіз інвалідів, можливо тому їм все вдається. Успішно презентували вони і секцію танців на візку "Краса.Творчість. Сила Духу".

Ярмарок соціальних ініціатив Прес-секретар засновника фірми "ВК і К" Людмила Бесараб і директор Православного Просвітницького центру, протоієрей отець Віталій представили присутнім ініціативу "Соціально-відповідальний бізнес – Світловодську". Засновник фрми "ВК іК", депутат міськради Валентин Козярук втілив у життя свою чудову ідею відкриття у Світловодську Православного Просвітницького Центру при храмі Покрова Пресвятої Богородиці.

О.Віталій розповів, що Недільна школа чудово поєднує в собі залучення до віри із загальнокультурним та естетичним вихованням. У школі – три класи, 200 учнів, які вчать етику та естетику, інші світські та християнські предмети, безкоштовно обідають. Тут можуть поїсти і просто обездолені люди.

"Потрібно цінувати кожну мить свого життя. Сказати несказане, зробити незроблене", – наголосив о.Віталій, і тоді вдасться здіснити багато чого із задуманого, розв’язати багато проблем, на яких акцентують увагу і в Недільній школі. Подібних шкіл навіть в масштабах України дуже мало, а на Кіровоградщині це взагалі перша школа, збудована в найкращих традиціях сучасного зодчества.

Ярмарок соціальних ініціатив "Мій лагідний і ніжний звір" – таку незвичайну тему представив на ярмарку ініціатив Ігор Лободенко, заступник керівника сільськогосподарської спілки "Лан" Олександра Швеця (с.Озера). Олександр Миколайович, великий любитель тварин, кілька років тому привіз в село страусів. Потім у його господарстві почали з’являтися мавпи, ведмеді, крокодили, павичі, дикі свині, лев та інші звірі. Тепер в Озерах є своя невелика зооферма.

Ярмарок соціальних ініціатив "Найсправжніший тир – для жителів міста" – це ініціатива підприємця Валентини Мамонтової. А про будівництво тиру, його роботу сьогодні розповів Віталій Ворончук. Тир – непоганий центр для виховання майбутніх захисників Вітчизни. Тут нерідко вправляються у навичках стрільби, навіть безкоштовно, учні школи-інтернату, влаштовують змагання "добрадівці" тощо. Продовжується впорядкування території навколо тиру. В майбутньому тут планують заасфальтувати майданчик, щоб взимку можна було кататися на ковзанах, а влітку – на роликах.

Компетентне журі визначило найкращі проекти, представлені на ярмарку соціальних ініціатив. А представляти наше місто на аналогічному обласному ярмарку випала честь проекту В.Козярчука, який вклав чимало душі та коштів у Православний Просвітницький центр при храмі Покрова Пресвятої Богородиці.

Вікторія АРХИПОВА

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top