П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск

Сесія: протести і вето

Натовп у понад сотні підприємців злощасного ринку „Світанок” біля входу до пансіонату „Славутич”, які у такий спосіб зробили спробу вплинути на міськдепів, став символічною „окрасою” чергової XVIII сесії міськради, яка відбулася 24 квітня в його стінах. Останні ж, щойно прозвучав гімн України, дружно взялися до цього питання. Від виконавчої влади „віддувався” перший заступник міського голови Юрій Лукінський. Він зазначив, що з січня 2007 року щойно призначений виконком, чи не вперше за 15 років існування ринку „Світанок”, почав неабияк серйозно перейматися його узаконенням. За його словами, було проведено цілу серію перемов з усіма зацікавленими сторонами. Та результати їхні виявилися доволі скромними: на діючий лише по суботам, т.зв., „Колгоспний ринок” „світанковці” перебиратися не забажали, колишні військові казарми, які наразі опанував ринок „Даллер”, для них більш привабливі, але ця територія продовжує залишатися за Міністерством оборони, яке не хоче „за так” віддавати її місту – тільки за гроші.
^ Реклама ^

Власті, сказав Лукінський, тримають це діло на постійному контролі – три листи вже надіслали до Верховної Ради та до оборонного відомства. Та хіба столичним властям зараз до колишніх совєтських казарм у Світловодську, коли сьогодні на Печерських пагорбах тривають справжні політичні бої – приблизно так підсумував свою доповідь заступник голови. Натомість представниця багатостраждальних „світанкових” торговців Ганна Коптєва, висловлюючи думку своїх колег по торговим рядам, вбачає тут передовсім чиїсь меркантильні інтереси – мовляв, 15 років „Світанок”, відраховуючи щонайменше по 350 тисяч гривень податків щороку, годував понад чотири сотні його працівників та громадян, яким супермаркети не по-кишені... А тільки-но зросла вартість землі – почалося!.. Чому ж, запитувала вона обранців, наглядові органи лишень „Світанок” і бачать і жодної уваги не звертають на колишню лазню, де хліб печуть, або на морг, що за лічені кроки від пологового будинку?

У свою чергу, кілька представників ЦРЛ, які виступили одне за одним з трибуни сесії, закликали міськдепів не вирішувати проблеми ринку за рахунок сусідніх лікувальних закладів... Невідомо скільки би ще тривали дебати, аж тут втрутився обласний депутат Іван Марон. Він нагадав про „ніжки”, які для влади не менш важливі, ніж голова – ними треба більш ретельно оббивати пороги київських кабінетів, „відвойовуючи” у військовиків територію для переносу „Світанку”. До речі, згадав Марон, кілька років тому з’явилася Постанова Кабміну, яка наголошувала на безоплатній передачі міським громадам площ й об’єктів, що належать Міністерству оборони і, які ним не використовується. Тодішні світловодські керманичі, за його словами, попросту „проґавили” цей шанс, тому нинішнім міським властям, якщо вони дійсно вболівають за інтереси громади, треба будь-що виправити недолугість своїх попередників і жодним чином не зачіпати інтересів ані торговців, ані медиків. Міськдепи прислухалися до свого старшого товариша і „послали” це питання на доопрацювання. Але втрутилась світловодський міжрайпрокурор Любов Петренко, яка наголосила, що далі з узаконенням ринку „Світанок” вона „гратися” не збирається – з 2001 року вона вимагає призвести його статус у відповідність до вимог чинного законодавства, а „віз і нині там”...

Варто зазначити, що пані прокурор була на цій сесії чи не найцентральнішою фігурою. Так, окрім „світанкового” питання, вона привнесла певний „переполох” у депутатський корпус своїм протестом на затверджені виконкомом нові (по-будинкові) тарифи на квартплату, що почали діяти з минулого місяця – їх введення, за словами Петренко, не пройшли належних процедур, як того вимагає Закон України „Про регуляторну політику”. І як не намагалися заступник міського голови з комунальних питань Роман Петров та депутат-комунальник Микита Письменний переконати депутатів, що задовольняння прокурорського протесту повергне ЖЕКи у вир хаосу – обранці, більшістю голосів, їх не послухалися... Спікер Геннадій Френкель – один з небагатьох, кого переконали комунальники - він, користуючись наданим секретарям правом, наклав вето на це депутатське голосування. Що буде далі – покаже час і...наша розмова з Любов’ю Петренко, яку ми також публікуємо далі.

Пилип ЗАКАРЛЮКА

Сесія: протести і вето
Протестуючі риночники чекають на початок сесії

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top