П’ятниця, 29 березня 2024
Светловодск

"Секретні матеріали"

Член комісії від громади з перевірки комунальних підприємств роздобув "секретні матеріали по водоканалу
Бачить Бог – з першого свого номеру наша газета („Підсумки тижня”) завжди приділяла увагу і виказувала співчуття працюючому люду КП „Світловодський міськводоканал” у його прагненні відстояти свої конституційні права на гідну і своєчасну винагороду за свою нелегку працю. Але, як то кажуть, Платон – мені друг та істина дорожче... До нашої редакції завітав Валентин Пономарьов, який, після того, як у серпні 2002 року сусіди-мешканці дев’ятиповерхівки на вулиці 9-го Січня обрали його старшим по житлово-комунальним питанням, неабияк переймається цими питаннями. За словами пана Пономарьова, увесь той ґвалт, спричинений необхідністю збільшення тарифів на водопостачання та водовідведення не містить під собою будь-якого обґрунтування і слугує лише ширмою для додаткового збагачення „нєкоторих товарищєй” у водоканалі і „білому домі”.


Стверджувати подібне гостеві редакції дозволяє чотирирічний досвід вивчення роботи цього комунального підприємства – він систематизував дані, починаючи від 1990 року. Тоді, говорить пан Пономарьов, місто, разом з промисловими підприємствами, споживало води у розмірі одного мільйону кубічних метрів, у 1997-му – вже 600 тисяч, а у 2002-му – лише 150 тисяч. Тобто, насоси, які за витратами електроенергії, здатні перекачати мільйон кубів, наразі перекачують лише 150 тисяч. Так, погоджується він, водоканальці на всіх своїх насосних встановили перетворювачі частоти, але треба ж було до вирішення питання енергозбереження підійти комплексно – замінити насоси на менш потужні. Це дало б змогу зберегти рентабельність КП без підвищення тарифів. Окрім цього увагу пана Пономарьова привернула„гра” водоканалу на підйомах води. „Наприклад, - говорить він, у наданих мені водоканалом документах сказано, що насосна першого підйому воду подає воду з напором у 25 метрів, а за даними управління МНС у місті ухил – 13 метрів, насосна другого підйому подає воду з напором у 76 метрів, за даними МНС – 21 метр і нарешті насосна 3-го підйому подає воду з напором у 70 метрів, а за даними МНС – всього 13”...Аби не втомлювати читача цифрами, підемо далі. Наш співрозмовник стверджує, що Світловодськ левову частку води отримує з водогону „Дніпро-Кіровоград” за ціною 43 копійки за кубічний метр, а натомість КП „Світловодський міськводоканал” лічильника питної води не має взагалі, тобто, як і скільки її виробляється для потреб міста – одному Богу відомо. Його насосні станції, за великим рахунком, виконують функції підкачування для забезпечення тиску в міській водогінній мережі...

І нарешті „родзинка” – акт перевірки діяльності водоканалу, яку було проведено міськими властями у 2004 році. Наш гість зізнається, що йому знадобилось докласти чимало зусиль, долаючи безліч формальностей, аби отримати на руки цей „фоліант” об’ємом у 50 сторінок. „Коли я заглибився у його вивчення, - говорить він, - волосся на голові стало диба. Судіть самі, згідно висновків комісії, яку очолювала тодішня спеціалістка виконкому Зінаїда Гамзюк, на цьому підприємстві, очолюваному нинішнім заступником міського голови з комунальних питань Володимиром Дем’янюком, у 2003 році була безпідставно виплачена премія у сумі 277 тисяч 721 гривня, надбавок за високі показники – 32 тисячі 208 гривень, разових премій – 16 тисяч 842 гривні, інших виплат – 31 тисяча 440 гривень. І того, за названий рік на підприємстві, де хронічно не виплачується зарплата, було виплачено 346 тисяч 211 гривень. Переконаний, жоден водоканальський роботяга, не те, що не отримував ці гроші, - взагалі, не чув за них. Бо йдеться тут, згідно з текстом акту, про звичайне відмивання коштів. Про це я щойно повідомив прокуратуру”, - наголосив Валентин Пономарьов. На наше запитання, чому цей акт все ще не став надбанням громади, висловив припущення, що, ані міські, ані водоканальські керманичі не зацікавленні в цьому. „Натомість вони використовують простих робітників, з їх погрозами застрайкувати, у якості такого собі тарану для збільшення тарифів. Пересічні бунтівники бажаного благополуччя навряд чи доб’ються. Зате дехто матиме додаткові тисячі на поліпшення власного добробуту”, - підсумував Валентин Пономарьов.

Левко ПОСТФАКТУМ



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top