П’ятниця, 19 квітня 2024
Светловодск

ДЕ КУЛЬТУРНО “ПОПЛЯЖИТИСЬ”?

Незабаром літо, і всім нам безперечно захочеться, особливо у спеку, сходити  на пляж. Вирушаючи на наше рукотворне море, ми всі мріємо полежати на чистому пісочку, перевдягтися у спеціальній кабінці, хочеться також бути впевненим, що у водичці не підхопиш ніякої болячки, а ще - щоб не бігали мокрі собачки і поряд ніхто не палив… Скільки у місті пляжів, які з них функціонують на законних засадах і якого прийому чекати відвідувачам? Таке запитання ми поставили начальнику УЖКГ Володимиру Семенову. Володимир Лаврентійович повідомив, що у місті лише один узаконений пляж - озеро Довге, що розташований неподалік від рятувальної станції. Решта - незаконні, тож світловодці і не повинні розраховувати, що там будуть якісь зручності, чи скажімо, хтось подбає про чистоту.


Як завжди, коштів на облаштування пляжу немає, але в даний час є бажаючі взяти цей пляж в оренду. "Якщо влада підтримає цю пропозицію, то краще віддати його в оренду. Пляж для комунальників - досить важкий тягар", - підсумував пан Семенов.
"Це, певно, єдиний правильний варіант, - сказала нам Ірина Кріпак, в.о. головного лікаря Світловодської райСЕС, - адже з року в рік у нашому місті пляж до сезону належним чином не готується".
При підготовці до купального сезону пляжі, щонайменше, повинні заздалегідь очистити від побутового сміття, завчасно підсипати чистим піском. У сезон потрібно організувати збір та вивіз сміття, подбати про водозабезпечення (фонтанчики), туалети, переодягальні та тіньові навіси. Цей перелік необхідних підготовчих робіт спеціалісти райСЕС щороку рекомендують провести комунальникам, але через брак коштів вони, роботи, виконуються лише частково. "У нас на офіційному пляжі (о. Довге) проводиться лише прибирання та робляться тіньові навіси, решта вимог не виконується, - говорить Ірина Миколаївна. - Але незалежно від того, узаконений пляж чи ні, влітку ми проводимо забір води скрізь, куди люди приходять купатися (о. Довге, колишній пляж у Андрушкиному яру, і так зване "Голубе озеро"). Якщо вода по бактеріологічним показникам не відповідає державним стандартам, ми виносимо постанову про закриття пляжів. Як правило, це стається наприкінці кожного літа. Але населення, на жаль, не дослухаючись до цих рекомендацій, нехтує власним здоров'ям".
Якщо з якістю води виникають проблеми, про це відразу повідомляють владі та комунальникам, аби ті виготовили та розмістили на пляжах таблички "Купатися заборонено".
Що ж, служби, які мають опікуватися пляжами, добре знають, що повинно бути зроблено, і, певно, усвідомлюють: якщо, не дай Боже, хтось "підхопить" щось серйозне і лікарі засвідчать, що це сталося саме через купання у воді, от тоді ситуація може б і змінилася, але поки що вони роблять рівно стільки, на що вистачає коштів.
"У літній період, - говорить Ірина Миколаївна, - особливу увагу ми звертаємо на хворих, які потрапляють до інфекційного відділення. Кожен випадок розслідує лікар-епідеміолог. Ми пильнуємо, щоб не було кишкових захворювань саме через потрапляння води усередину під час купання. На моїй пам'яті жодного такого випадку у нашому місті не було".
Щороку відпочивальникам дошкуляють ще й синьо-зелені водорості, що при певній температурі починають гнити. Але це - явище природи і чим раніше почнеться спека, тим швидше вони почнуть гнити. Цього сезону ситуація, звичайно ж, повториться. Тут ні комунальники, ні лікарі не допоможуть…
До календарного літа - лічені дні, хочеться, щоб відповідні служби (чи комунальники, чи орендарі) подбали про місця відпочинку завчасно, а ми, щойно дозволить погода, підемо на пляж і перевіримо, що ж насправді було зроблено.

Вікторія ВОЛОДИМИРСЬКА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top