П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Светловодск

Весна як сезон пташиного грипу

На сьогодні випадки пташиного грипу поширились вже на 50 країн світу. У восьми – вірус цього захворювання вразив 103 людей, 76 із них померли...
Задля недопущення розповсюдження цієї смертельної хвороби на наших теренах, Світловодськ було обрано місцем проведення спільного семінару управлінь ветеринарної служби, надзвичайних ситуацій, охорони здоров’я та санітарно-епідеміологічної служби із Онуфріївського, Петрівського, Олександрійського і, власне, Світловодського районів, який пройшов за головування начальника обласного управління охорони здоров’я Євгена Тарасенка та головного ветлікаря області Олександра Москаленка.
^ Реклама ^

Саме зараз – на період весняної міграції перелітних птахів, - зазначали доповідачі, дотримання суворих заходів щодо дотримання протиінфекційних вимог є запорукою здоров’я людей, домашніх та свійських тварин. Наразі, говорили вони, жоден випадок смертності свійської та дикої птиці на теренах зазначених районів не залишається поза увагою цих служб – на щастя, у жодному з них діагноз підтвердження пташиного грипу не підтвердився – дається ознаки переведення всіх птахофабрик у закритий режим роботи. Але, наголошували фахівці, це не привід послабляти пильність – вони, „озброєні” необхідними дезинфікуючими засобами та обладнанням, завжди „на чеку”... 
alt
Нитрати
Така вже людська натура – найбільше хочеться скуштувати те, що першим з’являється на ринку. Дарма, що ще не сезон огірків та помідорів, але ж вони такі привабливі, запашні… і такі дорогі! Ніби й розумієш: ще трішки – і цього добра, вирощеного на домашній грядці, буде досхочу, але побалувати себе та свою родину призабутими за зиму смаками хочеться саме зараз.
Звичайно, купуючи ранні овочі, трішки переживаєш: а чи не «перегодували» селяни-городники свій товар органічними добривами (байдуже природного чи хімічного походження), які прискорюють їхній ріст, але у великій кількості шкодять організму людини? Простіше сказати, чого у огірках та помідорах більше: вітамінів чи нітратів – ось у чому питання. Зрозуміло, що це можуть з’ясувати  тільки фахівці. Щоб покінчити з ваганнями і сміливо вживати ранні культури або ж раз і назавжди від них відмовитися, ми запросили до співпраці помічника лікаря-гігієніста Світловодської райСЕС Людмилу Гребенюк. У понеділок 10 квітня ми разом відібрали ранні овочі, які «на нас дивилися», а потім відвезли до санепідстанції...
alt
Дехто економить на нашому здоров’ї?
Продовольчий товар, який реалізується на ринку, обов’язково має проходити лабораторне дослідження, яке роблять прямо тут, на місці. За словами Раїси Суглоб, лікаря ветеринарної медицини Світловодської державної лабораторії ветсанекспертизи ринку «Світанок», з початку року досліджено 346 проб рослинної продукції, в тому числі, огірків, помідорів, цибулі, редиски тощо. У чотирьох випадках у редисці було виявлено перевищення вмісту нітратів, порівняно з нормою,  у три рази. Зрозуміло, товар до прилавка не дійшов.
«Щойно завозиться новий продовольчий товар, – розповідає Раїса  Іванівна, – він відразу перевіряється на вміст нітратів. Як правило, завезення, і, відповідно, перевірка бувають двічі на тиждень. Але продавці неохоче здають овочі на лабораторне дослідження, яке, до речі,  коштує 50 коп. Їм шкода для аналізу навіть 100 грамів продукту. Тож покупцям варто самим вимагати від реалізаторів експертних висновків». Певно, щодо здавання товару на дослідження, більш «сговорчивыми» є ті, хто вирощують зелень самі, а не перекупники, у яких кожен грам на обліку. Але порядок є порядок і його треба дотримуватися. Наприклад, Л. Гребенюк, зауважила, що для ретельного вибіркового аналізу, треба взагалі-то 2 кг продукту… Уявляю реакцію продавців!
alt
Особливо вибирати не доводиться
Коли ми планували написання цього матеріалу, розмірковували: візьмемо зелень та овочі у кількох різних точках, запитаємо, звідки вони і, таким чином, з’ясуємо, де товар більш якісний та безпечний. Але, спілкуючись з продавцями, зрозуміли, що це марна справа: приватні підприємці, які торгують на ринку «Світанок», всі без виключення зазначили, що беруть овочі «там, де і всі» – в Кременчуці на гуртовому складі (туди вони завозяться з південних областей України), або ж безпосередньо у підприємців з тих же Херсонської, Миколаївської областей, Криму.
Цього року  ми навряд чи побачимо ранню овочеву продукцію в широкому асортименті з нашого тепличного господарства, наразі там вирощують і реалізують лише цибулю та розсаду. Плани на майбутнє та бажання вирошувати городину у них, звичайно, є, але бідкаються, мовляв, газ подорожчав і досить суттєво.

Результати обнадійливі, але…
Коли ми з Людмилою Олександрівною відбирали овочі, продавці, почувши про своєрідний «рейд» лікаря райСЕС, журналіста та представника адміністрації, надали всі необхідні для визначення вмісту нітратів зразки редиски, огірків, помідорів, цибулі зеленої, петрушки кучерявої, листової та черемші. Натомість наступного дня вони мали отримати результати цієї перевірки. 
Для проведення аналізу достатньо години. Спочатку будь-яку культуру ретельно подрібнюють, роблять витяжку, витримують певний час, розводять спеціальними реактивами і на приборах визначають вміст нітратів.
Перевірка вибраних нами продуктів перевищень вмісту нітратів не зафіксувала. Огірок містив 84 мл нітратів на 1 кг при нормі – 400, помідор – 33мл/1 кг (норма 300), редиска – 918мл/1 кг (1200), петрушка кучерява – 2057 мл/1 кг (3000), листова – 650 мл/1 кг (3000), цибуля – 155 мл/1кг (800), черемша – 35 мл/1кг (3000). (Найбезпечніша – черемша. Робіть висновки!)
Такий аналіз спеціалісти райСЕС можуть провести для будь-якого громадянина, підприємця тощо. Він коштує близько 50 грн. Коли завозяться великі партії овочів, фруктів, бахчевих  тощо, говорить Людмила Олександрівна, до них  обов’язково звертаються.
«Якщо ж ми виявимо не відповідність нормам, – продовжує Л. Гребенюк, –ми виносимо постанову на заборону реалізації продукції. Приватний підприємець, який завіз такий продовольчий товар, повинен або повернути його туди, де взяв,  і надати відповідні документи, або знищити у нашій присутності».

…але не давайте зелень та овочі дітям
Взагалі-то, за таких обставин не повинні б до нашого столу потрапити овочі з нітратами чи іншими шкідливими речовинами. Але, згадайте, щовесни ми чуємо одні й ті ж історії: то одному після з’їденого огірка чи помідора стало зле, то інший, приготувавши з капусти нового врожаю борщ, якийсь дивний запах та смак відчуває. А що робиться, коли завозяться перші кавуни? Пробачте, але дехто по півдоби з унітаза не встає.
Зателефонувавши на санпропускники міста, ми дізналися, що жодна людина з харчовим отруєнням, в тому числі ранніми овочами, з 1 по 10 квітня не поступала. Але ж всі ми однакові: патологічна боязнь інфекційного відділення у нас у крові і до лікаря ми звертаємося тоді, коли рецепти самолікування вичерпано і життя тримається на волосині. Тож цю статистику не можна вважати точною.
Згідно з висновками аналізів, вищеперераховані продукти, куплені на ринку «Світанок», придатні до вживання, але, на закінчення розмови, лікар райСЕС порекомендувала не давати дітям овочі та зелень, а почекати, поки вони виростуть і дозріють у природних умовах. А поки що хай їдять вітаміни, полівітаміни…

Вікторія ВОЛОДИМИРСЬКА.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top