Субота, 20 квітня 2024
Светловодск

Едуард Зейналов: "Ми не повинні зупинитися на досягнутому"

2 лютого відбувся черговий робочий візит на Світловодщину голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Едуарда Зейналова. Зустрітися з ним на території Кременчуцької ГЕС запросили представників різних політичних партій, громадських організацій, керівників підприємств, установ та ЗМІ.


alt
alt

І хоча містом почали поширювати думки, що то просто черговий крок політичного "пі-ару", пан Едуард наголосив, що це саме робочий візит:
- Я розумію, що в цій залі досить багато моїх політичних опонентів, але давайте не будемо перетворювати зустріч на політичні дебати. Я тут сьогодні в першу чергу як губернатор, а не голова обласної організації НСНУ.
На початку зустрічі Едуард Джангірович ознайомив присутніх із певними показниками, які характеризували життєдіяльність як Світловодщини, так і Кіровоградської області в цілому.
А саме, за його словами, місто Світловодськ у 2005 році спрацювало досить ефективно (на фоні інших міст Кіровоградщини) - на 33,3% зріс показник промислового виробництва (порівн. до 2004 року). В Світловодському  районі цей показник приросту сягає 9,3% , а взагалі по області - 10,5%. До речі, середній показник по Україні всього 3,1%. Таким чином область перевищує його в 3 рази, а місто - більш ніж в 10! Значно зросли показники фінансового стану підприємств міста - лише за 2 останні місяці 2005 року сума прибутків збільшилася на 14 млн.грн. або в 2,5 разів, а борги та збитки зменшилися на 3,3 млн., завдяки чому в 2005 році Кіровоградська область вперше стала не збитковою, хоча це ще не говорить про те, що ми вийшли на самоокупність.
 - Я не кажу, що ми повинні зупинитися на досягнутому і задовольнитися цими показниками, - прокоментував губернатор. - Але це - серйозний позитивний крок. Хочу подякувати і керівництву, і працівникам.
На жаль, зросла заборгованість по заробітній платі на 17% по області. Це відбулося за рахунок двох підприємств - об'єднання "Олександріявугілля" та рудний комбінат "Акор". Ми знаємо, що і тут є такі підприємства, наприклад СКТС і ТМ. Тут потрібні окремі державні програми. Я вважаю, що шлях вирішення проблеми цього заводу пролягає через приватизацію. Там потрібні серйозні інвестиції, а вони можливі тільки за умови приватизації. Інвестувати державне ніхто не хоче.
Також зріс обсяг товарообігу на 31,3%. Це свідчить про те, що люди стали більше витрачати грошей, зростає рівень життя. Щодо продуктів харчування, то порівнюючи із загальнообласними показниками, у Світловодську на 18 найменувань продуктів ціни нижчі, а на 14 - вищі (хліб, борошно, тваринне масло, ковбаси).
Взагалі в Кіровоградській області, у порівнянні із іншими регіонами, дешевші макаронні вироби, хлібо-булочні, молочні. А от м'ясні вироби дорожчі. Хоча по рівню зростання зарплати ми сьогодні на 14 місці серед інших областей. Середню зарплату ми маємо дещо нижчу, ніж по Україні за рахунок того, що область у нас аграрна, і в сільському господарстві значно важче піднімати виплати по зарплаті, враховуючи особливості сучасного ринку.
Щодо вартості компослуг, то в нас дуже дорога вода в Кіровограді та тепло в Долинському (вище всеукраїнського показника). Але в інших регіонах є випадки, коли за ці ж послуги люди сплачують ще більше.
Підсумовуючи минулий рік доводиться констатувати, що ми не виконали програму детінізації економіки. Але там надто завищені вимоги. Минулого року ми вже зібрали на 200 млн.грн. більше різноманітних зборів та податків. Працюємо над проектами більш раціональної переробки с/г продукції. Зараз розробляється концепція державної програми виробництва етанолу, де Кіровоградська область буде базовою. Ми можемо побудувати 2 таких заводи (із  6 по всій Україні), і, відповідно зекономимо близько 2 млн. тонн нафти, яку сьогодні купуємо у Росії (480 доларів за тонну - отже, 960 млн. доларів). Але для цього треба ще 3-4 роки. Проте, інвестори із Канади вже зараз зацікавлені у побудові таких заводів.
Розумію, що багато соціальних програм знаходяться у стані занепаду. В першу чергу, медичне обслуговування. В деяких районах на кожного хворого виділялося лише 10 копійок на добу - скибочка хліба. Ми збільшили цю суму в 30 разів, але і 3 грн. на день нас не рятують.
Після виступу Зейналов відповідав на запитання від присутніх та провів коротку прес-конференцію для журналістів.
Найцікавіші питання пропоную до вашої уваги.
Щодо використання під час виборів адміністративного ресурсу
- Всі ті люди, від яких залежить використання адмінресурсу, підуть у відпустку. Я, як голова обласної ПО НСНУ,  йду у відпустку з суботи. На відпустці районного голови я можу наполягти, але примусити не можу.  З мерами міст інша ситуація, їх обирала громада.
Щодо механізму
формування бюджету
- Бюджет 2006 року збільшено порівняно з попереднім на 17%. Використання формульного підходу під час формування бюджетів є досить несправедливим. Особливо це стосується міст районного підпорядкування. Але кардинальні зміни зараз передбачити ще важко.
Про берегоукріплення
- На берегоукріплення потрібно близько 11 млн.грн. Жоден міський чи районний бюджет таких коштів виділити не може. Програма є, але вона знову ж таки державна… Треба просто чекати.
Про обладнання для нового пологового будинку
- Дайте мені перелік цього обладнання і я особисто говоритиму із міністром охорони здоров'я на цю тему. Думаю, що питання можна вирішити. Хоча б, частково.
Про кандидата від "Нашої України" на посаду міського голови Світловодська
- З кандидатурою визначилися, це Павло Солодов. 31 січня було офіційне представлення. Під час вибору кандидатури керувалися в першу чергу рекомендаціями міської та районної партійних організацій. Це досить серйозна процедура і на партійному з'їзді вирішили підтримати саме цю кандидатуру.
По закінченні зустрічі пан губернатор відвідав школу-інтернат і особисто завітав вручити 82-річній жінці Анастасії Кецько Орден княгині Ольги за заслуги перед Батьківщиною. Але про це більш докладно - в іншому матеріалі нашого видання.

Микола ШВЕРНЕНКО.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top