П’ятниця, 19 квітня 2024
Светловодск

Чому так тривожно гудуть дроти?

Викрадення частин конструкцій високовольтних ліній електропередач та кабельних ліній не просто завдає значних збитків державним та приватним підприємствам, але й створює передумови до виникнення надзвичайних подій, нерідко загрожує самому життю людей.


Зрозуміло, злодіям-«металістам», в погоні за копійчаною наживою, не втя м ки, що роз компле ктування котроїсь високовольтної опори може цілком реально призвести не тільки до її падіння, а навіть завдати шкоди функціонуванню єдиної енергетичної системи України. Враховуючи це, управління Служби безпеки України в області постійно тримає руку на пульсі подій. Після відносного затишшя 2004 року могло здатися, що крадіжки на повітряних лініях електропередач відійдуть назавжди в історію. Втім, уже року минулого на Кіровоградщині було розкомплектовано сім опор ЛЕП, ремонт яких обійшовся майже в двадцять тисяч гривень.
З Бобринецького, Вільшанського, Гайворонського, Голованівського, Долинського, Компаніївського, Новгородківського та інших районів інформація надходила ніби з фронту бойових дій. В кількох місцях не надто хитромудрим способом, але з відвертою зухвалістю вивели з ладу трансформатори та повирізали з них все начиння. В інших познімали дроти. Ще десь і огорожу прихватили, щоб і її здати як брухт. І хоч чимало винних у скоєнні перелічених злочинів виявлено й покарано, на превеликий жаль і цього року ситуація не змінюється па краще . Ось, здається, найгарячіша інформація з Світловодська. Там біля головної резервної підстанції впала... ЛЕП!
Варварами XXI столітгя повалено велетенську опору. Не так важливо в даній ситуації, чи знали злодії-руйнівники «сопромат», чи ні. Очевидно лише, що і в прямому й переносному значенні біля кожного стовпа правоохоронця з рушницею не поставиш. Тому, щоб не було збоїв у роботі енергосистеми вцілому, а. ви, читачу, у вашому місті чи селі не лишалися без освітлення на невизначений період в умовах суворої зими, коли навантаження й. без того максимальне, необхідно об’єднати зусилля не лише, так би мовити зацікавлених організацій (цікаво, а чи знайдуться в даній ситтуації незацікавлені?), але й усієї громади, тобто кожного жителя Кіровоградщини.Адже знають злодюг і сусіди, й родичі, й колеги. Втім, «соромов’язливо» мовчать, аж доки не трапиться НП.
Насамкінець тим, хто вперто не бажає жити за нашими законами, слід нагадати про існування доволі суворої - 188-ої -статті Кримінального кодексу,України, котра за «викрадення шляхом демонтажу та іншим засобом електричних мереж, кабельних ліній зв’язку та їх обладнання» передбачає максимальне позбавлення волі аж до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна.
Прес-група УСБУ в Кіровоградській області.
Хотілося побалакати про морози, що не попускають, про опалення, яке, дякувати Богові та «Світловодськпобуту», ще не відключають, але прийдеться знову казати про політику. Такі вже часи зараз. Ми всі знову в політиці. Зрозуміло, що вибори для більшості світловодців – непоганий заробіток. Бригади професійних агітаторів пересуваються кожного виборчого сезону від штабу до штабу, нагадуючи славнозвісних «шабашників» з ес-ер-есерних часів. Може це й непогано (грошей забагато не буває), але цікаво, що агітуємо тільки за ці самі гроші і ніяк не можемо зрозуміти, що хтось таки на цю агітацію «поведеться». І що потім? А потім знову будемо жалітися, що парламент не такий, що міська рада «ялова», мер тільки для себе працює. І хто ж нам тоді лікар? Хоча моменти трапляються дуже несподівані.
Пару днів тому одна «містечкова» телекомпанія в Донецькій області (м. Артемівськ) провела нині модне інтерактивне опитування на тему: :» Найстратегічніший» партнер України?» Студія запропонувала глядачам три відповіді: США, ЄС,Росія. В средині дня Росія була лідером зі значним відривом від інших (можливо голосували здебільшого пенсіонери). Однак після 17 години ситуація почала швидко змінюватись. Вже о 19.30 результати були такі: США - 73%; ЄС - 1% ; Росія - 26%
А далі:
20.30: США - 78% ; ЄС - 1% ; Росія - 21%
22.00: США - 82%; ЄС - 0% ; Росія - 18%
22.45: США - 84% ; ЄС - 0% ; Росія  - 16%
24.00: США - 80% ; ЄС - 7% ; Росія - 13%
От так і виходить, що славнозвісна опозиція тільки казочки розказує про те, що Схід України живе і баче нас в «одному ліжку» з «великим братом». Люди про цього «великого брата», вже все зрозуміли. І загітувати за «злиття в єдиному екстазі» буде важкувато. Може газові моменти, може сирно-молочні, свою роль в цьому відіграли, але результати  Додам тільки, що мені особисто, перевага «штатів» не дуже подобається. Я більше за Європу. Але радує вже те, що ми думати починаємо. А це вже перші кроки до нормальної свідомості.
Гарного настрою. Думайте.

З повагою, Роман ЗУБОВ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top