П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

"Майстри смерті" не зламали дух наших людей

14 квітня клуб "Олімпік" гостинно відкрив двері перед членами Світловодського відділення громадської організації "Українська спілка в'язнів – жертв нацизму" та гостями заходу, який присвячується Міжнародному дню визволення в'язнів фашистських концтаборів.
Для Ганни Гнатівни Скібіцької – голови відділення – цей день має особливе значення, адже він пов'язаний з гірким періодом у її долі. Дванадцятирічну Ганну нацисти відправили до Німеччини. Щороку цього пам'ятного дня вона згадує про життя у найстрашніших "фабриках смерті", вшановує пам'ять тих, хто відійшов у Вічність…
^ Реклама ^

Чотири роки поспіль їй допомагають організувати і провести захід Паша Андріївна Жалейко – культорганізатор Територіального центру управління соціального захисту населення з вокальним ансамблем "Надія", Валентина Григорівна Павленко – голова міського осередку МГО "Жіноча громада" та Ольга Миколаївна Козярчук – власниця ресторану "Бриз". Вшанувати пам'ять в'язнів приходять і представники влади, міської ветеранської організації, журналісти.

Звертаючись до зібрання, заступник міського голови Олена Макковій зокрема сказала: "Ми низько вклоняємося людям, які пройшли крізь фашистське пекло, схиляємо голови у скорботній пам'яті перед мільйонами мучеників, для яких нацистські концтабори стали дорогою в небуття, вшановуємо тих, хто витерпів страшні муки, страждання та вижив.

Ніхто й ніколи вже не скаже точної цифри, скільки безневинних людей загинули, зазнали нечуваних тортур, знущань та принижень в численних концтаборах, тюрмах, на примусових роботах та пересильних пунктах нацистського Рейху. Але жодні зусилля нацистських "майстрів смерті" щодо "раціонального використання", як вони казали, живих і мертвих невільників не могли вплинути на головне – на їхню волю до життя, силу патріотизму й ненависті до ворога. Ці риси підтримували приречених, зміцнювали їх дух, додавали мужності і стійкості у протистоянні окупантам.

Минають роки, але завжди на скрижалях історії залишаться імена тих, хто у грізний час став на захист рідної землі, хто у нелегкому двобої ціною власного життя відстояв споконвічне право людини на свободу і життя. Ми ніколи не забудемо подвигу тих, хто не скорився фашистській агресії і будемо вічно вдячні за подароване життя".

Пам'ять загиблих невільників вшанували хвилиною мовчання.

Кожен з учасників заходу отримав від спонсорів квіти і цукерки, а вокальний ансамбль "Надія" подарував присутнім хороший концерт.

Богдан ДРОЗДОВ.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top