П’ятниця, 29 березня 2024
Здоров'я

Щеплення – надійний захист від інфекційних захворювань

Щеплення – надійний захист від інфекційних захворюваньЗагальновідомо, що будь-яке інфекційне захворювання краще попередити, ніж потім його лікувати. Надійним засобом попередження ряду інфекційних хвороб є імунопрофілактика.
Правильність цього твердження вкотре довів і стан епідобстановки з інфекційних захворювань в місті та районі 2009 року.
Якщо серед крапельних інфекцій, при яких щеплення не проводяться, епідобстановка в 2009 році в місті і районі залишалась напруженою: по скарлатині показник захворюваності на 100 тисяч населення в місті і районі склав 22,9, а по вітряній віспі навіть 591,11, то по дифтерії, кору, кашлюку, краснусі епідобстановка була спокійною.


Спокійною була епідобстановка і по поліомієліту та правцю. Слід зауважити, що і поточного року епідобстановка в місті і районі з цих інфекційних хвороб залишається спокійною.

Введений у 2006 році Міністерством охорони здоров'я Календар профщеплень значно розширив їхній діапазон. Поряд з плановими щепленнями (проти туберкульозу, вірусного гепатиту В, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи та епідпаротиту) передбачається проведення ряду щеплень за епідпоказами, включаючи щеплення і проти грипу.

Імунітет після отриманого щеплення звичайно досягає достатнього рівня через 3-4 тижні.

Щеплення населенню міста і району завжди проводяться після попереднього медогляду і в умовах лікувально-профілактичних закладів.

Згідно з обліком лікувально-профілактичних закладів, ускладнень після проведених щеплень, як 2009 року, так і поточного – не зареєстровано.

Слід пам'ятати, що своєчасно отримане щеплення – надійна гарантія профілактики інфекційних захворювань.

Володимир ШМАКОВ,
лікар-епідеміолог Світловодської райСЕС.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top