П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Події

У Світловодську вшанували пам’ять жертв Голодомору

У Світловодську вшанували пам’ять жертв ГолодоморуБагато трагедій випало на долю українського народу, але страшнішого лиха, ніж голод 30-х років, історія України не знає.
Згідно з даними демографічної статистики 30-х років, прямі втрати населення України від голоду 1932 року становлять близько 150 тисяч осіб, а від голоду 1933 – від 3 до 3,5 мільйонів. Повні демографічні втрати, включаючи зниження народжуваності під впливом голоду, сягають у 1932-1934 роках 5 мільйонів осіб...
^ Реклама ^

29 листопада в Україні, і у Світловодську зокрема, вшановували пам’ять жертв того страшного голоду. Біля пам’ятної дошки жертвам Голодомору на Новогероргіївщині засупник міського голови з гуманітраних питань Олена Макковій, зокрема, сказала: «Сьогодні ми говоримо «Ні!» смерті і голоду, говоримо «Ні!» людям, які беруть на себе велику і страшну місію розпорояджатися долями інших людей. Таке на нашій планеті більше ніколи не повинно трапитися».

«Ці роки – незагоєна рана крайової історії. На мою думку, Голодомор – це ланка у ланцюгу тих подій, які наклали каїнове тавро на всю історію України першої половини ХІХ століття: і громадянська війна, і колективізація, і ліквідація куркульства – це все результат одного й того явища – соціального розбрату у суспільстві, ворожднеча між українцями», – додав директор міського музею Віктор Сергеєв.

Лунали також записані нащадками спогади тих, хто пережив лихоліття, які пронизані сумом та жахом від побаченого та пережитого. Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та запалили свічки.

Тетяна ЗИМА.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top