П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Люди

Лікарка та поетеса Ніна Продан Новина з фото

Лікарка та поетеса Ніна Продан
Світловодчанку Ніну Миколаївну Продан у рідному місті знають як лікарку, яка довгий час за покликом душі лікує людей у поліклінічному відділенні Світловодської центральної районної лікарні. На перший погляд — сувора та серйозна пані, а по життю — тендітна, ніжна, із замріяною душею авторка збірки віршів "З любов’ю в серці".
^ Реклама ^

Поетеса та лікарка в одній особі — Ніна Продан народилася у місті Новогеоргіївську, яке було затоплене під час будівництва гідроелектростанції. Десятирічна Ніна разом з батьками переїхали в місто Кремгес, нині Світловодськ. Вже тоді дівчина відчула любов до читання прози та віршів. Всебічно розвиватися допомагали спортивні гуртки, займалася хоровим співом та вокалом. Закінчила 10 класів СШ №4, а коли прийшов час обирати професію, обрала спеціальність фельдшера і закінчила Київське медичне училище №2 з червоним дипломом.

"Хотілося романтики, нових та яскравих вражень, тому вибрала місце роботи при будівництві магістральних трубопроводів УкрГазБуд на Закарпатті, — розповідає авторка збірки, — там і познайомилася зі своїм чол–віком — дбайливим та уважним Юрієм Федоровичем".


Разом подружжя прожило 41 рік.

На фельдшерській ниві Ніна Продан вирішила не зупинятися, адже головним бажанням було стати лікаркою.

— На другому курсі навчання у Полтавському медичному інституті я народила донечку Галину. Успішно закінчити інститут вдалося завдячуючи моїй матусі Ганні Косенко. Та й чоловік всіляко підтримував і ставився з порозумінням. Там же я почала працювати дільничною лікаркою-терапевткою, — згадує Ніна Миколаївна.


Згодом життя внесло свої корективи, і Ніна Миколаївна з чоловіком переїхала на Одещину. В Одесі спочатку працювала дільничною терапевткою, потім старшою терапевткою, а потім завідувачкою протитуберкульозного диспансеру №4. У 1994 році у зв’язку з погіршенням стану здоров’я матері Ніна Продан з чоловіком переїхали до Світловодська. Працювати почала в Світловодській центральній районній лікарні — у поліклінічному відділенні дільничною терапевткою, потім старшою терапевткою, тепер — у центрі первинної медико-санітарної допомоги заступницею головного лікаря.

Лікарка та поетеса Ніна Продан
Ніна Продан


— Перший свій вірш я написала у 17-18 років, — говорить Ніна Продан. — Він вийшов недосконалий, так би мовити, перша проба пера, і на тому тоді віршування закінчилося. Але в житті багато чого довелося пережити, а вихід емоцій відбувся дев’ять років тому, саме у написанні віршів. Довгий час ніхто не знав, що я пишу, до останнього не ділилася захопленням ані з матір’ю, ані з чоловіком. Але вони були першими, кому присвячувала найкращі свої рядки.


Усього авторкою написано близько 134 віршів. Уперше поезії побачили світ у травні 2018 року в альманасі "Колиска роду". На розгляд редакції жінка відправила чотири вірші, і всі вони пройшли відбір:

"Моїй радості не було меж! І тоді я все ж таки наважилася і вирішила випустити свою першу книгу віршів українською та російською мовами".


У книзі 95 віршів, які розподілені тематично на розділи: перший — лірика кохання, другий — вірші, присвячені пам’яті чоловіка, який помер 4 роки тому, і третій — любов до Батьківщини, матері, філософські роздуми про життя. На питання: чи пишете вірші на замовлення, Ніна Миколаївна відповіла, що зазвичай пише те, що є в душі, але одного разу випала нагода написати про лікарів:

"Чарівна муза не забарилася, можливо, тут свою роль зіграло моє ставлення до улюбленої професії, але з’явилися два вірші. Навіть мені сподобалися".


Лікарка та поетеса Ніна Продан

Ніна Продан вважає себе щасливою жінкою, бо у своєму житті здійснила усе задумане і навіть більше:

"Хочу побажати всім — вірте в свої сили, розвивайте свої здібності, любіть життя, робіть те, що вам до душі, не зважаючи ні на що, без огляду на свій вік! Те, що дає нам Бог, треба брати і дарувати людям!".


Свої книги лікарка-поетеса подарувала найріднішим людям та друзям. Планує поділитися ними з бібліотеками у Світловодську, підписала авторка своє перше видання і для "Вісника Кіровоградщини". Вірші Ніни Продан мають особливий творчий почерк — зважені, зрілі, природно передають глибину переживань, тож, безперечно, збірка має право бути поміченою читачами.

Замовити книгу "З любов’ю в серці" світловодської поетеси можна за телефоном:
(097) 026 47 20 (Ніна Продан).


Лікарка та поетеса Ніна Продан

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top