П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Пестициди та агрохімікати небезпечні не лише для шкідників!

Пестициди та агрохімікати небезпечні не лише для шкідників!
Пристосування — властивість, яка притаманна не лише людині. Тому, не в силах впоратись з шкідниками на власних присадибних та дачних ділянках "бабусиними" методами, ми все далі частіше застосовуємо більш сучасні винаходи — пестициди та агрохімікати. Вони ефетивно виконують свою функцію, але при невмілому користуванні можуть бути небезпечними для здоров’я людини.
^ Реклама ^

Тому Держпродспоживслужба нагадує основні правила безпечного використання пестицидів в умовах домашнього господарства:
  1. При купівлі засобу звертайте увагу на маркування та цілісність упаковки, наявність інструкції та супровідних документів, галузь застосування, дату виготовлення та кінцеву дату використання. Віддавайте перевагу спеціалізованим закладам торгівлі (магазинам, кіоскам, відділам).
  2. При застосуванні засобу ретельно дотримуйтесь інструкції по його використанню — дозування, кратність обробок, умови (безвітряна погода, температура повітря не вище 24С тощо), терміни збору врожаю.
  3. Обробку проводьте в захисному одязі, чоботях, респіраторі, з застосуванням обприскувачів. Після обробки ретельно вимийте обличчя та руки з милом, випийте 0,5 л молока.

Порушення цих правил може стати причиною отруєння пестицидами, прояви та важкість якого залежать від способу потрапляння речовини до організму та її дози. Загалом, дію пестицидів на організм людини можна розподилити на 2 види: зовнішній вплив (на шкіру) та внутрішній (на внутрішні органи). В першому випадку перші прояви отруєння будуть помітні візуально у вигляді почервоніння, опухання, алергічного висипу на шкірі та слизових, а також свербіжу, печіння. У випадку потрапляння пестициду через дихальні шляхи, першими відреагують на нього легені — сильною задишкою, прискореним диханням, підвищеною слинотечею. Якщо отрута потрапила через шлунково-кишковий тракт, можуть з’явитись нудота, блювота, пронос, спазми в животі. Вражена пестицидами нервова система відповідає стомлюваністю, слабкістю, сонливістю, головним болем, втратою свдомості, м’язовими судомами.

Враховуючи, що пестицид може потрапити до організму одразу декількома шляхами, загальними симптомами отруєння вважаються: головний біль, сонливість, слабкість, блювота, запаморочення, надмірне потіння, біль у м’язах, у животі, судоми.
Заходи першої допомоги при отруєнні пестицидами наступні:
  • при потраплянні отрути через дихальні шляхи — терміново вийдіть з зони обробки якомога далі на свіже повітря;
  • при враженні шкіри — ретельно змити речовину водою, краще — з застосуванням мила;
  • при потраплянні пестициду в очі — промити їх водою або 2% розчином питної соди;
  • при потраплянні отрути через шлунково-кишковий тракт — 2-3 рази промити шлунок за допомогою теплої води або слабкого розчину марганцево-кислого калію, після чого випити півсклянки води з 2-3 ст.л. активованого вугілля.

Отруєння пестицидами може мати дуже серйозні наслідки, тому при найменшій підрозрі з цього приводу обов’язково звертайтесь до лікаря!

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top