Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Віталій Асауленко Корисна інформація

За комуналку не має бути боргів, бо субсидії не дадуть

За комуналку не має бути боргів, бо субсидії не дадуть

Але, запевнили в УСЗН, абонентам не слід надто переживати, особливо – сумлінним абонентам…
Початок червня. Пора вже платити за комунальні послуги за травень. А як же платити (щоб правильно) отим 16 тисячам світловодців, а це 90% від загальної їхньої кількості, які були охоплені зимовими субсидіями? Можливо, вони можуть розраховувати і на літні субсидії? Але їхніх розрахунків ще ні у кого немає. А ще, як відомо, у субсидійному нарахуванні віднедавна сталися помітні зміни. Хвилюються люди…
^ Реклама ^

Не треба хвилюватися, заспокоїла начальниця управління соцзахисту Ірина Котенко, до якої ми звернулися за цим самим заспокоєнням. Платити за комуналку за травень можна у тих же сумах, як і за квітень, звісно, без сплати за централізоване опалення, якого не стало 1 квітня і УСЗН вже зробило відповідні перерахунки. У кого ж індивідуальне опалення (газове чи електричне), по сплаті за нього слід орієнтуватися на минулорічну суму (за травень 2016 року).

… Програмне забезпечення для нарахування субсидій є, пояснила пані Ірина, а от деякі доробки до нього, які розробляються Міністерством соціальної політики, поки що перебувають у стадії доопрацювання. І щойно вони (доробки) надійдуть на місця, управління візьметься за відповідальну роботу щодо призначення літніх субсидій. Звісно, не всі їх отримають, адже ж такий "подразник", як плата за опалення, буде відсутній. Тим не менш – перерахують усім.

Що треба знати тим, які вважають, що за рівнем своїх доходів, вони можуть розрахувати по сплаті за компослуги на підтримку держави і у літній період? Передусім, це те, що, згідно найсвіжішої Постанови Кабміну з цього приводу, заборгованість по сплаті обов’язкових субсидійних платежів лиш за один різновид компослуги, позбавляє претендента права на отримання субсидії взагалі. Наразі, додає Котенко, управління отримало від усіх надавачів цих самих компослуг відомості про цих самих боржників. І щойно інформацію буде акумульовано, соціальники повідомлять усіх, хто знаходиться у "зоні ризику" – з нагадуванням погасити борг або укласти договір з відповідним комунальним підприємством на його реструктуризацію.

"Тобто, якщо абонент протягом двох місяців з дати нашого оповіщення виконає усі вимоги – йому буде призначена субсидія з 1 травня. Якщо два місяці буде згаяно – субсидія буде нарахована від місяця погашення заборгованості або укладання договору про її реструктуризацію", – говорить пані Ірина, одночасно заспокоюючи тих, хто не вкладається у ці два місця з поважних причин (від’їзд, хвороба і таке інше) – такому абонентові слід звернутися до УСЗН і повідомити про свою "поважність", тоді його питання розглядатиметься у індивідуальному порядку на відповідній виконкомівській комісії.


… Зміни, продовжила наша співрозмовниця, торкнулися також і доходів громадян, з огляду на які призначаються субсидії. Так, якщо донедавна задля нарахування субсидії розмір доходів брався за минулий календарний рік, то віднині – за останні чотири квартали. У даному випадку – за перший квартал 2017 року і за три останні квартали 2016-го року.

– Тож, загалом розмір субсидії зменшиться?


– Так. До того ж, на зменшення розміру субсидії вплине й зменшення соціальних норм споживання централізованого і індивідуального опалення. Хоча це зменшення не є суттєвим. Також, слід додати, що для користувачів індивідуального опалення (газ або електроенергія) скорочено термін, з якого субсидія призначається. Так, якщо до цього було з 1 жовтня по 1 травня, то тепер – з 16 жовтня по 15 квітня. Для користувачів же централізованого опалення за відлік початку опалювального сезону, а відтак, для призначення субсидій, береться відповідне рішення виконавчого комітету.

Власне, це і всі погіршення, пов’язані з призначенням субсидій. Вони нівелюються і деякими покращеннями. Так, раніше перерахунок невикористаної частини субсидії робився лише по централізованому і індивідуальному опаленню, тобто, її залишок повертався до держбюджету, а вже з цієї пори цей принцип поширюється і на водопостачання та водовідведення. Що ж до переплати за електроенергію (без врахування опалення струмом) – її залишок залишатиметься на особових рахунках абонентів. А ще з 1 липня очікується монетизація залишків субсидій по газо-, та електроопаленню, але не більше, ніж за 100 кубометрів (газ) та 150 кіловат (струм)… Таким абонентам від означеного першого липня слід прийти до УСЗН і написати заяву про бажання отримати готівку за свою ощадливість.

"Але й тут таким абонентам працівники нашого управління нагадають по телефону про таку можливість", – запевнила Ірина Котенко.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top