Вівторок, 19 березня 2024
Здоров'я

Методи раннього виявлення туберкульозу

Методи раннього виявлення туберкульозу
24 лютого – 24 березня 2017 року – місячник боротьби з туберкульозом, тож актуальною є тема: методи раннього виявлення туберкульозу.


Туберкульоз (ТБ) — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котре передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової, проявляється широким клінічним поліморфізмом, має соціальну залежність, спричиняє тимчасову та стійку втрату працездатності і вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих.

Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покрови, статеві органи тощо.

Джерелом мікобактерій туберкульозу (МБТ) найчастіше є хворий на відкриту форму туберкульозу (бактеріовиділювач), або хворі на туберкульоз тварини (переважно корови). Вони формують резервуар туберкульозної інфекції в навколишньому середовищі. Хворий на ТБ може виділяти в навколишнє середовище від 4 до 7 млрд. клітин МБТ за добу, що суттєво впливає на формування епідемії ТБ.

Шляхи інфікування: аерогенний – через дихальний тракт (основний, 95-97%), аліментарний – через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованих продуктів), контактний (коли збудник ТБ проникає безпосередньо через пошкоджену шкіру або кон’юнктиву). Способи аерогенного зараження – повітряно-крапельний (найбільш масивне інфікування) і повітряно-пиловий (при розповсюдженні МБТ з потоками повітря). Сприяють інфікуванню такі фактори: контакт з хворим на відкриту форму туберкульозу (сімейний, побутовий, професійний), інфіковані приміщення, речі, предмети та інфіковані харчові продукти (особливо молочні).

В природних умовах мікобактерії туберкульозу стійкі до факторів зовнішнього середовища і зберігають життєздатність на протязі кількох місяців. В рідкому середовищі МБТ гинуть при кип’ятінні через 5 хвилин, а в сухій мокроті при температурі 1000С – через 45 хвилин. Під впливом сонячних променів вони гинуть через 1–2 хвилини, а в мокроті – через 4 години. Під впливом дезінфікуючих засобів (дезактин, хлорантаін) МБТ гинуть через 3-5 годин.

МБТ є небезпечним та стійким збудником, який викликає серйозне захворювання, строки лікування якого тривають від 6 до 24 місяців, тому раннє виявлення цього недугу є однією з пріоритетних задач у фтизіатрії. Кожна людина повинна відповідально ставитися до свого здоров’я та здоров’я своїх дітей, та вчасно обстежуватися. Для дітей до 15 років обов’язковим є щорічне проведення реакції Манту (туберкулінодіагностика).

За 2016 рік у Світловодському районі туберкулінодіагностикою охоплено 8327 дітей від 0 до 14 років, що становить 90,5% від загальної кількості дітей. За результатами тубдіагностики на "Д" облік взято 29 дітей. Діти оглядаються лікарями-педіатрами та лікарями-фтизіатрами. Хворих серед цих дітей виявлено не було, але на даний час дитяча захворюваність на туберкульоз зростає, тому батьки, які відмовляються від проведення реакції Манту своїм дітям, сприяють пізньому виявленню занедбаних форм туберкульозу у дітей.

Для дітей віком від 15 років та дорослих обов’язковим є щорічне флюорографічне обстеження, а при наявності таких скарг, як тривале підвищення температури тіла, кашель з мокротинням чи без нього, що триває 3 тижні та більше, схуднення, потіння вночі, біль у грудній клітці - рекомендовано зробити рентгензнімок.

За 2016 рік по місту та району зареєстровано 27 випадків вперше виявленого туберкульозу, що на 9 випадків більше, ніж в 2015році. За 2016рік померлих від туберкульозу - 3 (2015р. – 7). На "Д" обліку знаходиться 49 активних хворих, з них 45(91,8%) з бактеріовиділенням, хворих з неактивною формою – 284.

За 2016 рік оглянуто методом флюорографії 51699 осіб, з них виявлено 16 хворих, що становить 59,3% від загальної кількості вперше виявлених хворих.

Ці методи є простими, швидкими та безкоштовними. Якщо кожна людина буде сумлінно проходити щорічні профілактичні огляди, то занедбаних та стійких форм туберкульозу буде менше.

Від туберкульозу не застрахований ніхто, але він виліковний, і чим раніше захворювання буде виявлено, тим більші шанси на одужання.

Ваше здоров’я та ваше життя у ваших руках!

Наталія Бойко, завідувач протитуберкульозного відділення
Світловодської ЦРЛ

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top