П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Щодо правил заповнення звіту про єдиний соціальний внесок

Щодо правил заповнення звіту про єдиний соціальний внесок
Перед органами Пенсійного фонду України в 2017 році поставлено завдання проведення розширеного аналізу даних щодо виявлення фактів порушення норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За даними аналітично-моніторингових досліджень буде проводитись детальний аналіз щодо кількості осіб, які працюють повний місяць, повний робочий час та без договору ЦПХ і отримують при цьому заробітну плату менше мінімальної.
^ Реклама ^

Результати моніторингу про виявлені факти недотримання законодавства будуть передаватись територіальним органам державної фіскальної служби та Державної служби України з питань праці для проведення перевірок.

У зв’язку з тим, що вірогідність потрапити до переліку претендентів на перевірку напряму залежить від коректності подання звітності по єдиному соціальному внеску, хочеться ще раз надати роз’яснення щодо відображення у таблиці 6 Додатку 4 реквізитівстану трудових відносин.

У відповідності до Порядку формування та поданнястрахувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 14.04.2015 № 435 (у редакції наказу Міністерства фінансів України 11.04.2016 № 441) у звітності страхувальників:
  1. "Ознака наявності трудової книжки" — позначка “Х” вноситься,якщо застрахована особа працює на умовах трудового договору(контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, та її трудова книжка знаходиться у страхувальника (платника).
  2. "Ознака неповного робочого часу" (1-так,0-ні). Ознака "неповного робочого часу" відповідно до статті 56 Кодексу законів про працю встановлюється угодою сторін як при прийнятті на роботу, так і в період роботи. Ознака "неповний робочий час" проставляється у разі, якщо особа працює:
    • неповний робочий день (тобто зменшення тривалості щоденної роботи на зумовлену кількість годин);
    • неповний робочий тиждень (при якому зберігається нормальна тривалість робочого дня, але зменшується кількість робочих днів на тиждень);
    • поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня (наприклад, тривалість робочого дня 5 годин при 4 робочих днях на тиждень).

Тільки для відносин згідно цивільно-правового договору реквізит не заповнюється.

Також акцентуємо увагу відповідальних осіб страхувальників, що відповідно до Закону України від 28.12.2014 №77 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державногосоціального страхування та легалізації фонду оплати праці" у разі нарахування найманим працівникам заробітної плату у розмірі менше мінімальної, встановленої законодавством (3200 грн. з 1 січня 2017 року), необхідно відображати у графі 10 таблиці 6 Додатку 4 з кодом типу нарахувань 13 суми різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованою заробітною платою (доходом) за звітний місяць.

Лариса Лимаренко,
завідувач сектору ведення електронних реєстрів та підтримки інформаційно-аналітичних систем Світловодського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Кіровоградської області

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top