Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Про особливості проведення робіт на відкритому повітрі за низьких температур

В Україну прийшли сильні морози, синоптики прогнозують зниження температури повітря до – 20 і нижче. Однак, незважаючи на вкрай низькі температури, існує низка підприємств та організацій, працівники яких, у силу технологічного процесу або надзвичайних ситуацій, здійснюють свою діяльність на відкритому повітрі. Для цих категорій працівників існує потенційний ризик отримання серйозних травм від холоду.
^ Реклама ^

Серед цих травм розрізняють: переохолодження всього організму (гіпотермія); переохолодження окремих частин тіла (обмороження), в тому числі кінцівок, шкіри при охолодженні вітром та у разі поверхневого контакту з холодними предметами і дихальних шляхів.

У першу чергу, роботодавцям слід уникати проведення робіт при мінусових температурах і переносити їх на теплішу пору або у закриті опалювальні приміщення. Персонал повинен бути компетентним щодо запланованих робіт, не мати медичних протипоказань для роботи на холоді та бути попередженим про потенційну небезпеку впливу холоду на організм людини. Сприятливим захисним фактором також є високий рівень фізичної підготовки, який дозволяє уникнути додаткових витрат енергії, пов'язаних з фізичною активністю на холоді. Не слід залучати до робіт на холоді або потрібно вжити заходів щодо мінімізації ризику серед вразливих груп, наприклад, серед літніх або молодих працівників, співробітників з обмеженими можливостями.

Кожен працівник повинен вміти ідентифікувати перші ознаки ураження холодом і знати прийоми надання першої допомоги. Роботодавці повинні забезпечити наявність засобів першої допомоги на робочих місцях, а також присутність персоналу, що вміє ними користуватися. Важливим засобом індивідуального захисту від впливу негативних температур є правильно підібраний захисний одяг, до якого висуваються особливі вимоги. Особливу увагу слід приділити наявності зручних для носіння головних уборів.

Для забезпечення безпеки персоналу роботодавець або керівник підрозділу має призначити спеціальну особу, відповідальну за організацію робіт, навчання і контроль дій персоналу, який працює на відкритому повітрі, в умовах мінусових температур.

Важливе значення має приділятися устаткуванню та інструментам, що використовуються: всі металеві робочі поверхні, призначені для роботи в умовах низьких температур, повинні бути вкриті термоізолюючими матеріалами.

Для персоналу, що працює на відкритому повітрі, повинні бути обладнані місця для прийому гарячої їжі або опалюване приміщення для відновлення сил, працівникам повинні надаватися спеціальні перерви для обігрівання і відпочинку, які включаються у робочий час.

Сергій Якименко, заступник начальника-головний
страховий з охорони праці відділення ВД ФССНВ
в Олександрійському районі


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top