Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Освіта

Френкель розвіяв чутки про заборону червоних ручок Новина з фото

Френкель розвіяв чутки про заборону червоних ручок
Літечко невблаганно наближається до свого фінішу. А значить скоро День знань та початок нового навчального року — реформованого на державному рівні. Адже з 1 вересня середня освіта в Україні зазнала деяких коригувань.
^ Реклама ^

…Різні там буркотуни і критикани закидають нинішній владі перегинання з декомунізацією: он дивіться до чого "жидобандерівці" дійшли — червоні ручки у школах заборонили!.. Ну, це вже якась маячня, відповів нам в телефонній розмові начальник міського управління освіти Геннадій Френкель. Насправді, заборонені не червоні ручки, а червоні пасти у ручках у руках вчителів, якими вони ставлять відмітки своїм підопічним та пишуть у їхніх зошитах та щоденниках різні зауваження і нотатки. Але це стосуються вчителів молодших класів. Ся новація, припустив головний освітянин, напевне пов’язана з якимись рекомендаціями психологів:

"Вірогідно, червоний вчительський колір, на тлі стандартного, синього, лякає та стопорить учня. А от для учнів молодших класів ручки (незалежно від кольору), дійсно, заборонені для використання — виконувати завдання вони мають олівцем. Але писати їм доведеться поменше, ніж раніше. А от говорити, у тому числі, іноземною — побільше".


Взагалі, відмітив пан Геннадій, новації, прийняті до застосування з нового навчального року, у значній мірі зменшують "тягар" знань саме для школяриків початкових класів, особливо, у дисциплінах, пов’язаних з точними науками — наприклад, не буде обов’язковим заучування таблиці множення. Але більше уваги приділятиметься дисциплінам, які прийнято визначати, як гуманітарні. Задля цього, до прикладу, на уроках української мови відмінено складні для засвоєння розділи – "Спосіб умовного позначення речень", "Складання речень за поданою графічною схемою" і "Умовне позначення слів".

"Наголос робитиметься на розвиткові у учнів навичок усного мовлення, так би мовити, своїми словами. Задля цього, зокрема, третьокласників будуть вчити писати есе. У більш старших класах учні писатимуть роздуми, міркування і таке інше і, бажано, у вільній інтерпретації", — каже Геннадій Френкель.


А в літературі, як в одній із гуманітарних дисциплін, вчителям віднині належить оцінювати учня не за критерієм, як швидко він "ковтає" прочитані сторінки, а за рівнем виразності і розумінням того, що він прочитав. Причому, буде вітатися емоційність (тобто, натуральність) передачі змісту прочитаного. Це стосується як літератури української, так і іноземної.

…Не можна сказати, що й декомунізаційним процесам, що вирують нині у суспільстві, не знайшлося місця в освітянських нововведеннях. Як повідомив пан Геннадій, на уроках історії у старших класах, викладачі нарешті вже не будуть ходити манівцями, делікатно оминаючи називати Московію споконвічним недругом України, винним у кількасот-річному її закріпаченні, у придушенні державотворчих прагнень її народу, у примусовій колективізації, у багатомільйонних смертях від голоду тощо. А з іншого боку, все це не буде зведено до суцільного ридання й тужіння — у новій (героїчній) іпостасі буде подана звитяга захисників вітчизни з їхніми блискучими перемогами ще від Княжої доби і – через визвольні змагання ІІ Світової війни — до нинішніх оборонців землі української від агонізуючого ворога на сході. (Бо ж невипадково найвідоміший французький президент Шарль де Ґоль говорив свого часу: якби на час нападу Гітлера Франція мала таких воїнів, як УПА — моя країна в жодному разі не була би підкорена. Прим. авт.)… Слідуючи цією логікою, і на уроках співу вже не лунатимуть пісні на кшталт "Вставай, страна аґромная…". І на уроках фізкультури будуть відсутні мілітарні команди: "шикуйсь-рівняйсь-струнко!".

"Що буде далі — покаже час та інструкції профільного міністерства", — резюмував головний освітянин міста.


А для бажаючих отримати більш розлогу інформацію він порадив навідатись на сайт МУО (svitlosvit.com.ua) у розділ "Методичний кабінет".


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top