Субота, 20 квітня 2024
Влада

Відродження міста — спільна справа влади і громади Новина з фото

Відродження міста — спільна справа влади і громади

Лист до нашого видання від відомого у Світловодську громадського діяча Володимира Павлова та його однодумців "Відродження міста — справа патріотів" мав неабиякий резонанс. Проблеми, що піднімають ветерани, на нашу думку, варті уваги міської влади, тому ми і звернулися до міського голови Юрія Котенка з проханням відповісти авторам статті та іншим небайдужим до долі міста членам громади.


— Юрію Миколайовичу! Чи розділяєте ви стурбованість авторів допису щодо занепаду міста Світловодська?

Звичайно, розділяю. Світловодськ моє рідне місто, тут я народився, виріс і прожив більшу частину активного життя. Я теж пам’ятаю ті часи, коли місто будували гіганти промисловості всього Радянського Союзу Завод чистих металів (тут працював мій батько, а згодом і я), Радіозавод, завод "Калькулятор", Комбінат твердих сплавів, ВО "Дніпроенергобудпром". Грошей було так багато, що їх не встигали "освоювати"! Я думаю, якби сьогодні до Світловодська було направлено такий фінансовий потік, ми би змогли будувати і прикрашати місто не гірше наших дідів і батьків. Але з того часу змінилося все. Розвалилася велика країна. Незалежна Україна не змогла втриматися на економічних позиціях, що займала до розпаду Союзу, продукція гігантів промисловості стала нікому не потрібною. Ось перша причина їх занепаду… Чи могла міська влада тих часів завадити руйнації заводів? Не впевнений. Впливати на Комітет Держмайна, а потім приватних власників в усі часи було непросто.

Ветерани пишуть, що сучасне покоління світловодців "не знає історію свого міста, не береже традиції"

Не можу погодитися з таким твердженням. І культура, і освіта міста постійно працює над тим, щоб молодь знала історію Світловодська. Скільки змістовних заходів проводиться працівниками культурних і освітянських закладів не перелічити! Можливо, ветеранів авторів статті не запрошують на них? Це потрібно виправити негайно. Крім того, великі ентузіасти організовують урочистості до ювілеїв заводів, що вже не працюють, нагадуючи саме про їх славетну історію. Я брав участь нещодавно в одному з таких заходів, присвяченому 50-річчю Радіозаводу. Гадаю, що переповнена концертна зала говорить саме про те, що велика кількість сучасних світловодців береже традиції і свого підприємства, і Світловодська.

Велику увагу автори статті приділили вулиці Конька (колишній Будівельній) першій вулиці міста. Чи є сили і бажання у міської влади відремонтувати будинки, дорогу, тротуари?

Завдання не просте, вимірюється мільйонами гривень. Щодо ремонту будинків. Знаю, що СКТС і ТМ у свої найкращі часи планував забудувати всю вулицю Конька і частину Червоної. Тому і зносили все, що заважало цим грандіозним планам: школу, їдальню, магазини. На черзі були двоповерхові будинки, що вже на той час відпрацювали свій ресурс. Чи можна сьогодні звинувачувати тодішню владу у недалекоглядності? Хто знав, що забудовник збанкрутує? Старше покоління зруйнувало ціле місто Новогеоргіївськ заради масштабного проекту!

Але не будемо вдаватися до взаємних звинувачень. Так розпорядилася історія і люди, які її творили.

Що ми можемо зробити сьогодні стосовно вулиці Конька, безумовно, історичної вулиці? Ми давно про це думали і замовили два проекти. Першочерговий "Будівництво каналізаційного колектору по вулиці Конька" (від вулиці Бойка до Комсомольської). Другий "Капітальний ремонт дорожнього покриття по вулиці Конька" також від вулиці Бойка до Комсомольської. Проекти готові, за їх виконання заплачені кошти, наразі вони перебувають на експертизі. Ми плануємо їх реалізацію на 2015 рік. Гадаю, що разом з асфальтуванням вулиці ми зможемо і впорядкувати пам’ятник загиблим під час Великої Вітчизняної війни і нам не буде соромно дивитися в очі ветеранам, яких ми шануємо і поважаємо.

Як ви ставитеся до головної думки допису: "Відродження міста справа патріотів!"?

Цілком згоден з авторами. Тільки справжні патріоти міста (а їх серед депутатів міської ради, керівників підприємств чимало!) зможуть повернути колишню славу Світловодську! І якщо вже зовсім неупереджено поставитися до наших успіхів, повертають вже сьогодні. Вся країна знає продукцію торгової марки "Королівський смак", ВКіК, заводу "Луч", Заводу залізобетонних виробів та інших. Зрозуміло, що це не той масштаб, який був на підприємствах оборонної промисловості (до цього ми навряд чи колись повернемося), але цілеспрямований поступ сьогоднішніх промисловців дає надію на те, що у нашого міста є майбутнє і все у нас буде добре.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top