П’ятниця, 29 березня 2024
Влада

Програмні ініціативи Юрія Котенка

Програмні ініціативи Юрія Котенка

4 липня міський голова Юрій Котенко у себе в кабінеті провів прес-конференцію для місцевих ЗМІ. Для присутніх це було дещо несподівано, адже останнім часом він де дуже балував ЗМІ своєю увагою. Напевне, наш мер, покинувши ряди ПР, нарешті остаточно відійшов від партійного впливу і почав проводити самостійну політику.


А тепер щодо самої прес-конференції. Тема — програмні ініціативи міського голови. Їх три: енергозабезпечення, повернення до Асоціація міст України, кадровий резерв.


Енергозабезпечення

Привожу слова Юрія Миколайовича:

— Країна стрімко міняється — міняється географічно, політично, економічно, а в найближчому майбутньому і адміністративно-територіально. Ці зміни ставлять нас перед новими викликами, а одним з головних є енергетична незалежність.

Мене, як міського голову, непокоїть і дуже хвилює питання забезпечення енергоресурсами нашої міської житлово-комунальної сфери.

Опираючись на досвід інших міст, я почав пошук інвестора, якого б зацікавило спорудження у Світловодську сміттєпереробного заводу. Такий завод, утилізуючи сміття, виробляє різні енергоресурси, в тому числі і газ. Уже проведено попередні консультації з українськими представниками однієї з потужних іноземних компаній, яка спеціалізується в даному напрямку. Проект амбітний і потребує чимало сил, часу і інших чинників для його вирішення. Тому закликаю фахівців, громаду, всіх небайдужих громадян підтримати мене в цьому. Впевнений, що результат буде!

Для нас головне, стратегічного питання, це отримати максимальну вигоду для нашої територіальної громади. Потрібно забезпечити нашу житлово-комунальну сферу недорогими енергоресурсами. Ми тільки стаємо на цей шлях. Але я впевнений, що ми його обов’язково подолаємо.

Будемо також впроваджувати енергозберігаючі технології, які вже досить широко запроваджуються в Україні. Зрозуміло, на все це потрібні кошти. Тому плануємо залучати до нас Європейський Банк Реконструкції і Розвитку, який дуже активно підтримує подібні проекти та програми. Ми їх, до речі, зараз уважно вивчаємо.


Повернення Світловодська до Асоціації міст України

Ще не так давно Світловодськ входив до "Асоціації міст України" (АМУ). Ця всеукраїнська недержавна організація заснована в червні 1992 року 35-ма керівниками міських Рад з метою переходу до ринкових відносин, розширення зв’язків між містами, захисту прав та інтересів членів Асоціації в органах влади, взаємодії з громадськими обєднаннями.

СЮЖЕТ: Реформування ЖКГ Світловодська

А за цей час АМУ стала потужною організацією і довела свою спроможність захищати інтереси місцевого самоврядування на національному та європейському рівнях. За її участю створено законодавчу базу місцевого самоврядування. (Наприклад, XI розділ Конституції України, ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні", Бюджетний кодекс України). АМУ лобіює інтереси територіальних громад в центральних та регіональних органах державної влади, поглиблює стосунки не тільки між українськими містами, але і з їх європейськими партнерами.

На сьогодні Асоціація міст України об’єднує 557 міст, селищ і сіл, в яких проживає понад 80% населення України. Інші міста настільки далеко вирвалися вперед, що ігнорувати їх досвід уже просто злочинно.

Тож наш мер, схоже, "дозрів".

Отже, витяги з виступу Юрія Котенка.

— Світловодськ з самого початку створення "Асоціації міст України", приймав у ній активну участь. Та ми вийшли з АМУ. А там іде дуже активна робота по обміну досвідом. Вирішується дуже багато проблем місцевого самоврядування. Тому в переддень адміністративно-територіальної реформи в Україні нам просто необхідно залучатись до цих процесів та вже напрацьованого досвіду. З допомогою АМУ ми зможемо максимально ефективно для нашої територіальної громади вирішувати питання цього реформування.

Ми потерпаємо від відсутності коштів, але не користуємося можливостями, які надає Європейський Банк Реконструкції і Розвитку (ЄБРР). Та весь світ живе в кредит, а ми боїмося! Наприклад, чого гріха таїти, дуже дорого для наших мешканців обходяться пасажирські поїздки. Тому нами вивчається питання створення комунального пасажирського автоперевізного підприємства. По цьому шляху пішли багато міст, почала Польща, потім Білорусія, і в Україні уже є такий досвід. Люди, одержуючи від ЄБРР довготривалі кредити з символічними відсотками, закуповують багатомісні сучасні автобуси. То хіба це погано для нашої громади?

Є і інші цікаві ідеї та плани для розвитку міста, наприклад реформа ЖКГ, як це уже зроблено в Кременчуці чи Олександрії. Ці плани, звичайно, потребують зваженого підходу. Але з урахуванням уже існуючого досвіду інших міст це зробити буде легше. Я привів тільки кілька аргументів на користь поновлення нашого міста до АМУ, але їх значно більше.

Тому для себе я рішення прийняв, тепер буду переконувати в цьому депутатів: нам конче необхідно повернутись до Асоціації міст України.


Кадровий резерв

Восени буде 4 роки, як у Світловодську до влади прийшов Юрій Котенко зі своєю командою та Партією регіонів. Але виявилося, що команди, як такої, і не було! Бо як пояснити оцю постійну чехарду із заступниками мера? Першими заступниками мера були Валентина Явтенко, Сергій Яременко, Юрій Лукінський і тепер Сергій Філоненко. Заступникам з комунальних питань повезло трохи більше, всього троє змінилося. А про заступника з гуманітарних питань то й зовсім забули.

Тож, на мою думку, на виборах 2010 ПР дуже сумнівалась у результатах. Бо якби була впевнена, то знайшла б можливість підтримати свого висуванця на посаду мера достойною командою. А так — "маємо що маємо".

Тепер, вийшовши з обіймів ПР, Юрій Котенко повен рішимості втілити свою давню мрію — створити такий кадровий резерв міської влади, який зміг би найбільш ефективно працювати на благо мешканців нашого міста.

Втім, ось що нам повідав міський голова.

— Мною прийнято рішення про започаткування безстрокового проекту "Кадровий резерв Світловодська". Він передбачає залучення, підготовку та виховання порядних фахівців, патріотів як міста, так і України. Ми будемо залучати до роботи в органах місцевого самоврядування старшокласників, які на наступний рік будуть обирати собі професію та відповідні навчальні заклади. Разом з Управлінням освіти пропонуємо майбутнім випускникам ознайомитись з роботою органів міського самоврядування. Можливо, хтось із старшокласників уже бачить себе керівником, фахівцем в економіці, фінансах, освіті і навіть міським головою. Таким амбітним молодим людям я пропоную ознайомитись з даною роботою уже сьогодні. Я готовий провести свій робочий день з майбутнім випускником. Хочу щоб він чи вона могли побачити, як приймаються рішення і як вони реалізуються. І взагалі зрозуміти, що таке місцеве самоврядування. Маю надію, що майбутні наші фахівці і керівники, можливо, вже зараз зможуть підійти до даної діяльності креативно і модерново, адже вони мислять по-іншому, у них немає стереотипів, вони відчують рідне місто по іншому. Та головне щоб вони після навчання захотіли повернутись у Світловодськ, щоб працювати для нашої громади.

Це стосується і заступників міського голови, начальників управлінь, інших керівників, які теж будуть працювати з юними "дублерами". Нам потрібна молодь, їх знання, їх енергія. Врешті вони потрібні Світловодську! Чому ми повинні готувати кадри для інших міст? Тому звертаюсь до майбутніх випускників: ми чекаємо на вас!

Але якщо є молоді, креативні, енергійні фахівці, які бажають працювати вже зараз, то пропоную надати своє бачення розвитку міста. Для цього ми оголошуємо конкурс: "План розвитку Світловодська на найближчі п’ять років", який буде проводитись до 1 вересня 2014 року.

По його результатам, будуть відібрані найкращі, креативні плани, а його автори, можливо, будуть запрошені на роботу до органів місцевого самоврядування за відповідним напрямком.

Сьогодні питання кадрів найголовніше. Місто потребує досвідчених, фахових, порядних і, не побоюсь пафосу, патріотичних працівників.

Тож не будьте байдужими. Місто ваше і вам у ньому жити.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top