Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Кримінал

Світловодськ хвилюється — чи будуть засуджені винуватець трагічного ДТП та маньяк-вбивця? Новина з фото

Світловодськ хвилюється — чи будуть засуджені винуватець трагічного ДТП та маньяк-вбивця?


Водій, який під час ДТП на вулиці Леніна, позбавив життя двох молодих людей; маньяк, жертвами якого стали шість жінок — до цього часу не засуджені. Їх кримінальні резонансні справи розглядаються Світловодським міськрайсудом під головуванням Віталія Миколайовича Іващенко. З ним — наша розмова.
^ Реклама ^

Представляємо нашого співрозмовника. Віталій Миколайович Іващенко працює у Світловодському суді з 2002 року помічником голови суду, помічником судді, розпорядником, а з липня 2010 року — суддею. Він закінчив Чигиринський сільськогосподарський технікум та Національний університет внутрішніх справ, юридичний факультет. Згідно із запровадженою спеціалізацією, йому доручено розгляд кримінальних справ (проваджень).

— Віталію Миколайовичу, нашу інформацію про ДТП на вулиці Леніна переглянула рекордна кількість читачів Інтернет-видання "Світловодськ" — майже 40 тисяч, у її обговоренні взяли участь сотні людей на наших сторінках у соціальних мережах. Народ чекає на вирок винуватцю трагедії і хвилюється, що йому вдасться вийти сухим із води.

— Дійсно, у Світловодському міськрайонному суді на розгляді перебуває кримінальна справа №401/6302/13 провадження 1-кп/401/271/13 по обвинуваченню Онопи Дениса Володимировича,18.08.1986 року народження у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.3 ст.286 КК України, а саме: 27.10.2013 року близько 23:30 годині підсудний, перебуваючи в середньому ступені тяжкості алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем "Volkswagen Passat" в темну пору доби проявив власну необережність та недбалість до забезпечення елементарних вимог безпеки дорожнього руху не вжив заходів, для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу та допустив наїзд на двох пішоходів 1988 р.н., та 1983 р.н., які переходили проїзну частину зліва направо щодо напрямку руху автомобіля. В результаті ДТП два пішохода загинули на місці.

Починаючи з 24 грудня, відбулося кілька засідань: 21 січня, 6 лютого, 25 лютого. Коли буде ухвалено рішення, точно сказати не можу, бо по новому ККП, ми не володіємо обсягом доказів. Докази, якими оперують обидві сторони — обвинувачення і захист, я бачу безпосередньо у судовому засіданні. Але вирок буде винесено найближчим часом. Ви можете прийти на наступне засідання і переконатися у неупередженості суддів.

Світловодськ хвилюється — чи будуть засуджені винуватець трагічного ДТП та маньяк-вбивця?

— Набула великого резонансу також інформація про маньяка, який вбив шість жінок. Коли буде засуджено цього злочинця?

— Так, у нашому суді на розгляді перебуває кримінальна справа №401/372/14-к провадження 1-кп/40/41/14 по обвинуваченню громадянина Н., 1966 року народження у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст.187, ч.1 ст.115, ч.2 п.13 ст.115 КК України, а саме даний громадянин обвинувачується в тому, що в період з 2005 року по 2013 року вчинив 6 вбивств та розбійний напад на території Світловодського району. Підготовче судове засідання відбулося 5 лютого 2014 року.

Вперше у Світловодському суді і вдруге у Кіровоградській області справа розглядається судом присяжних.

— Розкажіть, будь ласка, про це нововведення.

— Цей інститут здійснення народовладдя був прописаний Конституцією України 1996 року, але став реально діяти з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України. Також на виконання умов нового Кодексу стало прийняття оновленої редакції Закону України "Про судоустрій і статус суддів", який прописав механізми затвердження списків присяжних.

Під час підготовчого судового розгляду обвинувачуваний має право подати клопотання у випадку, якщо він обвинувачується у вчиненні злочину, за яке передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі. У нашому випадку так і сталося. Тож справу розглядають 2 судді я і Н.Волошина, а також 3 присяжних.

Світловодськ хвилюється — чи будуть засуджені винуватець трагічного ДТП та маньяк-вбивця?


— Хто може стати присяжним?

— Присяжним може бути будь-який громадянин України, який досяг тридцятирічного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, крім осіб, які: визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними; мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обовязків присяжного; мають не зняту чи не погашену судимість; є народними депутатами України, членами Кабінету Міністрів України, суддями, прокурорами, працівниками органів внутрішніх справ та інших правоохоронних органів, військовослужбовцями, працівниками апаратів судів, іншими державними службовцями, адвокатами, нотаріусами; досягли шістдесяти пяти років; не володіють державною мовою.

Присяжних затверджує орган місцевого самоврядування, у нас є список, а комп’ютерна програма визначає, хто буде у основному складі, хто у запасному. Що стосується суддів і розподілу між ними справ — це визначає така ж програма. Не можна заздалегідь дізнатися хто з суддів буде розглядати справу. Тому всі розмови, що у суді про все можна домовитися і все купити, не мають ніякого підґрунтя. Три присяжних, які наразі беруть участь у судових засіданнях, зможуть на власному досвіді у цьому пересвідчитися.

— Коли буде ухвалено вирок підсудному?

— Думаю, що через 3-4 засідання. До речі, наступне відбудеться 27 лютого о 13:30. Засідання відкрите, але знімати чи записувати можна лише за згодою головуючого і підсудного.

Світловодськ хвилюється — чи будуть засуджені винуватець трагічного ДТП та маньяк-вбивця?


— Я знаю, що у кожного з суддів Світловодского міськрайонного суду велике навантаження, бо немає двох суддів, які мали б працювати разом з вами. Як часто вам доводиться бувати у залі судового засідання?

— Щодня, з ранку і до кінця робочого дня, разів 6-7. Зараз у мене на розгляді близько 50 кримінальних справ. Минулого року під моїм головуванням розглянуто 77 кримінальних справ, 21 цивільних, 8 адміністративних справ та матеріалів, 344 справи про адміністративні правопорушення, інших — 24, а всього 474 справи.

— Це за межами можливого, мені здається. Дякую вам за розмову. Успіхів Вам у роботі і поваги оточуючих.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top