П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Культура

Художня школа валізи пакувати не збирається

Котедж на Чапаєва, 4 — "хатинка" ще нівроку у центрі містаКотедж на Чапаєва, 4 — "хатинка" ще нівроку у центрі містаОстанній раз офіційно перенесення світловодської Художньої школи, що розмістилася у котеджі затишної частини центру міста, планувалося влітку 2011 року.
Нагадаємо, тоді "захмарилось" не лише над цією школою — з причини браку бюджетного фінансування було вирішено увесь педагогічний склад шкіл естетичного виховання перевести по своїм зарплатам на неповний робочий день.
^ Реклама ^

Однак приїзд у Світловодськ тодішнього віце-спікера облради Олександра Шаталова та його особисте втручання напругу зняло. За винятком Художньої школи — плани по її перенесенню з тої "хатинки" до Школи мистецтв на Спецстрої не були скасовані. Та щось там у градоначальників "не зрослось". Аж ось 10 квітня вже цього року міськвиконком, на виконання доручення міського голови від 1 квітня 2013, видає "на гора" рішення перенести до 10 червня ц.р. учбові заняття юних художників до приміщення дитячої Школи мистецтв, що знаходиться на Лєніна, 66. А сам же котедж Художньої школи на Чапаєва, 4 — передати на баланс управління економіки, ресурсів та розвитку міста. Причина, як зазначено у рішенні, прозаїчна — обмежене бюджетне фінансування на утримання закладів культури та раціональне використання бюджетних коштів…

Багаторічний директор даної школи Анатолій Биков, до якого ми звернулися поділитись "враженнями", категорично з цим рішенням не згодний. Як це так, обурюється він, виконкомівці, вирішуючи долю школи і півсотні юних "рембрантів" та "ван гогів", що в ній навчаються, не знайшли навіть за потрібне погукати його на своє засідання! За його словами, ще від 90-х років минулого століття, як Художня школа отримала для своїх потреб цю будівлю*, у неї відразу перманентно почали виникати проблеми з водою, із зв’язком тощо — як наче натяк на те, що приміщення те явно не по рангу юним митцям. На наше запитання, чому ж таки директор не бажає змиритись з вищестоящими органами і тишком "долучитися" до Школи мистецтв, він заявив, що це шлях у нікуди. Якщо нинішнє приміщення більш-менш пристосовано до занять образотворчим мистецтвом, наприклад, тут є спеціалізований клас з предмету "Історія мистецтв", то у Школи мистецтв таких можливостей немає. І взагалі, переконаний Биков, Художня школа, яка підпорядковується міському управлінню культури, у приміщенні, що знаходиться на балансі міського управління освіти (мається на увазі Школа мистецтв), почуватиметься наче сирота безпритульна. Відтак виконувати це виконкомівське рішення директор не збирається аж ніяк, бо вважає його безвідповідальним.

*За Совєтів у тамтешніх апартаментах розміщувався "білодомівський" VIP-готель для заїжджих партійних бонз. На початку ж "лихих 90-х" котедж якось випав з поля зору як бандитів, так і високопосадовців, які відволіклися на дерибан більш ласих у місті об’єктів. Таким чином його (котедж) у доволі занедбаному стані і "підкинули" художникам.


Що сказав "контролер"

У другому пункті сього виконкомівського рішення зазначено, що контроль за його виконанням покладено на першого заступника міського голови Юрія Лукинського. Тож до нього ми і звернулись, щоби почути коментар властей як свого рішення, так і слів Бикова…

Директор Худшколи, сказав віце-мер, розмірковує категоріями, звуженими до своєї улюбленої роботи. Натомість влада має думати за все місто, враховуючи, при цьому, не зовсім сприятливі для нього реалії. А вони такі, зізнався Лукинський, що бюджет міста не "дотягує" два-три місяці до кінця поточного року виплачувати зарплати бюджетникам та платити за енергоносії, спожиті установами бюджетної сфери. І Світловодськ, за словами нашого співрозмовника, не поодинокий у цьому — не випадково ж нещодавно Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив органам місцевого самоврядування в Україні посилити бюджетну оптимізацію. Лише, зробивши певні кроки цьому напрямкові, можна розраховувати на підтримку бюджетників із коштів державного бюджету для того, щоб вони гідно зустріли Новий рік. До того ж, підкреслив Лукинський, Худшкола не закривається, а її викладачі і учні не розганяються — вона просто переноситься до приміщення Школи мистецтв. І все для того, щоб зекономити на утриманні чималенького котеджу на Чапаєва.

До речі, щодо нього безпосередньо… Не оминули ми поцікавитись у віце-мера: а чи не є турбота про заощадження таким чином бюджетних коштів звичайнісіньким прикриттям для загарбання тої "хатинки" якимсь тутешнім олігархом? Передача будівлі Худшколи на баланс управління економіки, відповів він, передбачає або комусь її передати, або комусь реалізувати. Але, у будь-якому випадку, подальша її доля вирішуватиметься далеко не вузьким колом осіб, а сесією міськради. Що абсолютно виключає яку-небудь аферу у цьому питанні, підсумував Лукинський.

Віталій Асауленко
Фото з архіву Б.Дроздова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top