Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Пам’ятаймо про наших видатних земляків

Пам’ятаймо про наших видатних земляків

Багато білих плям у історії нашої держави, але одна з них пов’язана з нашим земляком — Бойком Вадимом Леонідовичем.
^ Реклама ^

Про цього відомого журналіста, видатного українського діяча можна знайти цікавого в Інтернеті, але чи пам’ятають його земляки про цю видатну і непересічну постать у 20 роковини його трагічної загибелі, що виповнюється 14 лютого. Щоб нагадати мешканцям міста про цю особистість пропонуємо ознайомитися з його життєвим шляхом.

Вадим із золотою медаллю закінчив Світловодську середню школу №2. Навчався в Київському державному університеті імені Т. Г. Шевченка на факультеті журналістики. Працював редактором, молодіжної редакції Українського телебачення, ведучим студії "Гарт". У 1990 р. обраний депутатом Верховної Ради України. Був заступником голови депутатської комісії з питань гласності.

Вадим Бойко — талановита особистість, яскрава зірка тележурналістики кінця 80-х — початку 90-х років, молодий, відвертий політик, народний депутат України 1990-1992 р.р., який трагічно загинув 14 лютого 1992 року. Прокуратура тричі відкривала та закривала кримінальну справу "в зв’язку з тим, що осіб, причетних до його загибелі не було знайдено" (таку офіційну відповідь отримали батьки Вадима).

Він був надзвичайно порядною, щирою, мужньою людиною, справжнім улюбленцем громадян своє держави, особливо мешканців міст, де минуло його дитинство й юність — Світловодська та Кременчука.

Пам’ятаймо про наших видатних земляків


Саме В. Бойко першим на українському телебаченні підготував унікальні сюжети: "Про голодомор на Україні 1932-1933 років", "Перепоховання в Києві Василя Стуса", "Правда про Чорнобильську трагедію", "Невдала спроба державного перевороту в Литві" (за цей матеріал був посмертно нагороджений Вищою державною відзнакою Литви), "Як закривали "Взгляд" тощо. Він проводив багато журналістських та депутатських розслідувань в пошуках бібліотеки Ярослава Мудрого, "золота КПРС", правди про радіоактивну забрудненість окремих територій тощо. Не лише для рідних, колег та друзів, а й для всіх, хто з ним зустрічався він був життєрадісним та щирим, обдарованим, кмітливим.

Надто популярним, зокрема, для кременчужан він став особливо після славнозвісного сюжету в програмах "Гарт" та "Взгляд" під влучною назвою: "Контрольна для кременчуцького прокурора", ставши на захист не стільки молодіжного дискусійного політклубу, а й виступивши з різким звинуваченням представників владних структур, бо їм простіше сховатися, ніж відповідати за свої вчинки чи бездіяльність, вони захищають не людей, а систему, до якої звикли й не бажають нічого змінювати. Цей сюжет набрав такого розголосу, що на пленумі ЦК КП України тодішній Перший секретар Полтавського обкому КПУ з обуренням заявив на телекамери:
"Ми працюємо денно і нічно, а потім... в якомусь "гарті", де не гартують, а гарцюють, всю нашу роботу — насмарку".

Наступного дня свою програму "Гарт" Вадим починає на коняці (після відеофрагменту згаданого виступу):
"Так ми не гартуємо, а "гарцюємо?", а що ж вони там таке роблять, особливо вночі, що живуть люди все гірше, а ми невеличким сюжетом про "двієчників при владі", всю їх роботу "нас марку"?

В. Бойко трагічно загинув у Києві за нез'ясованих обставин. Похований на кладовищі у м. Світловодську.

У Кременчуці та Світловодську на честь Вадима Бойка названо вулиці, на яких встановлено пам'ятні дошки.

На Полтавщині засновано іменну обласну премію Вадима Бойка в царині журналістики.

У 2002 році засновано Всеукраїнський щорічний конкурс присвячений журналісту, що загинув при виконанні своїх професійних обов’язків — Вадиму Бойку. Тематика конкурсу покликана сприяти соціальній активності молоді, формуванню навичок відстоювання власної громадянської позиції та перегукується з темами, які свого часу порушував Вадим Бойко на українському телебаченні.

Водночас теми конкурсу є відкритими й охоплюють широкий спектр, даючи змогу якомога ширше розкритися таланту обдарованої молодої людини, а саме:
"Висит груша — нельзя скушать" (екологічна тематика)
"Біймося байдужих!" (проблеми сьогодення)
"Політика і мораль" (Проблеми відповідальності політиків за обіцянки громадянам)
"Поговоримо про нас" (життя молоді та її захоплення).

Сергій Гайдук,
начальник оргвідділу апарату виконкому
Фото: rkr.in.ua


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top