Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Ще раз про так звану реформу ЖКГ в місті

Любов Чекаленко. Фото Б.Дроздова.Любов Чекаленко. Фото Б.Дроздова.Моє звернення до міського голови про неправильний та поспішний початок реформування ЖКГ міста як "глас вопиющего в пустыне". Але, як голова депутатської комісії з бюджетно-фінансових питань та соціального розвитку міста заявляю, що не можна рубати гилку, на якій сидиш.
Зараз я звертаюся до поміркованих та виважених у діях членів комісії з так званої реформи Л. Безрукавої, Ю. Сап’янова, В. Дем’янюка, В. Помазана, Л. Гетманець. Як взагалі можна керівника збанкрутілого ЖЕКа №4 В. Зубкову, яка до цього часу має заборгованість перед своїми працівниками з вересня 2011 року по заробітній платі, призначити основним провідником "реформи" в більш-менш нормальних підприємства №2, 3, 5?
^ Реклама ^

Ще раз прошу зупинитись, передихнути та розпочати з вивчення Програми реформування ЖКГ міста, прийнятої сесією 27 жовтня 2009 року на період 2009-2014 рр. Сісти за порівняльні розрахунки, що маємо, і як буде, запросивши депутата Т. Реву, яка скрупульозно розглядала всі нюанси ЖКГ під час перегляду тарифів, розглянути приклад реформ ще у декількох містах, бо там, де побувала комісія — нічого запозичати.

Реформа в Олександрії розпочалася з дотації ЖКГ з міського та Державного бюджетів на капітальні ремонти. Наведу цифри тільки за 2011 рік: на капітальний ремонт доріг з міського бюджету — 4477,92 тис. грн., з Державного — 1474,9 тис. грн. Разом 5,9 млн. грн. На поточний ремонт — 2 млн. грн., відремонтовано покрівель на 2,1 млн. грн. Та багато іншого.

Щодо досвіду з реформ у м. Славутич — звертаюся до фахівця з комунальних питань В. Демян’юка: невже для наших обездолених мешканців міста, які мають борги перед ЖКГ, доцільним буде метод Славутича, цитую зі статті в "СВ" №3-4 за 12.01.2012 р.:
"У Славутичі має місце практика, коли квартири забираються за боги за рішенням суду. Для цього на підприємстві працює цілий штат юристів".
І це у молодому місті (25 років) з населенням 25 тис. чоловік, дотаційного в межах ЧАЕС. І не можу позбавити приємності процитувати дуже розумну людину, заступника голови Кіровоградської облради в інтерв’ю 14.12.2011 р. щодо ЖКГ м. Кіровограда О. Шаталова:
"Ключевая проблема сферы ЖКХ — долги… нужно сделать так, чтобы все, кто может, заплатил, погасили долги, кто не может — получил помощь в оформлении субсидий или др.".

Уряд констатує, що технічно найвідсталішою галуззю у державі є житлово-комунальна галузь. В місті майже нічого не ремонтувалося за останні десятиріччя, а місту — більше 50. І сьогодні Президент В. Янукович дає завдання переглянути Державний бюджет з тим, щоб направити частину коштів в регіони органам місцевого самоврядування. Тому в усній формі я звернулася до Ю. Котенка терміново зробити заявку на отримання державних коштів для капітального ремонту житлово-комунального фонду. При грудневій заявці 2010 року перелік вкрай необхідного налічує 18 млн. грн. (В. Семенов, УЖКГ). Необхідно не проґавити час і хоча б щось отримати з держави, бо з міського бюджету виділено аж 104,6 тис. грн. на ремонт кількох ліфтів.

Ще раз нагадую: на рівні уряду списати накопичені борги по податках не з вини ЖКГ, вирішити питання з тарифами (мінімум — плюс 20%), адже мінімальна зарплата зростала і зростає щоквартально, допомогти малозабезпеченим погасити борги і ряд інших питань, про які я вже писала, а головне — отримати кошти з Державного чи обласного бюджету, відремонтувати занедбане, а вже потім вирішувати, що і як робити з ЖКГ.

Цитую знову О. Шаталова:
"От них (имеется ввиду ЖКГ) нельзя отказываться по нескольким причинам. Так или иначе, у них есть сформированная материально-техническая база, не в очень хорошем состоянии, но она есть. Кроме того, у них есть квалифицированные кадры".
Ось так.

А тепер — про розірвання контрактів з начальниками ЖЕКів №2, 3, 5. Я вважаю, що рішення міськвиконкому — незаконне. Нині воно скасовується судами. Я дивуюся і відповідально стверджую: передача будинків, яку зробили В. Зубкова та в.о. начальника ЖЕК №1, є фіктивною, бо за короткий, навіть двотижневий термін, неможливо передати десятки будинків, які необхідно технічно обстежити, перевірити технічні паспорти, тисячі облікових карток, паспортний облік, договори і т. ін., а найбільше порушення — без розгляду будь-якого плану на сесії міської ради. Я вже не кажу про другу сторону медалі — чисто людську. По закінченню засідання нашої комісії депутат Є. Кармаліта озвучив, що за дорученням міського голови чи якогось там підпільного його радника з цієї "катавасії" В. Зубкова запрошує до себе працівників ЖЕКів і пропонує писати заяви про звільнення, не ставлячи на заявах дати. Це що — подяка працівникам житлово-комунальної сфери, які роками підтримували прогниле, зруйноване господарство, за копійки, вибачте, рилися у нашому смітті та багні?

Дуже хотілося б почути думку депутата міської ради (депутата облради минулого скликання) В. Дем’янюка в чому ж провина начальників та працівників ЖЕКів, і що взагалі, планується у майбутньому, бо до сьогодні немає чіткого бачення піднятої проблеми. Думайте, вирішуйте, але не робіть поспішних, непродуманих кроків.

Любов Чекаленко,
голова постійної комісії з бюджетно-фінансових питань та соціально-економічного розвитку.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top