Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Влада

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема
До 15 жовтня — традиційної дати початку опалювального сезону в Україні залишилося трохи більше двох місяців, але вже сьогодні десятки експертів різного рівня прогнозують: наступна зима буде найважчою за увесь період незалежності нашої країни. Причин безліч: війна з російськими загарбниками, яка забирає чимало коштів з державного бюджету; руйнація багатьох об’єктів інфраструктури; відсутність російського газу тощо. Але є громади, яких не торкнулися військові дії, а впевненості у тім, що опалювальний період розпочнеться вчасно і пройде без великих проблем, немає.
^ Реклама ^

Наприклад, Світловодська міська ТГ, яка щороку робить негативну рекламу на провідних телеканалах України усій Кіровоградщині, проблеми якої вирішує не тільки голова обласної адміністрації, а навіть сам прем’єр-міністр України.

Тож ми звернулися до народних депутатів України від області Олександра Дануци, Юрія Кузбита, Ігоря Мурдія, Олеся Довгого, начальниці департаменту ЖКГ Кіровоградської обласної державної адміністрації Ольги Довжук з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася на сьогодні, з цього приводу.

Юрій Кузбит

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

Народний депутат України розповів нашому виданню як уряд України готується до опалювального сезону і що повинні робити місцеві влади у цей важливий період:

"Розуміючи складність цьогорічного опалювального сезону, в умовах військової агресії з боку Росії, уряд завчасно почав підготовку. Уже зроблено ряд важливих кроків, проведено селекторну нараду з головами ОДА/ОВА, створено відповідний штаб із підготовки до осінньо-зимового періоду. Керівництво Кіровоградської обласної військової адміністрації повинно бути у постійному контакті з цим штабом і вирішувати нагальні питання, які виникають на території області. Знаю, що в окремих громадах чимало проблем, тож потрібно, щоб кожен на своєму місці сумлінно виконував свої обов’язки.

Місцеві органи влади разом з теплогенеруючими підприємствами повинні вважати вчасне і якісне постачання тепла людям у домівки пріоритетним завданням.

Від початку війни з Державного бюджету, в першу чергу, фінансуються видатки на армію та оборону, в другій черзі були соціальні виплати, тепер, за словами Дениса Шмигаля, "до другої черги пріоритетності ми вносимо видатки місцевої влади, які стосуються підготовки до опалювального сезону, ремонтів та облаштуванням споруд цивільного захисту, особливо в освітніх закладах". Цей крок уряду допоможе, я думаю, не відкладати оплату робіт, які треба виконувати вже сьогодні.

Раніше КМУ ухвалив рішення, згідно з яким "Нафтогаз" продовжить постачати газ виробникам тепла по 7,40 грн за кубометр, це дозволить місцевим органам влади не підвищувати тарифи на тепло та гарячу воду для населення. За словами прем’єр-міністра, фіксована ціна буде чинною до 31 травня 2023 року.

Також уряд продовжить виплачувати субсидії українцям, які потребують допомоги з оплатою комунальних платежів, а це буде вагомою підтримкою наших виборців під час війни".



Олександр Дануца

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

Коментуючи ситуацію з теплозабезпеченням у опалювальному періоді 2022-2023 років, Олександр Дануца підкреслив, що вона, зрозуміло, буде складною, бо в країні йде війна з російськими загарбниками.

Що стосується міста Світловодська, депутат сказав:

"У першу чергу, проблема з теплом у Світловодську дуже давня і постачальник теплової енергії СП ТОВ "Світловодськпобут" дуже специфічний. На моїй пам’яті чотири голови ОДА намагалися вирішити це питання, але їм викручували руки, шантажували тим, що взагалі залишать місто без тепла…

Сьогодні має бути ухвалено рішення (а я вірю, що воно буде ухвалено), щодо заборгованості підприємств по газу. Якщо підприємство має борги перед "Нафтогазом" і не сплатить їх вчасно, воно стане власністю "Нафтогазу". У випадку зі Світловодськом це позитивна історія, адже відповідати за теплопостачання у цей найтяжчий період буде держава. А вона має сили і ресурси, щоб цей виклик витримати.

Сподіваюся, що ті люди, які дозволяють собі шантажувати громаду відключенням тепла, будуть покарані".



Ігор Мурдій

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

На початку нашої розмови Ігор Мурдій запевнив — місто Кропивницький ретельно і за графіком готується до опалювального сезону і тут у нього ніякого занепокоєння немає. Зовсім інша ситуація у Світловодську, яка викликає тривогу. Тож, слово народному депутату:

"Наступний зимовий період буде надскладним у державі, бо всі ми знаємо, що не вистачає фінансового ресурсу, адже левова частка державного бюджету спрямовується на потреби ЗСУ. Але у Світловодську теплозабезпечення міста буде складним з іншої причини. Зрозуміло, що тепломережі зношені, це призводить до численних поривів під час опалювального періоду.

Те, що минулий сезон пройшов, можна назвати дивом. Тож треба щось робити до початку наступного, разом з теплогенеруючим підприємством. Нічого не робиться і, на мою думку, причина у "фаховості" міського голови Андрія Маліцького. Здається, що він виступає не тільки проти "Світловодськпобуту", а проти всієї громади. Нікого не чує і чути не хоче. Не розуміє простих, елементарних речей.

Мені довелося бути присутнім на одній з нарад з приводу теплопостачання в обласній державній адміністрації, я послухав міського голову і переконався у його непереговорній, неадекватній позиції: "Я не буду! Я не хочу!". Думаю, керівнику обласної військової адміністрації вистачить сили, щоб цей настрій переламати задля того, щоб жителі міста і вимушені переселенці не потерпали взимку від холоднечі.

З поінформованих джерел мені відомо, що всі політичні сили у Світловодській міській раді виступають проти міського голови. Цю ситуацію ми розглядали з головою партії "Слуга народу" Оленою Шуляк в Києві, адже бездіяльність Світловодського міського голови негативно впливає на репутацію усієї партії. Сподіваюся, скоро будуть зроблені відповідні висновки".



Олесь Довгий

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

"Опалювальний сезон 2022-2023 буде найскладнішим для всієї країни. Це факт. Уже зараз влада готується до найрізноманітніших сценаріїв. У сьогоднішніх умовах військової агресії план "Б" має бути готовий як і для всієї країни, так його мають готувати і очільники окремих територіальних громад.

На превеликий жаль, зараз місто Світловодськ і місцева влада в особі очільника міста не мають і плану "А" для вчасного і якісного запуску тепла в оселі, лікарні, школи, дитсадки та усі інші необхідні для життя інфраструктурні об’єкти. Ця проблема не нова, вона тягнеться щонайменше три роки. І кожного року тепло містяни отримують у ліпшому випадку кінець листопада – початок грудня. Із поривами і перебоями.

У 2020 році я закликав світловодчан, перед тим, як віддати свій голос за нового мера, подумати чи вирішить він найболючіше питання міста — опалення. Вердикт двох попередніх років ви бачите і кожної зими відчуваєте у власних оселях, школах, лікарнях. На жаль.

За ці роки можна було знайти щонайменше декілька виходів із ситуації. Це — перехід міста на автономне опалення, що, до речі, зробила сусідня Знам’янка декілька років тому, це — модернізація котельнь та встановлення нового обладнання за підтримки міжнародних парт-нерів, в кінці кінців — це відкритий діалог та вирішення багаторічних суперечок із теплопостачальником. Але на це потрібна воля, якої у керівників міста просто немає.

Ще наприкінці травня ми із головою Кіровоградської ОВА ініціювали багатосторонню зустріч. Зібрали за одним столом керівництво міста разом із мером Андрієм Маілцьким та представників теплопостачальника "Світловодськпобуту". Під час засідання дали чітку вказівку — розробити план запуску опалювального сезону, розробити дорожню карту та підписати тристоронній меморандум. Що маємо наразі? Дорожньої карти немає, меморандум не підписаний.

Ми із областю щороку надавали усю необхідну підтримку керівництву Світловодська. Але проблема потребує системної роботи на місці саме від мера і не лише в останні місяці перед початком опалювального сезону.

А щожовтня бити у дзвін і кричати "Караул! Світловодськ замерзає" і звинувачувати у цьому кого-небудь іншого, намагаючись уникнути відповідальності, — пізно і недоречно.

І поки не пізно, я закликаю Андрія Маліцького нарешті почати працювати над вирішенням проблеми, бо окрім 45 тисяч своїх жителів, місто стало прихистком для тисяч родин із дітьми, які сподіваються побудувати тут своє нове життя і аж ніяк не замерзати взимку…"



Ольга Довжук

Готуємося до опалювального сезону в країні, області, місті Світловодську, зокрема

Директорка департаменту ЖКГ Кіровоградської ОДА обмежилася коротким коментарем:

"У своїй роботі з приводу підготовки до опалювального періоду 2022-2023 років я керуюся відповідним розпорядження КМУ для службового використання. Не можу розповідати про нашу роботу щодо його виконання, адже мова йде про об’єкти критичної інфраструктури та їх функціонування в умовах війни.

Уся попередня технічна підготовка котельних, теплових мереж, внутрішньобудинкового обладнання лежить на власниках та органах місцевого самоврядування. Я побачу, як вони впоралися із завданням, коли надійдуть акти готовності до початку опалювального сезону. А сьогодні бажаю їм з усією відповідальністю поставитися до роботи".



Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top