П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Африканська чума свиней впевнено крокує Європою

Африканська чума свиней впевнено крокує Європою
Епізоотична ситуація щодо поширення африканської чуми свиней (АЧС) залишається складною не лише в Україні, а й у Європі вцілому. 2018 рік підтримує тенденцію до її погіршення, а особливо – за результатами липня.
^ Реклама ^

Як інформує Європейська система нотифікації про хвороби тварин (ADNS) — лідером за випадками АЧС серед домашніх тварин впродовж року є Румунія та Польща.

Так, наприклад, у Польщі з 1 січня по 31 липня 2018 року було виявлено 78 випадків АЧС серед домашніх свиней із загальною кількістю ураженого поголів’я понад 20 тис. Лише у липні було зафіксовано 36 випадків з майже 6,9 тис. ураженого поголів’я. У дикій фауні за цей же період часу зафіксовано 1 712 випадків із понад 3 тис. ураженого поголів’я. У липні ця цифра становила 210 випадків та 267 поголів’я відповідно.

У Румунії з 1 січня по 31 липня було зафіксовано 544 випадки цього захворювання серед домашніх тварин (понад 70,8 тис. – уражене поголів’я), і переважна більшість припадає саме на липень: так, серед домашніх тварин минулого місяця у цій країні було 341 випадок АЧС із майже 69 тис. уражених свиней.

В Україні за період з 1 січня по 31 липня зареєстровано 60 випадків АЧС серед домашніх тварин (10,6 тис. – уражене поголів’я), з них у липні – 12 випадків з понад 1,6 тис. ураженого поголів’я. За цей же період було зареєстровано 35 випадків в дикій фауні з загальною кількістю ураженого поголів’я – 338. При цьому у липні в нашій країні відзначалась динаміка до зменшення кількості випадків АЧС.

У Росії з 1 січня по 31 липня 2018 року було 38 випадків АЧС серед домашніх тварин (майже 172 тис – уражене поголів’я), у липні поточного року – 19 випадків 1 161 тис – уражене поголів’я.

Загалом з початку року по кінець липня в Європі було зареєстровано 4 406 випадків АЧС серед домашніх та диких свиней. Більше того, з початку серпня було зареєстрований перший спалах АЧС і в Китайській Народній Республіці.

Враховуючи таку епізоотичну ситуацію, нагадаємо основні методи профілактики виникнення та розповсюдження АЧС серед домашніх тварин:
  1. Звертайте увагу на стан тварин аби вчасно виявити прояви захворювання;
  2. Для годування свиней використовуйте термічнооброблені корми; не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;
  3. Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.і.);
  4. Не купуйте живих свиней, м’ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без супровідних ветеринарних документів;
  5. Не допускайте відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;
  6. Постійно ведіть боротьбу з гризунами;
  7. Не завозьте свиней без узгодження з Державною ветеринарною службою міста з інших регіонів.

Пам’ятайте: виконання цих рекомендацій – це попередження заносу АЧС на територію Ваших подвір’їв та запобігання Ваших економічних збитків через втрату тварин.

В разі підозри на захворювання свиней африканською чумою негайно телефонуйте до міської ветеринарної служби за номером: 2-49-59.

Головний спеціаліст
відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Світловодського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top