П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Африканська чума свиней: статистика на стороні хвороби

Африканська чума свиней: статистика на стороні хвороби
Аби пікреслити значимість та темпи розповсюдження афринканської чуми свиней на території нашої країни, приведемо останні статистичні дані по Україні вцілому та Кіровоградській області.
^ Реклама ^

Перший випадок АЧС було зафіксовано ще у далекому 1977 році — в Одеській області. Потім хвороба "зачаїлася"до 2012 року і "випливла" у Запорізькій області. На той час все обмежилось 1 випадком, але вже через 2 роки, у 2014-му АЧС почала стрімко "набирати оберти":
  • 2014 рік: 16 випадків (4 — серед домашніх, 12 — серед диких свиней);
  • 2015 рік: 40 випадків (34 — серед домашніх, 5 — серед диких свиней, 1 — інфікований об’єкт);
  • 2016 рік: 91 випадок (84 — серед домашніх, 7 — серед диких свиней).

Як видно з цифр, вірус активно входить до приватного сектору, що необхідно взяти до уваги всім власникам свиней, що утримують свійських тварин на подвір’ях.

На території Кіровоградської області АЧС вперше було зафіксовано у березні 2016 року в с.Войнівка Олександрівського району у приватному секторі. Далі хвороба "відмітилася" в приватному секторі Онуфріївського (с.Дереївка), Маловисківського (с.Хмельове), Новоархангельського (с.Надлак) районів та у дикій фауні Деріївського приписного мисливського господарства Онуфріївського району.

Станом на 10 квітня 2017 року по Україні з 2012 року зафіксовано вже 212 випадків африканської чуми, протягом поточного року — 64. У нас в області на сьогоднійшній день лабораторно підтверджено 9 випадків хвороби, з них за поточний період 2017 року — 4 (в с.Рівне Новоуркаїнського району, в с.Грузьке Кіровоградського району та урочищі "Воловик" Голованівського лісництва (дикі свині).

Нагадаємо, що АЧС не несе загрози людині, але може спричинити значні економічні збитки — обов’язковому знищенню підлягають всі свині в межах епізоотичного вогнища, на його територію накладається карантин з забороною торгівлі тваринами та продуктами тваринного походження, ввезення та вивезення тварин усіх видів, у тому числі птиці, а також продуктів і сировини тваринного походження, які можуть містити збудник АЧС.

Тетяна Кривошея,
в.о.начальника Управління Держпродспоживслужби у м.Світловодську


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top