Четвер, 28 березня 2024
ТОП-новини Кримінал

Винуваті чи ні — встановить слідство Новина з фото Новина з відео

Винуваті чи ні — встановить слідство
21 листопада на Світловодщині відбулося затримання посадовців — заступника Світловодського міського голови з питань ЖКГ та першого заступника голови Світловодської РДА. Ця тема не могла залишитися поза увагою журналістів. Більшість з них в Інтернет-виданнях "перепостили" одну і ту ж інформацію, де було допущено купу неточностей і невідповідностей. Аби з’ясувати, що ж відбулося насправді, журналісти "Вістей Світловодщини" звернулися за роз’ясненнями до Світловодської районної державної адміністрації, а також ознайомилися із протоколами нарад, які відбулися протягом двох останніх тижнів, що стосувалися реалізації концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади Світловодщини та інвестування галузі житлово-комунального господарства міста Світловодська в частині збирання та сортування твердих побутових відходів (ТПВ).


Так, стало відомо, що 14 листопада, за ініціативи міськвиконкому, у кабінеті голови районної державної адміністрації Сергія Твердовського відбулася нарада, на якій серед присутніх, окрім господаря кабінету, були міський голова Валентин Козярчук, перший заступник міського голови Олена Балюк, заступник міського голови з питань ЖКГ Дмитро Дмитришин, заступник голови районної ради Олексій Шаповал, перший заступник голови РДА Сергій Орленко, начальник управління економічного розвитку і торгівлі РДА Наталія Гаврилюк, начальник фінансового управління РДА Юлія Артеменко, Павлівський сільський голова Микола Панасенко, депутат районної ради Ігор Кирилов, депутат Павлівської сільської ради Володимир Мотуз, керівник фонду благодійної організації "МБФ "Щирі серця України" (м. Київ) Олексій Погода.

Винуваті чи ні — встановить слідство

Розпочали нараду з обговорення можливого процесу добровільного об’єднання двох територіальних громад — м.Світловодськ та Павлівської сільської ради. Другим питанням наради було інвестування галузі житлово-комунального господарства міста Світловодська в частині збирання та сортування твердих побутових відходів (ТПВ). Зокрема, представники міськвиконкому говорили про те, що відповідно до ст. 32 Закону України "Про відходи" з 1 січня 2018 року заборонено захоронення непереробних (необроблених) побутових відходів, що проблема сортування ТПВ є дуже актуальною для міста Світловодська. Тому міська влада вимушена шукати шляхи вирішення даної проблеми через залучення інвестицій, оскільки в міському бюджеті коштів немає. Виконавчий комітет Світловодської міської ради знайшов потенційного інвестора з метою реалізації таких законодавчих вимог шляхом розміщення обладнання для сортування ТПВ, як знову прийнятих так і вже захороненого сміття на міському сміт­тєзвалищі, розташованому за межами с.Павлівка Світловодського району. Окрім цього, потенційний інвестор, в рамках співпраці, готовий встановити у м. Світловодську нові сміттєві баки для роздільного збирання сміття та облаштувати міські майданчики для збирання твердих побутових відходів.

Винуваті чи ні — встановить слідство

Оскільки для реалізації зазначеного проекту інвестору потрібна земельна ділянка орієнтовною площею 600 м?, розташована поруч з міським сміттєзвалищем, їм необхідно було почути думку районної державної адміністрації з цього питання.

Керівництво районної державної адміністрації в обговоренні пропозиції представників міської влади зазначило, що відповідно до вимог Земельного кодексу України, до повноважень місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин не входять питання розпорядження землями за межами населеного пункту. Ці повноваження належать обласній державній адміністрації. Районна державна адміністрація може лише надати свої пропозиції до обласної державної адміністрації за умови її (ОДА) звернення при розгляді питання надання в оренду вільної земельної ділянки, що розташована за межами населеного пункту через земельні торги (аукціон) на право оренди. При тому районній державній адміністрації необхідно врахувати можливі ризики щодо виникнення екологічних проблем внаслідок такої інвестиційної діяльності, тож розгляд зазначеного питання можливо проводити лише за умови наявності робочого проекту (бізнес-проекту) щодо розміщення спеціалізованого обладнання для сортування твердих побутових відходів з урахуванням ефективного і раціонального використання земельної ділянки, що може бути надана в оренду через земельні торги (аукціон). Районна державна адміністрація підтримала плани інвестора, аби, врешті, обладнати міське сміттєзвалище і полегшити життя людей. До того ж, це принесе немалу користь і містянам — врешті вирішилося б питання зі сміттєвими баками та вивезенням ТПВ. Залишалося нез’ясованим одне: було невідомо, хто цей підприємець, чи має він відповідні дозволи на ведення такого виду діяльності, чи є в нього досвід роботи та всі необхідні технічні можливості.

20 листопада до голови районної державної адміністрації знову звернулися представники Світловодського міськвиконкому з тим, аби прискорити розгляд заяви фізичної особи-підприємця, який виявив бажання інвестувати зазначений проект.

На це голова райдержадміністрації Сергій Твердовський порекомендував представникам міськвиконкому звернутися до департаменту екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації і надати свої пропозиції (робочий проект, бізнес-план тощо) щодо розміщення спеціалізованого обладнання для сортування твердих побутових відходів з урахуванням ефективного і раціонального викорис­тання земельної ділянки, що може бути надана в оренду тільки через земельні торги (аукціон). У разі узгодження з департаментом екології та природних ресурсів Кіровоградської обласної державної адміністрації позицій щодо унеможливлення виникнення екологічних проблем внаслідок такої інвестиційної діяльності, районна державна адміністрація сприятиме вирішенню зазначеного питання у межах вимог чинного законодавства і повернеться до розгляду заяви вищезазначеного підприємця.

Винуваті чи ні — встановить слідство

21 листопада, за ініціативи представників міськвиконкому, відбулася чергова нарада при голові районної державної адміністрації за участю першого заступника голови РДА Сергія Орленка, начальника управління економічного розвитку і торгівлі РДА Наталії Гаврилюк, заступника міського голови з питань ЖКГ Дмитра Дмитришина та керівника фонду благодійної організації "МБФ "Щирі серця України" з м. Київ Олексія Погоди. Під час наради до районної державної адміністрації звернувся пан Погода, який, до речі, представився представником болгарських інвесторів. Він, зокрема, зазначив, що сьогодні (21 листопада) від’їжджає до Болгарії і хотів би мати від районної державної адміністрації листа з підтвердженням того, що районна влада буде сприяти розвитку бізнесу саме цієї кампанії на теренах Світловодщини. Листа ФОП Білогубу В.М. було надано. Так як цим напрямком роботи у районній державній адміністрації займається саме перший заступник голови райдержадміністрації, то йому і було дане доручення голови районної державної адміністрації тримати це питання під контролем. Хід кожної із нарад фіксувався відповідним протоколом, що були надані журналістам "Вістей Світловодщини".

Винуваті чи ні — встановить слідство

21 листопада близько 16:00 оперативники Управління захисту економіки в Кіровоградській області та слідчі поліції Кіровоградщини, за процесуального керівництва прокуратури області, затримали заступника Світловодського міського голови та першого заступника голови Світловодської РДА. Як доказ скоєння злочину — отримання хабара від суб’єкта господарювання за виділення в оренду земельної ділянки розміром 600 м? на території міського сміттєзвалища — представники правоохоронних органів представили відео вилучення коштів у кабінеті заступника міського голови. Перший заступник голови РДА затриманий за підозрою у вимаганні хабара. Виходить так, що підприємець не знав, що до компетенції місцевої влади не належить виділення земельної ділянки за межами населеного пункту?



Як нам повідомила адвокат першого заступника голови РДА Наталія Чирочка, йому висувають звинувачення за статтею 368 КкУ. На сьогодні слідство не надало доказів його причетності до цієї справи.

Винуваті посадовці чи ні — встановить слідство.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top