Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Освіта Добрі справи

Переможець всеукраїнських олімпіад Кирило Філоненко навчається у Швейцарії Новина з фото

Переможець всеукраїнських олімпіад Кирило Філоненко навчається у Швейцарії
Триває навчання у Міжнародних наукових школах Малої академії наук України (МАН). Одним з напрямків шкіл є фізика. Саме у цій школі навчається Кирило Філоненко – учень Світловодської спеціалізованої загальноосвітньої школи №7 (природничо-математичного профілю). Його обрали з-поміж багатьох інших талановитих дітей нашої країни. 19 червня він вирушив до… Швейцарії.
^ Реклама ^

Так, саме ця школа стартувала у Європейському центрі ядерних досліджень (CERN) – найбільшій у світі лабораторії фізики високих енергій і фізики елементарних частинок, що була заснована 29 вересня 1954 року. А розташована вона на заході від Женеви, на кордоні між Францією і Швейцарією, біля підніжжя гірського масиву Юра.

Що ми знаємо про CERN? Його членами є 21 країна. Центр проводить потужну освітню діяльність, організовує національні програми для вчителів фізики, викладачів вишів, школярів. Щороку у науково-освітніх заходах CERN задіяні сотні викладачів з різних країн світу.

Мала академія наук України та Європейський центр ядерних досліджень ще у 2011 році підписали декларацію про співпрацю, відповідно до якої українські вчителі фізики, математики та інформатики та учні 9-11 класів отримали можливість брати участь у потужній освітній діяльності, національних програмах у галузі фізики високих енергій і фізики елементарних частинок.

Навчання представника Світловодська стало можливим завдяки сприянню нардепа Олеся Довгого. За умовами конкурсу, взяти участь у поїздці мають право діти від 14 років. Але під особисту відповідальність народного депутата 13-річний Кирило був допущений до участі і, в результаті, став переможцем відбору.

Програма школи передбачає відвідування основних наукових об’єктів CERN, зокрема, великого адронного коллайдера, курс лекцій "Освітня програма CERN", "Вступ до фізики частинок", "Вступ у прискорювальну фізику", "Вступ до детекторів", "Фізика важких йонів". Усе це дозволяє сформувати учасникам програми цілісну картину про сучасні наукові погляди на будову речовини та Всесвіту.

"Кирило Філоненко захоплюється фізикою, його знань вистачило для того, щоб отримати диплом ІІІ ступеню на ІV фінальному етапі Всеукраїнської учнівської олімпіади з фізики, яка відбулася у березні 2017 року у Кривому Розі, – розповідає його шкільний вчитель Віктор Малько. – До речі, років 10 ніхто із Світловодська не досягав такого успіху саме з фізики. Ми дуже пишаємося Кирилом. Можливо, ця дисципліна стане його майбутнім, а подорож до Швейцарії, у Центр ядерних досліджень – це велике заохочення і поштовх до обрання майбутньої професії".


Як ми вже повідомляли, завдяки народному депутату України Олесю Довгому, збільшено фінансування Малої академії наук. Це дало можливість майбутнім українським науковцям, зокрема і Кіровоградщини, взяти участь у численних заходах не лише в Україні, а й за кордоном. Нардеп потурбувався, щоб для талановитого юнака зі Світловодська ця доленосна, без перебільшення, подорож була безкоштовною – завдяки стипендійній програмі МАН. Допомога у розвитку обдарованої молоді – одне із пріоритетних напрямків його роботи у виборчому окрузі.


Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top